Predstavnica Poljske na Pesmi Evrovizije ekskluzivno za magazin Grazia otkriva sve o takmičenju

Blanka Stajkov svoj muzički put započela je sa 13 godina kada je napisala svoju prvu pesmu. Nakon toga odlazi sa majkom u SAD gde četiri godine usavršava svoje izvođačke veštine. Nastupa širom Los Anđelesa i Njujorka (uključujući i klub The Bitter End u kojem je i Lady Gaga započela karijeru). Nakon povratka u Poljsku kreće u potragu za vlastitim zvukom i stilom. Njen singl Solo probija je ka evrovizijskim zvezdama.

O prvim muzičkim koracima, o modelingu, o tome koliko joj se život promenio nakon pobede na Pesmi Evrovizije, ko joj je najveća konkurencija, a koja pesma joj je omiljena sa ovog takmičenja govorila je (zahvaljujući globalnoj mreži Warner Music Group i našoj, izdavačkoj kući Mascom) ekskluzivno za Grazia Srbija.

Kad i kako si započela svoju muzičku karijeru?

Svoju muzičku avanturu sam započela pisanjem pesama. Kad sam imala 13 godina, napisala sam svoju prvu pesmu, molila sam mamu da mi pomogne da pronađemo producenta i uspeli smo, snimili smo je u mom rodnom gradu Szczecinu u Poljskoj. Posle toga, jedna stvar je vodila drugoj, sada je fokus na takmičenju u Liverpulu, na čemu sam veoma zahvalna.

Kako si reagovala kada si saznala da ćeš predstavljati svoju zemlju na Pesmi Evrovizije?

Bila sam u velikom šoku! Bio je to najemotivniji trenutak u mom životu. Nisam znala kako da reagujem, kako da se ponašam, i tako je bilo otprilike 3 nedelje nakon pobede (smeh).

Koliko se ti se život promenio nakon pobede? Što ti je pobeda donela, a da li je nešto i “odnela”?

Život je postao “brži” nego što je to već bio. Počela sam više da putujem i da nastupam, gradim svoju publiku, upoznajem ih i grlim, i to mi je najvažnije. Definitivno mi je oduzelo vreme sa porodicom i prijateljima, ali kad god ugrabim slobodno vreme čujemo se online.

O čemu govori tvoja pesma Solo, koja poruka stoji iza nje?

Solo je pesma o poštovanju sopstvenih granica, vremena i o tome kako je nekad bolje da budemo sami nego da budemo sa nekim ko nije za nas. Osim ovih poruka, ideja pesme i nastupa je i da nasmeje, ali i da ljude podstakne na ples. Ona deluje naizgled kao lagana, ali želim da daova numera ljude učini osnaženim i nezavisnim.

Što očekujete od ovogodišnjeg takmičenja za Pesmu Evrovizije?

Očekujem da ću nastaviti da uživam u svakom trenutku ove neverovatne avanture koju trenutno živim. Susrešću se sa svojim fanovima, upoznaću sjajne kolege i umetnike, i potrudiću se da dam sve od sebe u Liverpulu.

Kako će izgledati tvoj nastup? Planiraš li neke promene u odnosu na nastup u nacionalnom takmičenju?

Ne mogu puno da kažem, ali promenili smo dosta, i u nastupu, ali u samoj pesmi. Nadam se da će publika uživati i da će im samo veliki osmeh biti na licu.

Koga od ostalih učesnika jedva čekate da vidite? A koga smatrate najvećim konkurentom?

Jako sam uzbuđena što ću sve učesnike videti na jednom mestu. Svi ovogodišnji takmičari su neverovatni. Jedva čekam da upoznam Mae Muller, ona je sjajna pop izvođačica. Još jedna umetnica koju jako poštujem je i Loreen, i ona je, po meni, velika konkurencija.

Koja ti je najdraža evrovizijska pesma?

To je definitivno Chanel i pesma SloMo, ona je sjajno spojila pevanje i ples, i ako tako deluje, ali to uopšte nije lako. Sjajna je!

Koliko su ovakva takmičenja važna za afirmaciju mladih autora i autorki?

Mislim da to sve zavisi od izvođača. Ono što jeste velika privilegija jeste dobiti priliku da predstavite sebe i svoju muziku publici koja prati Evroviziju (a to je po meni sjajna publika, bez obzira ko šta misli). Jako sam zahvalna što imam mogućnost da predstavim svoj rad i sebe kao autorku.

Široj javnosti ste poznati po modelingu, gde se više pronalazite?

Radila sam kao model nekoliko godina, tako sam zarađivala za život, obožavala sam to. Iako je to bio veliki deo moje karijere, ja sam pre svega muzičarka, autorka. Takođe, mislim da je manekenstvo neizostavan deo i karijere svih nas koji nastupamo javno na muzičkoj sceni.

Kako bi opisala svoj stil? Na koji način brineš o sebi, da li imaš neke dnevne rutine?

Moj stil je jako teško opisati (smeh). Isto je i kao kad me pitaju što volim da slušam i šta se nalazi na mojoj Spotify playlisti. SVE je odgovor na vaše pitanje – od Eminema do Džordža Majkla, pa do Majli Sajrus i The Weeknd. Isto je i s mojim stilom, zavisi od raspoloženja ili “faze”, kao i ostalom, i kod svih žena. Kada je u pitanju moja svakodnevna nega i tu je važno da ona bude raznovrsna. U poslednje vreme dosta putujem i većinu svog vremena provodim na probama. Kad god mogu, trčim na traci, uzimam časove pevanja (to je isto verujte mi trening), trudim se da jedem što zdravije, i da meditiram.

Koja bi bila vaša poruka za vaše fanove u Srbiji?

Srbijo, volim te puno!!!! Hvala vam na podršci i ljubavi! Ja se osećam kao da smo svi zajedno sestre i braća, i nadam se da ćemo se uskoro videti i uživo!

Foto: Promo

Tekst: Marina Lučić