Šta da radite kada niste zadovoljni svojom karijerom?

Ponekad zaista poželim da živim, recimo, u osamdesetim kada ne samo da je muzika bila bolja, već je i pogled na karijeru bio znatno drugačiji nego danas. Znate već, ušuškate se na jednom radnom mestu i dalje ne razmišljate. Ponekad je tako zaista lakše!

Danas, mi milenijalci jedva uspevamo da se zadržimo na jednom poslu duže od godinu dana, ali to nema nikakve veze sa tim da ne umemo da ga obavljamo ili da nam se ne dopadaju uslovi, naprotiv. Stvar je u tome da želimo više od svoje karijere, da ne želimo da budemo uljuljkani u rutini i da nas ono što radimo ne ispunjava i angažuje. Zato nam se neretko dešava da osetimo da naša karijera stagnira, ali i to da ne znamo – šta dalje? Globalna pandemija je samo doprinela učvršćivanju besmisla donoseći pritom nove teme koje su nas zabrinule – rad od kuće, balans poslovnog i privatnog, sveopšta motivacija da nastavimo dalje ka svojim ciljevima kada se osećamo zaglavljeno u nekim starim obrascima. Lično, kako vreme prolazi, ova pitanja me sve više muče.

Iz razgovora sa meni bliskim ljudima i kolegama, shvatila sam da većina nas ima isti problem u pogledu profesionalnog identiteta – kako ostati motivisan u trenucima kada osećate i znate da kaskate u mestu? Savetnici za karijeru predlažu nekoliko rešenja:

Ne gubite iz vida širu sliku

Kada se zaglavite u poslovnoj kolotečini, teško je setiti se zašto ste uopšte tu gde jeste, koji je vaš primarni motiv, šta je vaša strast, a sve to je izuzetno važno da biste nastavili dalje. Zato, prvi korak da olakšate ovaj period jeste upravo taj – dajte sebi odgovore na ova pitanja.

Setite se šire slike, svojih ciljeva i planova – oni se i dalje mogu ostvariti. A, ako malo detaljnije sagledate svoje izbore, ali se ne plašite da se pomerite ulevo ili udesno, možda otkrijete potpuno novo shvatanje posla i karijere. Osim toga, karijeru ne čini samo vaš trenutni posao, već i druge uloge koje možete da odaberete u skladu sa vašim interesovanjima. Fokusiranje na svoje ciljeve i strasti može vam pomoći da ostanete motivisani dok se dalje penjete na poslovnoj lestvici. 

Razvijajte nove veštine koje će vam pomoći da napredujete u karijeri

Izlazak iz rutine na poslu ponekad zahteva intenzivniji rad na sebi i razvijanje nekih novih veština koje će vam zapravo omogućiti da se pomerite sa mrtve tačke i napredujete. U skladu sa svojom profesijom, pronađite kurseve koji će vam doneti neka nova znanja i mogućnost da pružite više. Pratite trendove u oblasti u kojoj radite i koristite svaku priliku da uložite u sebe – na taj način ulažete u svoju karijeru, ali i vaše zadovoljstvo istom.  

Razmotrite nove mogućnosti za karijeru

Odabir zanimanja kojim ćete se baviti do kraja života kada vam je tek 18 godina zapravo je veliki problem. Po završetku školovanja, kada krenete da radite to što ste tokom prethodnih godina izučavali, sasvim je moguće da ćete shvatiti da to ipak nije za vas. Ili, možda jeste trenutno, dok ste mladi i slobodni, ali dugoročno gledano – ipak ne. Lično, kada sam ovo shvatila i još važnije prihvatila, bilo mi je mnogo lakše da donesem odluke koje se tiču daljeg razvoja mog profesionalnog identiteta.

Zato, kada osetite da vaša karijera stagnira i da ne postoji prostora za napredovanje, možda je to zapravo poziv vama da razmislite o novim mogućnostima za karijeru. Promena pozicije, firme pa čak i celokupne oblasti rada može biti rizično, ali možda je baš to ono što vam je potrebno da biste vratili profesionalni elan i motivaciju. Razgovarajte sa bliskim ljudima ili, još bolje, HR menadžerom u kog imate poverenja, a koji vas može posavetovati o daljim koracima ili promenama u karijeri. Ne brinite, nikada nije kasno da se vratite ne na pravi, već na svoj put. 

Kreirajte prijatno radno okruženje

U međuvremenu, dok se bavite prethodno navedenim, ključnim pitanjima, razmislite o tome šta možete da uradite i promenite – ovog trenutka. Znate kako gotovo bez razmišljanja menjate frizuru kada vam je srce slomljeno ili preuređujete životni prostor kada se osećate nervozno i haotično? Isti princip primenite i na svoj radni prostor – učinite ga originalnim, optimističnim i u potpunosti ličnim. Pogled na vaše omiljene sitnice ili gedžete može vam pomoći da se oraspoložite i lakše uhvatite ukoštac sa izazovima. 

S obzirom na to da je moj posao pisanje, nova Logitech tastatura POP Keys promenila je moju svakodnevicu i učinila da se osetim kao na početku karijere! Razlog zašto me je oduševila? Vintidž dizajn sa udobnim mehaničkim tipkama u stilu nekadašnjih pisaćih mašina koje stvaraju *onaj* klik-klak zvuk! Da, mislim da zaista nikada nisam više uživala u kucanju. Uprkos retro izgledu, POP Keys donosi savremene karakteristike od kojih su najzanimljivije opcija istovremenog povezivanja sa čak tri uređaja (kompjuter, laptop, tablet) uz pomoć Bluetooth Wireless tehnologije (kompatibilna sa Windows, macOS, iPadOS i ChromeOS), kao i mogućnost menjanja tipki u skladu sa emodžijima ili prečicama koje najviše koristite. Logitech POP Keys dolazi u tri nijanse – slatkoj “day dream”, retro “blast” i romantičnoj “heartbreaker” – što će oduševiti ljubitelje razigrane estetike. 

Na raspolaganju vam je i Logitech miš POP Mouse kao njen savršen par – prenosiv, nečujan, ultra-precizan i udoban za korišćenje što doprinosi celokupnom boljem držanju za radnim stolom. Oba gedžeta su izdržljiva i dugotrajna i, ako mene pitate, bolji aksesoari za vaš radni kutak ne postoje.

Nemojte zanemariti druge sfere interesovanja i života

Kao što karijera ne definiše naš identitet, tako ni posao nije i ne treba da bude naš život. Ponekad previše očekujemo od ove oblasti, ne shvatajući da ona ne treba da bude jedina koja nas ispunjava. Posvetite više pažnje svom privatnom životu, druženju, izlascima ili putovanjima, hobijima – čak i volontiranju. Vaš život će biti mnogo zanimljiviji i ispunjeniji kada ste zadovoljni na što više planova, a sve ove “vannastavne aktivnosti” vam možda donesu i neke nove uvide, istine i otkrovenja.

Foto: Promo / Logitech POP Keys + Mouse 

Tekst: Promo / Ivana Tomić