Lifestyle

Pravilo “dva minuta” menja život: Smanjuje stres, povećava učinke, menja nas lično

Kada se borite da primenite novu, zdravu naviku u svoj život, možete koristiti pravilo “dva minuta” da biste poboljšali učinak na najjednostavniji mogući način. O tom pravilu piše Džejms Klir „Atomske navike“ u bestseleru New York Timesa. On je sa čitaocima, između ostalog, podelio jedno jednostavno pravilo koje mu pomaže da ne odugovlači sa zacrtanim obavezama i istovremeno mu pomaže da zadrži dobre navike u svakodnevnom životu.

A najbolji deo njegove tehnike? To je neverovatno jednostavno.

Pravilo dva minuta kaže: „Kada počnete da uvodite novu naviku u svoj život, biće vam potrebno manje od dva minuta“.

Sve što treba da uradite je da svoju željenu novu naviku zgusnete u dvominutnu verziju.

Primer:

Čitajte jednu stranicu knjige svake večeri pre spavanja. Ako želite da uradite pola sata vežbanja joge, treba vam dva minuta da izvadite prostirku za jogu iz ormana. Učenje za ispit počinje autokomadom: “Otvori svoje beleške”. Hoćete da razmestite oprani veš? Počnite sa time što ćete da uparite jedan par čarapa. Trčanje tri kilometra počinje od “Vežite svoje patike”.

Da li vam je sinulo?

Ideja je da što lakše započnete nove navike. Svako može da meditira na minut, pročita stranicu knjige ili stavi predmet na neko mesto, čineći ovu jednostavnu taktiku neverovatno moćnom strategijom.

Na svaku novu naviku treba gledati kao na izazov. A aktivnosti koje slede mogu nam to predstavljati, ako smo prethodno (u prva dva minuta) uspeli da savladamo prve (uglavnom nesvesne) otpore. Ukratko, ono što želite je “prelazna navika” koja će vas prirodno dovesti do veće produktivnosti.

Svoje ciljeve možete rangirati na skali od „veoma lako“ do „veoma teško“.

Autor navodi sledeći primer: trčanje maratona je nešto veoma teško. Trčanje pet kilometara je teško. Hodanje 10.000 koraka je umereno teško. Lako je hodati 10 minuta. Obuvanje patika je veoma lak zadatak. Vaš cilj može biti da trčite maraton, ali vaš najvažniji zadatak je da obučete patike.

I upravo to je suština pravila dva minuta.

Zašto pravilo dva minuta funkcioniše? Ljudi često misle da je čudno ako se prisilimo da pročitamo samo jednu stranicu, meditiramo na minut ili uradimo samo jednu malu aktivnost. Ali cela poenta nije u ovoj jednoj sitnici. Ono što je od suštinske važnosti je razviti naviku da počnete.

Svako putovanje počinje prvim korakom, a svaki sledeći je progresivno lakši – samo zato što smo prevazišli odugovlačenje i oklevanje.

Zato, umesto da svakodnevno u mislima crtate vrh najviše planine, ako tome niste baš dorasli, onda radije negujte veštinu ritualizovanja početka procesa. Ovo će vam olakšati da padnete u stanje dubokog fokusa, što je neophodno za postizanje zaista velikih stvari u životu. To je metoda koja ima više veze sa vašom psihom nego sa telom, pa je možete uporediti sa vežbama zagrevanja koje sportisti obično rade pre svakog treninga.

Dvominutna strategija je efikasna iz još jednog razloga: jača identitet koji želite da izgradite.

Pojavljivanje u teretani pet dana zaredom, čak i ako je to samo da vežbate tamo dva minuta, ojačaće vaš novi identitet. Niste zabrinuti da dođete u formu, nego ste fokusirani prvenstveno na to da postanete osoba koja ne propušta trening. Minimalni (dvominutni) angažman sa vaše strane je dovoljan da potvrdite tip osobe kakav želite da budete.

– Ipak, jedan čučanj je bolji nego da nema vežbanja. Jedan minut vežbanja gitare je bolji nego ništa. Jedan minut čitanja je bolji od nijednog. Daleko je bolje učiniti manje nego što ste se nadali nego ne raditi ništa – podseća autor Džejms Klir.

foto: Unsplash

Tekst: M.Đ.