Serena Vilijams: Energija šampionke

Odlazak Serene Vilijams u penziju pogodio je ljubitelje tenisa silinom njenog dvoručnog bekhenda. Iako je prošlo devet meseci od tada, mnogi se još nisu u potpunosti oporavili od toga da više neće uživati u njenim pobedama na terenu. Posle 23 Grend slem pobede i neverovatnih 319 nedelja na vrhu svetske rang liste, očekivalo bi se da prvi ženski reket sveta u svojoj 41. godini podigne noge na sto i konačno uživa u svom teško zarađenom bogatstvu, procenjenom na oko 95 miliona dolara. Serenu, međutim, energija nije napustila.

Posle ćerke, koja sada ima pet godina, očekuje još jedno dete, ali je majčinstvo nije iscrpilo. Nedavno je govorila desetinama hiljada posetilaca na OMR festivalu u Hamburgu o marketinškoj moći i izgradnji sopstvenih brendova. Pored modne linije, slavna Amerikanka je upravo lansirala i lifestyle brend „Will Perform“, nudeći proizvode za regeneraciju mišića kao što su kreme, četkice za masažu i eterična ulja. Istovremeno, osnovala je multimedijalnu  kompaniju pod nazivom “926 Productions”, kojoj je cilj da „učini da se ženski glasovi čuje kroz sadržaj koji govori svima”. Njen prvi projekat je fudbalski dokumentarac o prvom Svetskom prvenstvu tenisa za žene 1971. u Meksiku. Ona takođe ima firmu za obrt rizičnog kapitala, posao sa punim radnim vremenom. Ali očigledno ima još mnogo toga u Sereninih 24 sata dnevno.

Uspela je da pronađe vreme da piše memoare. Uprkos prihodima od poslova, nije za baciti deset miliona dolara koje joj je ponudio izdavač WME. Svi žele da pročitaju kako je Serena Vilijams učinila ženski tenis još većim i uzdrmala elitni beli klupski sport. Ili kako danas razmišlja o svojim strašnim izlivima besa (zbog kojih je pre četiri godine skoro izbačena sa terena na US Openu i dobila pozamašnu novčanu kaznu). Ili kako joj je sudbonosni susret u hotelu Cavalieri u Rimu promenio život. Da podsetimo, tamo je upoznala svog sadašnjeg supruga, suosnivača platforme „Reddit” Aleksisa Ohanijana, na doručku za švedskim stolom.

Sportska karijera je Serenu Vilijams svrstala među legende poput Majkla Džordana, Tajgera Vudsa, Lebrona Džejmsa ili Toma Brejdija, mada nije uspela da je okonča sa vatrometom. Ona je eliminisana na poslednja dva grend slem turnira, Vimbldonu i US Openu, u prvom i trećem kolu. Ali, do tada se već upisala u istoriju, kako u borbi za rodnu ravnopravnost u profesionalnom sportu, tako i za crne sportistkinje. Uspešno se pobunila protiv seksističkog kodeksa oblačenja na terenu. Osvojila je olimpijsko zlato četiri puta i popularizovala tenis u rodnoj Americi. Zapamćena po borbenosti i mentalnoj snazi, Serena je dokazala da njenim potencijalima zapravo nema kraja, samo što ih više ne smečuje preko mreže, nego ih ulaže u preduzetničku karijeru.

foto: Profimedia, Instagram

tekst: Milica Đorđević