Koje nove titule dobijaju kraljičini naslednici?

Nakon smrti kraljice Elizabete II, princ Čarls, njen prvorođeni sin, zvanično je postao vladajući monarh Ujedinjenog Kraljevstva.

Ali, svi su se pitali, kakvu titulu će dobiti njegova žena, vojvotkinja Kamila? Kraljevski predstavnici, potvrdili su da će nov monarh biti poznat kao kralj Čarls III, dok će vojvotkinja od Kornvola, sada biti poznata kao consort kraljica.

Šta to znači?

Nakon venčanja kraljevskog para 2005, Bakingemska palata objavila je da će Kamila poneti titulu consort princeze, jednom kada Čarls postane kralj. Međutim, kraljica Elizabeta lično je izrazila želju da Kamilu tada proglase “queen consort” – tačnije kraljicom suprugom.

Consort je tradicionalan naziv za suprugu vladajućeg monarha, dok se čist naziv kraljice prenosi na žene vladarke.

Princ Vilijam i vojvotkinja Kejt

I ovaj kraljevski par nadogradio je svoje titule, nakon kraljičine smrti. Pored zvanja vojvode i vojvotkinje od Kembridža, sada im je pridodato i zvanje vojvode i vojvotkinje od Kornvola – koje su nasledili od Čarlsa i Kamile, sadašnjih kralja i consort kraljice.

Vilijam će, verovatno, preuzeti i očevu titulu princa od Velsa, dok je i dalje nepoznato kako će sve ovo uticati na njihovo troje dece: prinčeve Džordža i Luisa, i princezu Šarlot.

Foto: Profimedia

Priredila: T.M.