Od Džeki Kenedi do Sindi Kraford: Kako se razvijao džet-set stil?

Pojava široko rasprostranjenog putovanja avionom tokom pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka, stvorila je savršene uslove za prikazivanje modernih stilova odevanja koji su i definisali prvobitni odnosno originalni izgled jet seta.

Budući da su zbog visokih cena avionska putovanja u početku bilo rezervisana za elitnu klasu, jetseteri su ovo iskoristili i upravo tada nosili garderobu najekskluzivnijih modnih dizajnera kao što su Andre Courreges, Pierre Cardin, Pierre Balmain i drugi.

Tokom ove ere popularizovana su i luksuzna i privatna odmarališta u kojima su gosti postale zapažene javne ličnosti. Fenomen paparaca takođe se razvijao u tom periodu i odnosio se na desetine fotografa koji su pratili važne žene iz društva od aerodroma do njihovih ekskluzivnih odmarališta.

Ikone ovih glamuroznih dekada bile su glumice poput Audrey Hepburn, Rite Hayworth, Ava Gardner... Tokom pedesetih godina, izgled za koji se zauzimala modna kuća Christian Dior imao je veliki uticaj na stil jet-set pripadnika. Iako se preterano istaknuta silueta iz ovog ugla može činiti nepraktičnom, puna suknja i elegantna torbica bile su neizostavni deo chic modnih izdanja tadašnjih slavnih dama.

Kako je sredinom 60-ih godina bila aktuelna trka za svemirom, putovanja mlaznjacima su pod takvim razvojom događaja postajala sve više futuristička. Sa dizajnerima poput Paco Rabanna i Pierrea Cardina, koji su kreirali napredniju i odmah nosivu odeću, dame su počele da se opredeljuju za sintetičke materijale i nešto drugačije forme, napustivši dotadašnji neskriveni glamur. U departmanu modnih dodataka, omiljene su bile čizme do kolena, kockaste torbe sa ručkom i kružne naočare za sunce, koje su ih štitile od bliceva paparaca.

Ulaskom u 70-te godine, međunarodna naftna kriza redukovala je broj avionskih putovanja. Zvezde tog doba – Bianca Jagger, Farrah Favcett, Jane Birkin – odlučile su se za nešto opušteniju formu i takozvane „oslobođene“ stilove, koji su postali sinonim za deceniju poznatu po mnogo većim slobodama i lagodnostima.

Industrija je u narednim dekadama primat dala nosivijim i ležernijim stilovima, a imena koje se ističu u nadolezećim dekadama su Calvin Klein i Donna Karan. Dani kompleksnih haljina i damskih rukavica postali su prošlost. Matching kombinacije iz dva dela postaju favorit, jer pružaju relevantnu formu i ultimativni komfor. Uprkos ovom prelasku na ležerniju konfekciju, naglasak je i dalje bio na luksuznim i živopisnim dodacima, što se posebno odnosilo na Louis Vuitton prtljag u svim oblicima i veličinama.

Savremeni stil jet-seta uglavnom i danas podrazumeva ležerne komplete. Iako je pandemija smanjila broj međunarodnih putovanja, odeća poznatih ličnosti prilikom dolaska i odlaska na svetske aerodrome i dalje je u fokusu društvenih medija i modnih portala. Za one koji žele da unaprede svoju ležernu odeću, predimenzionirani gornji delovi u vidu kaputa, jakni i blejzera i dalje su go-to opcija.

Priredila: Natalija Knežević

Foto: Profimedia