Singl ste? Psiholog otkriva 6 blagodeti samačkog života

Leto je stiglo, a vi ste slobodni. Ne treba da brinete. Biti sam ima svoje pozitivne strane. Tako bar tvrdi psiholog. A kad smo već kod toga, leto & sloboda, ipak ne zvuče tako loše.

Kada govorimo o samcima, rekli bismo da oni spadaju u dve kategorije. Oni koji uživaju u svojoj slobodi i oni koji je ne vide tako. Ako ste u drugoj kategoriji možda vam samački život teško pada, pogotovo sada kada se posle karantina čini da su svi nekako pronašli svoju drugu polovinu, ili su bar ostali u svojim vezama. Ali samački život može biti vrlo prijatan, ako to dopustite, kaže psiholog.

Iako će zdrava veza verovatno imati svoje koristi, retko razmišljamo o svemu dobrom što može proizaći iz toga što smo slobodni. Evo nekih blagodeti samačkog života, prema rečima psihologa i stručnjaka za veze.

1. Ojačajte odnos sa sobom

Često kada smo u vezi, partner nam pomaže podižući naš duh i podsećajući nas na našu vrednost. „Iako zvuči kao kliše, samoća nam daje priliku da radimo pravi posao sa sobom. Možemo naučiti da sami u sebi tražimo ohrabrenje i podršku fokusirajući se na svoj odnos sa sobom. Pravo je vreme da naučite kako da volite sebe.

2. Pronađite ono što zaista želite

Samoća vam daje vremena da naučite više o sebi. Postaje vam jasno ko ste i počinjete više da uživate u svom društvu. Skakanje iz veze u vezu može izgubiti svrhu. Ostajući neko vreme sami, možete shvatiti gde ste i šta zaista želite.

3. Negujte i pridajte značaj neromantičnim vezama

Iako romantične veze često imaju prednost, jaka prijateljstva su veoma važna. Kada imamo vremena i prostora da se pobrinemo za njih, oni mogu obogatiti naš život na sličan i čak viši način od romantične veze. „Kada smo sami, obično imamo više vremena da se usredsredimo na sebe i druge važne veze u životu“, kaže psihlog.

4. Imate više vremena za sebe

Bilo da je to nešto što ste oduvek želeli da radite ili hobi koji ste želeli da započnete, imaćete više vremena nego kada ste bili u vezi. „Iako bi većina ljudi rekla da njihova veza vredi, nije neobično da imate mnogo manje vremena u vezi“, kaže psiholog.

5. Možete doneti sve odluke

Svaka veza dolazi sa jednim ili više kompromisa, ali kada ste sami, možete ispuniti sve planove. „Da li želite da rezervišete spontano putovanje u inostranstvo na nekoliko nedelja? Nema problema”. „Da li vam se seli u novi grad?“ Možete da radite šta god želite bez ograničenja.

6. To je prilika za rast

I na kraju, biti samac deo je života koji može poslužiti kao ogroman katalizator vašeg unutrašnjeg rasta. „Samoća često podstiče osobu da pogleda unutra i da se mentalno i fizički bolje brine o sebi“, objašnjava Spinelli, „jer ne putuje između svojih potreba i potreba svog partnera“.