Lifestyle

Još jedan trend sa interneta? Odrasli imitiraju zle likove iz filmova

Kako ih prepoznati i nositi se sa njihovim otrovnim ponašanjem?

Možda do sada nismo primećivali kada život počne da imitira film, odnosno pojedine likove, jer su to uglavnom bili snažni, beskompromisni, a suštinski plemeniti karakteri. Sada nas može zapanjiti ako primetimo odrasle ljude koji se trude da budu kao filmske zlobnice. Društveni mediji su plodno tlo za neželjene savete i podlo ponašanje, a oni koji to praktikuju, primetno se služe frazama i postupcima koji neodoljivo podsećaju na Madlen u Euforiji ili Silvi iz Emili u Parizu, Bler u Tračari, Rubi iz Seksualnog obrazovanja,  Amber iz Clueless i, rodonačelnicu svih njih, od pre dvadesetak godina, Redžinu iz Opakih devojaka. Spisak je beskrajan, likovi zlih devojaka se prirodno gomilaju sa hiperprodukcijom na malom i velikom ekranu, a psiholozi navode čitavu lepezu razloga zašto neki ljudi oponašaju baš njih. Ima tu svega, od uživanja u tuđoj ranjivosti do pokušaja da se i sami snađu u stvarnom svetu tako što će imitirati fiktivne likove koji vešto plivaju među drugim ajkulama. Evo primera sa mreža koji ste možda i sami primetili kada ste postavili neku svoju fotografiju ili komentar: „Bez uvrede, ali… Mislim da izgledaš previše mršavo/umorno/debelo/ne sviđa mi se ta odeća.“ Logično je, jer  postavljanjem fotografija i videa, sami se nudimo javnosti na uvid i komentar. Nisu svi saveti nedobronamerni, s s tim da se zle devojke mogu prepoznati tako što prve skaču na haštage tipa #bekind (Budi ljubazan). Mislite li da vas takva žena troluje? Nikako. Zla devojka je suptilnija od toga.

– Ne možete njih da kontrolišete, ali možete da kontrolišete kako ćete vi reagovati – kaže Druti Šah, terapeutkinja i članica međunarodnog Rotari kluba iz Engleske. Svaka rečenica koja počinje „Bez uvrede, ali…“ biće po definiciji uvredljiva jer sagovornik zna da će vas povrediti onim što će dalje reći. U tom slučaju, efikasan može biti ljubazan odgovor, kojim ćete jasno reći da vas je e komentar uznemirio. Ako ne pomogne, uvek postoji opcija “Blokiraj”.

GRATIS PRIJATELJ

Nažalost, ne postoji dugme za blokiranje zle devojke sa kojom se družite u stvarnom životu. Ona, recimo, briljira u porukama sa dvostrukom oštricom, uvrednom maskiranom u komplimente. „Vau, ta haljina ti je… baš smela.“ „Tako si hrabra što se razvodiš. Znam da ja to nikada ne bih mogla da uradim – svojoj deci.“ Ona je kraljica suptilnog ponižavanja. A vi ostajete da se pitate da li ste paranoični, sve dok ne shvatite da vas svaka njena poruka „podrške“ ostavlja u duševnim modricama.

– Razoružajte je tako što ćete ljubazno parirati njenim komentarima – predlaže Šah. I zapamtite da i mirotvorci imaju granice. – Negujem pravilo zvano “tri puta.” Budi ljubazan, budi ljubazan i, poslednji put, budi ljubazan. A onda je vreme da se okrenete i odete – kaže terapeutkinja.

AKVIZITERKA

Postoje dve vrste zlih devojaka na poslu. Prva je glava kancelarijske klike: ne traži ona da svi nosite pink sredom, ali ona hoće, i bilo bi lepo da je podržite ličnim primerom. Ponekad su ove klike hijerarhijske i ne mešaju se među stepenima. Drugu vrstu zle devojke je teže uočiti, jer ona napreduje u doba hibridnog rada – malo u kancelariji, malo kod kuće – gde vaša vidljivost na radnom mestu mora da bude više strateška. Ona je pametna, uspešna, šarmantna i ima apsolutni genij za okretanje – ne samo novca, nego i tuđeg rada u svoju korist. Često je poznata po „svojim” sjajnim idejama, koje potiču od drugih ljudi. Ona nikada nije neljubazna, uvek deluje kao podrška, a ipak vas tiho i dosledno potkopava. Psiholozi su je nazvali “akviziterka”, odnosno “nabavljačica”.

Na vama je da izbegnete ljutnju, koliko god to bilo teško. – Uvek zadržite prisebnost i profesionalizam. Budite ljubazni prema svakom članu klike, posebno vođi: to vas izdvaja – savetuje bihevioralni psiholog dr Anđela Smit. Ona predlaže da se akvizitorki priđe mirno.  Razmislite o pitanju koje ćete joj postaviti, a ne o optužbama. Na primer: „Možete li mi pomoći da razumem zašto kažete „ja“ o poslu na kome smo radili/ideji koju sam predložila?“

WHAT’S APP PRIJATELJ 

Prezasićeni smo grupama na aplikacijama poput What’s Appa i Vibera. A tu su i podgrupe, one manje, koje stvaraju sa strane upravo moderne zle devojke, tako što određenu osobu ili dve namerno izostavljaju, samo da bi mogle da pokrenu diskusiju o njima. To je grozničavo okruženje i uvek postoji jedna osoba koja potpiruje vatru neslaganja i ogorčenja ili raspiruje kolektivnu histeriju.

Ovde se preporučuje oprez. To je mesto gde sindrom zle devojke hvata kao virus – jer povremene dosetke mogu nehotice prerasti u okrutne podsmehe i odvesti u spiralu toksičnosti. Pre nego što to shvatite, već se brinete da ćete biti sledeća žrtva zle devojke ako odmah ne odgovorite emodžijem koji plače od smeha (ili kovčegom, ako ste generacija Z) na njihov podrugljiv komentar o zajedničkom prijatelju. Takođe pogledajte kolegu koji vam uvek šalje gadne komentare tokom sastanka timova kada ste, zapravo, mislili da je  ideja vaše koleginice iz susedne kancelarije prilično dobra.

Kako takvim ljudima rukovati? Jednostavno. – Uvek postoji neko ko ima sklonost da se suprotstavlja, a najbolja stvar koju možete da uradite je pravilo da se ne uključujete u takve igre – zaključuje dr Anđela Smit.

Foto: profimedia

Tekst: M.Đorđević