Reiki – omiljena duhovna praksa Megan Markl za pronalaženje vedrine

Glumica ovu tehniku primenjuje na sebi, ali i na suprugu Hariju, sinu Arčiju, pa čak i na psima.

„Mešavina između Trumanovog šoua i zoološkog vrta“. Tako je princ Hari definisao svoj život u palati pre nego što je upoznao Megan. Život u kavezu iz kojeg ga je mogla osloboditi bivša glumica, ostavljajući Englesku da bi se preselili u Montesito, jedno od najekskluzivnijih naselja u Santa Barbari.

Nema sumnje da je vazduh mora, tačnije okeana, više pogodovao zdravlju para nego sumorna londonska klima, ali čini se da tajna njihove sreće ima drevnije korene. Reiki je drevna japanska disciplina koju Megan rado primenjuje.

Reiki je oblik alternativne japanske medicine koji se naziva „energetsko isceljenje“ i zasnovan je na principu po kojem terapeut može dodirom usmeriti energiju na pacijenta, svojevrsna terapija tapkanjem koja može da aktivira procese prirodnog lečenja telo pacijenta i povrati fizičko i emocionalno blagostanje. Sledeći holistički pristup, Reiki veruje da bolest, bez obzira u kom obliku se javlja, nije ništa drugo do manifestacija na fizičkom planu energetske neravnoteže. Prema ovoj viziji, traume, nesreće, loša ishrana, atmosferski događaji, situacije u okruženju, rađaju energetski blokovi i bolesti, od kojih je moguće izlečenje ponovnim uspostavljanjem prirodnog energetskog toka, to je prvobitna i harmonična interakcija između uma i tela.

Prema Reikiju, kada vitalna energija ne teče redovno unutar ljudskog tela prateći pravi ritam, to se naziva energetskom neravnotežom. Glavna funkcija Reikija je da uspostavi ravnotežu i da omogući zdravlju, vitalnosti i sreći da se slobodno manifestuju. Pozitivne emocije poput sreće, dobrog humora, ljubavi, milosti, spokoja i zadovoljstva vrlo su čiste energetske osobine i kada ih iskusimo, u nama se generiše pozitivna energija. Suprotno tome, negativne emocije poput brige, straha, terora, odbojnosti, besa, pohlepe, žudnje, zavisti su vrlo teške energije, kojima su potrebne velike količine snage i rada da bi cirkulisale i održavale se. Pozitivne i negativne emocije su zarazne i takođe utiču na ljude oko nas. Iz tog razloga je Megan Markle izabrala da čitavu porodicu podvrgne ovom ciklusu meditacije i terapije, verujući da može izbeći kontakt sa najnegativnijim emocijama.

Prema diktatu Reikija, čak i na biološkom nivou postoji vrlo jaka veza između ovih negativnih osećanja i bolesti. Na primer, bes ima snažan uticaj na ljudsko telo, a posebno na jetru, žučnu kesu i kardiovaskularni sistem. Dok hronična briga pokreće procese samoodbrane koji indukuju proizvodnju kortizola, odgovornog za smanjenje imunološke odbrane. Otuda i potreba da radimo na svojim osećanjima kako bismo vratili mir i ravnotežu duha i tela.

„Duhovno isceljenje“ je Hari, čini se, uspešno doživeo, barem prema onome što je prepričao u podkastu The Me You Can’t See gde je priznao da se nekoliko puta u životu osećao bespomoćno i da je izbliza poznavao mentalne bolesti.

„Mislim da ne bismo trebali upirati prstom ni u koga i kriviti, ali svakako kada je roditeljstvo u pitanju, ako sam iskusio neki oblik bola ili patnje zbog svojih roditelja, učiniću sve da prekinem taj ciklus kako ga ne bih preneo na svoju decu.“

Izjava koja ima ukus obećanja.