Otkrivamo: u kom mesecu su rođeni najpametniji ljudi

Žene su pametnije nakon kvalitetnog noćnog sna, što je naučno dokazano. Ali, da li mesec u kom ste rođeni može imati neke veze sa tim? 

Prema studiji koja je sprovedena u National Bureau of Economic Research, postoji jasna veza između meseca u kom ste rođeni i vaše pameti. Istraživanje u kom su učestvovali Univerzitet Toronta, Univerzitet Floride i Northwestern Univerzitet, analiziralo je kognitivni razvoj 1.2 miliona dece školskog doba kako bi odredili koji mesec „proizvodi“ najpametnije ljude. Učesnici studije pohađali su javne škole i imali su između šest i petnaest godina. 

Određeno je da su oni koji su rođeni u septembru imali veći prosek ocena od onih koji su rođeni tokom drugih meseci, što je pripisano činjenici da su nešto stariji kada krenu u školu. Prema navodima, to može uticati na njihov razvoj, uzimajući u obzir činjenicu da su onih jedanaest meseci stariji od nekih svojih vršnjaka. Dodatno, ljudi rođeni u avgustu su imali najniži prosek, što je na neki način potvrdilo ovu teoriju. Istraživači takođe veruju da septembarske bebe imaju veće šanse pohađanja univerziteta, jer se njihov prosek ocena može samo poboljšati tokom vremena. 

Ipak, nisu sve loše vesti za ljude koji nisu rođeni tokom devetog meseca. Deca koja nisu imala dobre performanse kasnije su sustigla svoje starije drugare. Studija je takođe zaključila da oni koji su rođeni u septembru imaju manje šanse da završe u zatvoru. 

Interesantno, zar ne?

MARIECLAIRE.CO.UK