Pet noćnih navika ljudi koji žive do 120 godina

Oni znaju nešto više!

Nedavno smo naučili koje bi jutarnje navike trebalo steći, u slučaju da želimo da pređemo 100 godina života.

Ali sada saznajemo da postoje i odgovarajuće večernje navike. Dakle, nije dovoljno jesti doručak, piti kafu bez šećera i pronaći smisao života. Postoje i druge stvari koje treba da uradite, a koje su, po našem mišljenju, generalno dobre za vaše zdravlje i trebalo bi da počnete da ih primenjujete od večeras.

Stabilnost spavanja

Doslednost u snu je važna u bilo kojoj dobi. Program spavanja povećava prosečni životni vek i dobar je za vaš imunološki sistem u celini. Ako imate poteškoća, pronađite nešto što vas opušta pre nego što legnete.

via GIPHY

Dobro se naspavajte

I kvantitetom i kvalitetom. Ne kažemo da preterujete i spavate 12 sati, ali potrebno je spavati oko 8 sati i ne buditi se noću. Potreban vam je i odmoran mozak i odmorno telo da biste funkcionisali tokom dana.  

Opustite se pre ležanja i steknite prave večernje navike

Ova rutina prethodi snu i jednako je bitna. Šta vam pomaže Piće? Malo joge? Šetnje sa psom? Sve što je u stanju da odagna stres i omogući uživanje u snu.

Kažite ne ponoćnim grickalicama

Stanovnici Plavih zona izbegavaju grickalice kasno uveče i više vole laganu večeru. Ikarski narod više voli obilan ručak dok Japanci jedu male količine pri svakom obroku.

Uživajte u popodnevnom vinu

4 od 5 zvaničnih zajednica Plave zone piju alkohol, ali umereno. 1-2 čaše vina sa hranom, ali i druženje sa prijateljima, smanjuju stopu smrtnosti i sve pokazuje da to najviše cene oni koji žive 100 godina.