Niskokalorijski zaslađivači – dobitna kombinacija u smanjenju kalorija

Niskokalorijski zaslađivači igraju jednu veoma važnu ulogu, a to je da nam omoguće sladak ukus hrane i pića, bez kalorija koje utiču na našu telesnu težinu. Njihovim korišćenjem smanjujemo unos šećera i energije, odnosno kalorija. Najpoznatiji i najčešće korišćeni širom sveta su aspartam, ciklamat, saharin, sukraloza i steviol.

Ako ste ljubitelj slatkiša ili sokova, a hoćete da smanjite unos energije, odnosno kalorija, možda ćete želeti da hranu i piće bogato šećerom zamenite za njihove manje kalorijske alternative sa niskokalorijskim zaslađivačima.

Prilikom utvrđivanja unosa energija u obroku ili ukupnog unosa kalorija tokom dana, važna je energetska vrednost namirnica. Zamenom običnog šećera sa niskokalorijskim zaslađivačima smanjujemo energetsku vrednost pića i namirnica. Time doprinosimo smanjenju ukupnog dnevnog unosa energije i na taj način povećamo šansu za gubitkom kilograma.

U kombinaciji sa balansiranom ishranom i usvajanjem aktivnog načina života, upotreba niskokalorijskih zaslađivača za smanjenje kalorija može biti dobitna kombinacija za poboljšano upravljanje težinom i bolje zdravlje. Ljudi se odlučuju za ovu opciju, kako bi i dalje uživali u slatkim namirnicama i pićima sa manje ili apsolutno bez kalorija, a pritom i dalje pratili svoju kilažu. Niskokalorijski zaslađivači nude efikasan metod smanjenja energije odabranih namirnica, uz istovremeno održavanje njihove nutritivne vrednosti.

Foto: Promo

Tekst: Promo