Pričajmo o roditeljstvu: Emocionalno putovanje i izazovi ranog roditeljstva

Panel diskusija

U prvim godinama roditeljstva, mnogi roditelji se suočavaju sa različitim emocionalnim i psihološkim izazovima. Majke i očevi različito doživljavaju tranziciju u roditeljstvu, adaptirajući se na nove uloge i ritam života.

Majčinstvo često nosi sa sobom različite promene u emocionalnom, psihološkom, sociološkom, pa i profesionalnom segmentu, te je veoma važno za žene da nauče kako da se nose za novim i izmenjenim ulogama bez stresa. Sa druge strane, uloga očeva je posebno važna u podršci prilagođavanju na novi život sa bebom, učestvujući u brizi za dete i očuvanju zdravih partnerskih odnosa. Osim toga, efikasna komunikacija između partnera je od suštinskog značaja ne samo za uspešno obavljanje nove roditeljske uloge, već i za očuvanje partnerskih odnosa.

Postavljanje realnih očekivanja i uspostavljanje ravnoteže u roditeljstvu i partnerskim odnosima, zahteva predanost oba partnera, ali i otvorenu komunikaciju i razgovor.

Kako bi se unapredili odnosi, rešile određene dileme roditeljstva i podstakla komunikacija, buduće mame i tate, kao i oni koji su postali roditelji, će imati priliku da sa stručnjacima „pričaju o roditeljstvu“ u subotu, 3. februara sa početkom u 11 časova u Dorćol Platz-u.

Na panelu će govoriti:

  • Senka Simonović psiholog i dečiji psihoterapeut, koja će obraditi temu  emocionalnih izazova sa kojim se suočavaju majke,
  • Miša Stojiljković, novinar, psiholog i autor emisije i podkasta „Tata ti si lud“ će predstaviti izazove roditeljstva iz muškog/očinskog ugla,
  • Jovana Ružičić, psiholog,osnivačica i direktorka “Centra za mame”, će više govoriti o komunikaciji i partnerstvu nakon dolaska bebe.

Moderator događaja je Dolores Milošev Erdeg, koja će svojim iskustvom u vođenju podkasta na temu roditeljstva dodatno obogatiti događaj.

Svi zainteresovani se mogu prijaviti putem linka – LINK

Panel diskusiju organizuje Rosa voda, koja je više od jedne decenije uključena u različite nacionalne programe Vlade Republike Srbije i Ministarstva zdravlja za stvaranje boljeg okruženja kako za mame i bebe, tako i celu porodicu. Do sada, Rosa je pokrenula osnivanje banke humanog mleka, pokrenula je 20 školi roditeljstva širom Srbije, opremila je i uspostavila sobe za dojenje, pružila je podršku patronažnoj službi širom Srbije. Tokom 2024. godine, Rosa će nastaviti da podržava rad patronažnih službi i pruža podršku roditeljstvu.

Promo

Foto: Unsplash