Lifestyle

Priroda i društvo: Kako izgleda savršen Weekend Getaway?

Samo za aktivne hedoniste!

Ako je verovati turističkim organizacijama i vodičima, dokolica i izležavanje više nisu popularni – ljudi u poslednje vreme traže drugačiji sadržaj i tragaju za smislom na svojim putovanjima, a sve je više onih koji se pored dužih godišnjih odmora (dva puta godišnje od po 15 dana) odlučuju za vikend putovanja na kojima žele da budu aktivni, ali i hedonisti, da uživaju, ali i da rade nešto korisno (ako ne korisno, onda barem drugačije).

Kada ste poslednji put doživeli vikend za pamćenje? Sećate li se šta ste tada radili? Sa kim ste bili? Šta je bilo specijalno u vezi sa tom subotom ili nedeljom? I da li ste, možda, doživeli Dionysus Experience?

Tim koji stoji iza organizacije posvećene grčkom bogu vina, smatra da dobar odmor podrazumeva šetnju i vožnju bajsa, da jedan deo dana čine vrhunski ručak i ambijent, a poslednji, treći deo, treba da bude zabava – uz nekog poznatog DJ-a i mnogo dobrog vina.  

Ako vam super zvuči ideja da šetate ili vozite bicikl kroz najlepše vinograde, da potom odmarate u ambijentima prelepih domaćih vinarija (dosad su to bile one Fruškoj Gori, Oplencu, Aleksincu), a da na kraju uživate u žurki na otvorenom, onda je ovo manifestacija za vas.

Ove godine svečanost posvećena bogu Dionisu, vinu i lepoti života i uživanja, seli se u Negotinsku krajinu. Sve počinje 7. oktobra, od vinarije Matalj, a ako ste ranije učestvovali u Dionysus Experience-u, već znate kako sve ide – počinje se pešačkom turom koja traje 3 do 4 sata, u zavisnosti od toga da li pešačite, trčite ili vozite bicikl. Ovo nije trka, samo vi protiv stresa i užurbanog načina života. Oduševiće vas činjenica da su pešačke staze rangirane u tri vrste: Afrodita ima 5 kilometara, Artemis 10, a Atina 40.

Dok šetate, pričate i uživate u predivnoj prirodi, možete da zastajete i odmarate koliko hoćete, ali na nekoliko mesta čekaju vas obeležene okrepne stanice na kojima ćete degustirati najbolja vina, odličan ketering, a na jednom mestu čeka vas i sladoled.

Nakon pešačenja, vraćate se u vinariju Matalj na pravu pravcatu gozbu. Služi se glavno jelo, piju se vina kuće, uživa se u dezertu, nakon čega mogu da uslede društvene igre, leškarenje na travi ili dremkica, za koju predlažemo da bude kratka jer uskoro vas očekuje još vina, druženja, ali i muzike – zabava uz zalazak sunca u neverovatnom ambijentu sa fantastičnim ljudima, iskustvo je koje vredi da se zapamti (naravno – i zabeleži, pa posle osvane na instagram stranici).

Tekst: J. M.

Fotografije: Pexels, Promo, Instagram