Sedam znakova površnog odnosa

Verovatno svako od nas želi da njegova srećna romansa traje zauvek, a veza bude čista, duboka i plodonosna.

Ali, nažalost, ne mogu se svi pohvaliti tako zrelom bliskom vezom. Možete biti veoma otvoreni, vezani za partnera, ali to ne znači da će vam on isto odgovoriti. Vaš partner može takođe biti zanimljiva ličnost, međutim, ne mora nužno da odgovara vama. Ako veza u određenom trenutku nije dostigla potrebnu dubinu, ona će se pre ili kasnije okončati. Mada, možda ste se prerano zabrinuli!

Predstavljamo vam glavne znakove površnih odnosa.

Prevelika udaljenost

Ništa nije loše ako je daljina prikladna: na kraju krajeva, svako ima pravo na lični prostor i vlastitu zonu. Međutim, previše udaljena lokacija partnera negativno utiče na odnos: bliskost, kao neophodan uslov za srećnu zajednicu, postoji samo uslovno. Muškarac i žena manje komuniciraju, često provode vreme odvojeno, ne razmišljaju jedni o drugima tokom razdvajanja itd. Prevelika udaljenost može povrediti, jer niko od nas ne može biti zadovoljan kada se drži na daljini.

Nevoljno preuzimanje odgovornosti

Potpuna i zdrava veza ostvaruje se samo kada svaki od partnera preuzme deo odgovornosti za sprovođenje zajedničkih planova. Ne zaboravite da je bilo kakva odgovornost strogo dobrovoljna, i ako vaša srodna duša ne žuri sa nabavkom, prerano je za razgovor o ozbiljnim odnosima. Partner možda nije spreman, oseća se nesigurno, itd. – ima puno razloga. Izgradnja dugoročne unije nemoguća je bez jednake odgovornosti partnera jedni prema drugima i bez međusobnih obaveza.

Beskompromisnost

Ako neko u paru pokazuje preteranu nefleksibilnost, ne želi razumeti drugog, priznati svoje greške ili ustupati, onda se takvi odnosi teško mogu nazvati dubokim. Samo oni koji mogu pristati na kompromise i oprostiti mogu pronaći harmoniju. Prevelika postojanost principa nije uvek korisna. Jedan od ključnih zadataka sa kojima se suočavaju partneri je postizanje međusobnog razumevanja. Poštovanje mišljenja i osećanja drugog, racionalno rešavanje problema neslaganja i konačno postizanje zajedničkog dogovora – to su glavni koraci za ostvarenje ovog zadatka.

Nedostatak zajedničkih ciljeva

Ovaj alarmantni znak je sirena, a najavljuje skori prekid odnosa. Kao što znate, samo strast ne ujedinjuje ljubavnike, već i zajednički ciljevi i sprovođenje zajedničkih planova. Sve je ovo važno za stvaranje zajedničke budućnosti, trajnog braka, porodice: partneri bi trebalo da budu usmereni u jednom pravcu. Neusklađenost zajedničkih interesa, dela i ciljeva ukazuje na nezrelost odnosa, njihovu nestabilnost i krhkost. U početku je to normalno, potrebni zaključci se izvlače kasnije.

Navika da samo uzimate

Dve različite stvari su direktno izražavanje želja i iskorišćavanje partnera. Partner koji uzima više (osećanja, vremena, pažnje, novca) od onog koji daje, svedoči o površnosti veze. Takva osoba verovatno neće voljno žrtvovati svoje interese ili prvi učiniti nešto. Sebičnost ovde očigledno nadmašuje ljubav (ako, naravno, i postoji), što samo po sebi ukazuje na prazne i parazitske odnose.

Hladnoća

Odsustvo iskrenih emocija, monoton i mehanički seks, neprikladna suzdržanost i nerazvijena empatija – sve to ne bi trebalo da postoji u srećnim vezama. Emocionalna intimnost neophodna je za zdrav odnos, možete reći da je to njihov temelj. Partneri moraju pokazati predanost i naporno raditi na sebi i svojim odnosima kako bi stekli emocionalnu i duhovnu bliskost. Stvaranje iskrene i verne veze zaista zahteva mnogo napora – partneri bi trebalo da podržavaju jedni druge u tome.

Česte laži

Kada vas često laže, nešto ispriča i pokuša na svaki mogući način da vam baci prašinu u oči – ne očekujte povoljan razvoj od takvog odnosa. Par koji teži srećnoj budućnosti izgrađen je na iskrenosti i poverenju. Što češće uhvatite srodnu dušu u laži, brže se razvija vaše nepoverenje i nestaje vaše poštovanje. Laži rađaju laži, ali sposobnost poštenja naprotiv jača veze. Glavna stvar je biti u stanju da to prihvatite.

Zapamtite da površni odnosi nisu uvek osuđeni na raskid. Verovatno je da su oni možda prvi korak na putu ka nečem ozbiljnijem i značajnijem. Duboka komunikacija između partnera je proces na više nivoa koji može potrajati puno vremena. Budite iskreni prema svom voljenom, često delite svoje misli, osećanja i iskustva sa njim, podržite ga i ne stidite se zauzvrat tražiti podršku. Svaka velika stvar počinje malim koracima. Ako počnete da transformišete svoje previše “lagane” odnose u svesnije i produbljene, sigurno ćete postići uspeh u tome.