Počnite ispočetka: 3 znaka da se vaše iskustvo opuštanja izmenilo

Pandemija, karantin i skoro pola godine pripravnosti provelo nas je kroz sve faze – od uskraćivanja do prihvatanja – pokazujući da je moguće organizovati letnji odmor čak i kada jedna ideja pobuđuje beskrajan niz sumnji.

Odlučili smo da se prisetimo ko smo bili pre karantina i ko smo sada. Evo znakova da smo se ponovo naučili odmarati.

Najbliži u blizini

Prvo pravilo samoizolacije je da se distancirate. Ako se u martu činilo čudnim, neprijatnim i izazivalo stres, sada je udaljenost od dva metra postala više navika nego opsesivna potreba. Sada sedimo blisko i družimo se samo sa najbližima rođacima i prijateljima u koje imamo poverenja.

Kako to utiče na odmor?

Biramo napuštena mesta i pozitivan unutrašnji stav pre nego što odemo na novo mesto ili započnemo tako nešto.

Ako putujemo, onda je lokalno

Situacija je učinila da zaboravimo na mogućnosti da „menjamo zemlje“ poput rukavica i stalno pokušavamo da vidimo nešto novo. I imali smo sreće: u potrazi za prekomorskim iskustvima, zaboravili smo da putovanje u obližnja mesta donosi ne samo širenje svojih horizonata, već radost za oči i dušu. Tako je letnji odmor postao prilika za istraživanje lokalnih atrakcija i zabave.

Treće pravilo – svež vazduh

Priroda je postala naš najbolji prijatelj. Izlazimo na reku radi aktivnog odmora, u šumu za tišinu i u najbliži park radi dnevne norme koraka. Svež vazduh je san svake osobe zarobljene u četiri zida. I verovatno nikada pre nismo tretirali vazduh kao vredan resurs.

P.S Ne poričemo da su lokalna putovanja i voljeni ljudi i rekreacija na otvorenom ranije bili na listi naših favorita. Ali, u poslednja četiri meseca uspeli smo da shvatimo da nas osećaj blagostanja i radosti ne napušta upravo zbog ovih divnih (ponekad i nevidljivih) stvari.

pinterest