Naučnici su dokazali: kuvanje je najbolji način za suzbijanje stresa

Suzbiti stres u doba pandemije koronavirusa je veoma važno!

Primetili ste da su mnogi vaši prijatelji  – na Instagramu ili Facebooku – s dolaskom „ere samoizolacije“ odjednom postali profesionalni kuvari. Veganski čokoladni kolačići, kupus sa rebarcima, pite, kiflice, knedle ili barem testenine…

Ispada da opsednutost receptima Džejmija Olivera i instagram blogera nije potreba postati „deo stada“ ili pokušaj da drugima pokažete da ste „najbolji“, već normalna zaštitna reakcija vašeg mozga.

Kuvanje govori našem mozgu dve važne poruke: „Sigurna sam kod kuće“ i „Najbolje tek dolazi“. Bez obzira da li živite sami ili sa velikom porodicom, kuvanje nam stvara novi ritam ili neki optimistični obrazac. Dodajući novi ukus, kombinaciju boja, tekstura i oblika daje nam signal da se događaji oko nas menjaju, transformišu se u ležerniji i pozitivniji način. Pored toga, aktivira se flashback. „Mirisi začina i vanile često nas podsećaju na srećna vremena. Osećaj mirisa i odgovarajući receptori vrlo su usko povezani sa onim delovima mozga koji su odgovorni za snažne emocije i pamćenje”, kaže psiholog sa Univerziteta u Teksasu. Na podsvesnom nivou, ovo vas vraća u dane kada je vaša baka pekla šarlotu ili krofne, vi ste bili bezbrižno dete a reči „pandemija“ i „antiseptik“ nisu postojale u rečniku.

Kuvanje nam omogućava da budemo kreativniji, pogotovo ako vaš svakodnevni život nema nikakve veze sa kreativnošću. Za razliku od slikarstva, vezenja ili književnih istraživanja, kuvanje retko ostaje nedovršeno. Tako možete da vidite i isprobate pravi rezultat svog rada.

Još jedan dokazani efekat upravljanja stresom: kuvanje podseća na meditaciju. Ne, vi u potpunosti ne ‘bistrite svoj um’, ali definitivno ste opušteni. Vaša pažnja je usredsređena na određene proizvode i njihovu obradu, određenu “korak-po-korak uputu” sa jasnim redosledom postupaka, koji prirodno pomaže da se prebrodi anksioznost i prevaziđe depresija, umesto da se udubite u nju.

Danas popodne, pre nego što razmislite o tome kako ubiti vreme, otvorite ormarić sa zalihama heljde i slatkog kukuruza, pažljivo proučite dostupne sastojke i pronađite među njima najbolje saveznike u borbi protiv stresa.

elle.ru