grazia

Lifestyle

Zašto su muškarci pozitivniji prema bivšim partnerkama

Stručnjaci su utvrdili da „osvetoljubiv karakter“ nije pogodan za bivše momke.

Prekid veze je uvek tužan događaj. Rastanak uništava srećnu sliku romantične veze: prisnost i poverenje nestaju pod naletom nezadovoljstva i kritičkim osvrtom na zajedničku prošlost. Ipak, uprkos tragediji okončane ljubavi, muškarci imaju tendenciju da dugo čuvaju uspomenu na dobre stvari. I, zanimljivo, prema istraživanju austrijskih psihologa, objavljenom u najnovijem časopisu Social Psychological and Personality Science sećanja muškaraca na bivše su pozitivnija od percepcije žena o raskinutoj zajednici.

Naučnici sa Univerziteta u Gracu otkrili su ovaj fenomen sprovodeći opsežno istraživanje na temu „Šta utiče na obnavljanje romantičnih veza“. Tri stotine učesnika u dvofaznoj studiji popunilo je upitnik od 18 tačaka, procenjujući osećanja prema bivšim partnerima na osnovu da/ne kao odgovor na pitanja „Kada razmišljam o bivšem, naljutim se“, „Moj / moja bivša ima mnogo pozitivnih osobina “i sl.

Eksperimentalna manipulacija nije otkrila specifične uslove za pomirenje, ali je otkrila da su muškarci generalno lojalniji bivšim partnerima nego žene.

Tim psihologa odlučio je da konsoliduje nalaz u trećoj fazi studije distribucijom sličnog upitnika za 612 ispitanika koji su doživeli raskid. Pored 18 pitanja u prvom upitniku, od novih učesnika je zatraženo da dodaju informacije o nekoliko drugih stavki, kao što su razlog prekida, procena stepena podrške dobijene od bivšeg partnera, opcije za strategije koje se koriste za premošćavanje jaza i stavovi prema seksu i ljubavi. Treća faza je potvrdila da su muškarci bili pozitivniji prema bivšima od žena, sa prosečnom ocenom 3,8 (od 5) na upitniku, u poređenju sa prosekom 3,1 za žene. Pored toga, predstavnici različitih polova takođe su se razišli u drugim parametrima.

Muškarci su se složili sa izjavama poput „Ne moram biti u vezi da bih imao seks s njom“, i potvrdili da od bivše dobiju moralnu podršku. Zauzvrat, žene su bile kreativnije u prevazilaženju ljubavnog sloma i verovatnije su priznale da je partner uzrok prekida, optužujući ga za nesposobnost za kompromis.

Naučnici veruju da su nalazi zasnovani na kombinaciji evolucionih i socijalnih faktora. Na primer, neozbiljan pristup seksu podstiče muškarce da zadrže mogućnost kontakta sa bivšom devojkom, što se manifestuje u pozitivnom odnosu prema njoj. Emocionalna samoodbrana deluje na sličan način: i za muškarce je korisno da se „druže“ sa bivšima jer im spremno pružaju podršku, dok žene ne računaju na razumevanje bivših momaka, češće pribegavaju pomoći prijatelji i porodica.

Bilo kako bilo, austrijski istraživači veruju da lojalnost bivšem na kraju donosi više štete nego koristi, i može biti štetna za buduće veze. Iskrena ili čisto praktična vezanost za bivšeg muškarca otežava početak od nule. Veza sa bivšom, iako izuzetno prijateljska, ne dodaje poene u očima novog saputnika i, shodno tome, komplikuje razvoj odnosa - ne treba biti profesor da biste ovo razumeli.

  

Pročitajte još

Povezane teme

Lifestyle

Gde putovati sa drugaricama?

Mesta koja garantuju sjajan provod i uspomene za čitav život.

Lifestyle

Mesto koje krije sve tajne i skandale sa Kanskog filmskog festivala

Dok provode vreme na Francuskoj rivijeri, slavni i bogati obično odsedaju u luksuznom Hotel du Cap Eden Rocu-u.

Lifestyle

Ludorijama nema kraja: Glumica isekla rupu na kombinezonu da bi mogla da vodi ljubav sa dečkom

Megan Foks i Machine Gun Kelly-ja ništa ne može zaustaviti u razmeni strasti.

Lifestyle

Najluđe fobije poznatih ličnosti

Strahovi holivudskih ličnosti čine ih "običnim smrtnicima" poput svih nas. Ili ipak ne?

Lifestyle

80% zaposlenih odanije je firmi koja omogućava fleksibilno radno vreme

Pandemija je promenila ne samo naše navike, već i način na koji posmatramo svoj posao i karijeru.

Lifestyle

Britni objavila tužnu vest: Prerano se radovala trudnoći

Neki bi rekli čista praznoverja, no izgleda neke stvari je bolje sačuvati za sebe...

Lifestyle

Posetite Wine Garden 2022!

Vinska oaza u najlepšoj bašti Beograda.

Lifestyle

Danas je svetski dan koktela! Koji birate?

Kokteli su, s razlogom, omiljeno piće mnogih dama, ali i muškaraca.

Lifestyle

Moderan pristup traganju za srodnom dušom

Kako se pronalazi srodna duša u 21. veku?