Lifestyle

Po čemu ćemo pamtiti suđenje Džonija Depa i Amber Herd?

Upravo je završena parnica veka ili kako su je mnogi nazvali – “brakorazvodni rijaliti”, koja se odvijala u sudnici između Džonija Depa i njegove bivše supruge Amber Herd.

Na suđenju za klevetu (sa jedne i druge strane) otkriveni su šokantni, uznemirujući detalji iz supružničkog života holivudskih glumaca, a sud u Vidžiniji je nakon šest nedelja borbe, koja se prenosila uživo, konačno doneo presudu.

Porota je zaključila da bi Dep trebalo da dobije 10 miliona dolara nadoknade štete i 5 miliona dolara kaznene štete, ali je sudija rekao da državni zakon ograničava kaznenu odštetu na 350.000 dolara, što znači da je Depu dodeljeno 10,35 miliona dolara.

Amber Herd dobiće 2 miliona dolara na ime kompenzacije štete, koliko je tražila u protivtužbi. 

A su momenti sa suđenja kojih ćemo se dugo, dugo sećati. 

Optužbe za nasilje sa obe strane

Dok se nalazio na klupi za svedoke, Dep je otvoreno odbacio tvrdnje bivše partnerke o zlostavljanju, rekavši porotnicima da nikad nije udario Herdovu, niti bilo koju ženu u svom životu. A onda je otkrio da je žrtva zlostavljanja zapravo on: “Moglo bi da počne šamarom, moglo bi da počne guranjem, moglo bi da počne gađanjem daljinskim upravljačem”, ispričao je o načinima na koje ga je maltretirala Amber.

Herd ima potrebu za sukobom, ona ima potrebu za nasiljem. Ono izbija niotkuda, govorio je Dep.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NEWS9 (@news9live)

Depov tim je upotrebio je audio snimke i rukom napisane beleške Amber Herd kao dokazni materijal, a na jednom snimku se čuje njeno priznanje da je udarila Depa, kao i da mu se podsmevala da je beba.

– Reci svetu, Džoni. Reci im, ja, Džoni Dep, muškarac, takođe sam žrtva porodičnog nasilja, rekla je Amber.

Amber se u pismu (pisali su pisma jedno drugom, nešto kao ljubavne dnevnike) izvinjavala Depu jer je “malo poludela”.

Žao mi je što sam te povredila, napisala je Herd i dodala: “Umem da budem neprijatna kad sam povređena”.

Zlostavljanje flašom

Osim modrica koje je svakodnevno morala da prikriva zbog toga što ju je Dep šamarao, Amber je opisala i seksualno zlostavljanje. Glumica se slomila u sudnici dok je opisivala kako ju je Džoni Dep napastvovao flašom pića, a njeno veoma emotivno svedočenje njen tim advokata nazvao je predstavom njenog života.

Navodni incident dogodio se u martu 2015. godine u Australiji u iznajmljenoj kući u kojoj je Džoni Dep živeo dok je snimao pomenuti peti nastavak “Pirata sa Kariba”.

Inače, ovo je isti događaj u kome je Džoni Dep izgubio deo prsta, tako što je Amber, tvrdi on, bacila flašu zbog koje je zadobio povrede, a ona je izjavila kako nije videla da je Depov vrh prsta odsečen.

Fekalije na krevetu

Možda je jedan od najbizarnijih trenutaka suđenja usledio kada je Džoni Dep optužio Amber Herd da je obavila veliku nuždu u njihovom krevetu 2016. godine. Sve je, kako je naveo, bila neumesna šala zbog toga što je zakasnio dva sata na rođendansku žurku svoje tadašnje supruge. Fotografije navodnog incidenta dostavljene su na uvid sudiji i poroti. Herdova je više puta negirala optužbe i tvrdila da je izmet “delo” jednog od njihovih jorkširskih terijera po imenu Bu, za koga je, inače, rekla da je “jeo Džonijevu travu kao štene i da je zato imao doživotni problem sa kontrolom creva”.

– Pre svega, mislim da to nije smešno. To ne radi odrasla žena… To je odvratno,  izjavila je glumica u svoju odbranu.

Spaliti Amber 

Tokom četiri dana svedočenja, Dep je ispitivan o svojim brojnim tekstualnim porukama i mejlovima u kojima je upućivao eksplicitne uvrede na račun bivše supruge. Jednom prilikom je upitan za razmenu poruka iz 2013. godine sa britanskim glumcem Polom Betanijem.

– Spalimo je, napisao je Dep, misleći na Herd, da bi dodao: “Utopimo je pre nego što je spalimo.”

Potom je dodao još jedan predlog: “da bismo bili sigurni da je stvarno mrtva”.

Glumac je porotnicima rekao da ga je sramota tih poruka i da su one bile pokušaj duhovitosti zasnovan na skeču Montija Pajtona.

– To je film koji smo svi gledali kad smo imali deset godina, to je samo bezobziran i apstraktan humor, rekao je on.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Just Jared (@justjared)

Poremećaj ličnosti

Doktorka Kari, koju je Depov tim angažovao da izvede psihološku procenu njegove bivše supruge, ispričala je poroti da veruje da Amber Herd pati od dve dijagnoze: graničnog poremećaja ličnosti i histrioničkog poremećaja ličnosti. Kari je do ovog zaključka došla pošto je sa Herd provela dvanaestak sati u decembru 2021. godine, izvršivši testove za mentalno zdravlje i pregledavši njene zdravstvene kartone.

– Granični poremećaj ličnosti je bolest nestabilnosti, izjavila je doktorka Kari i dodala da ovo stanje karakteriše: “mnogo besa, surovost prema manje moćnim ljudima i traženje pažnje”.

Njeno ponašanje “motiviše stalni strah od napuštanja”, rekla je ona i dodala da će te osobe učiniti sve samo da to spreče.

Zloupotreba droga

Tokom čitavog suđenja, porotnici su slušali dva suprotstavljena svedočanstva o Depovoj zloupotrebi droga. Prema Depovom rečima, on je bio trezan veći deo veze sa Herd, pošto je prošao detoksikaciju od opioida oksikodona 2014. Ali Herd je opisala jednog drugačijeg Depa – sklonog maratonskim upražnjavanjima alkohola i droga uprkos njenim neprestanim molbama da prekine sa tim.

Prema rečima Amber Herd, Dep je često uzimao alkohol, kokain i lekove protiv bolova. Njegov tim istakao je da je i ona redovno pila alkohol i ponekad uzimala droge.

Pet minuta slave za telohranitelja

Malkom Konoli, telohranitelj Džonija Depa, bio je pozvan kao novi svedok u slučaju, a advokat njegove bivše drage ga je pitao, ni manje, ni više, nego o uriniranju glumca i njegovom polnom organu tokom boravka u Australiji 2015. godine, dok je Dep snimao peti nastavak “Pirata sa Kariba”.

Gospodin Dep je izvadio penis, zar ne?, upitao je advokat i ostavio sve u šoku, jer nikome nije bilo jasno kako ovo pitanje može bilo čemu da koristi u brakorazvodnoj parnici, a Džoni Dep je prasnuo u smeh, a zatim spustio glavu na sto.

Malo više slave za advokaticu

Iako su Dep i Herd bile glavne zvezde suđenja u Virdžiniji, zvezdana prašina pala je i na advokaticu Džonija Depa – Kamilu Vaskez. Mlada pravnica iz Kalifornije privukla je pažnju miliona usred ovog suđenja za klevetu, a majice sa njenim likom i heštegovi sa pohvalama na njen račun bili su česta pojava na društvenim mrežama.

Oštar stil Kamile Vaskez posebno je izbio u prvi plan tokom njenog unakrsnog ispitivanja Amber Herd. Dijalog između njih dve povremeno je postajao izuzetno napet. Vaskez je privukla ogromnu pažnju kada je tvrdila da je Amber Herd lažirala povrede koje je navodno zadobila od Depa.

Spekulisalo se i da su Vaskez i Dep u vezi zbog očigledne hemije koja je postojala među njima i čestih zagrljaja koje smo mogli da vidimo.

Kejt Mos na sudu

Iako to prvobitno nije bilo planirano, na listu svedoka u poslednjem trenutku dodata je i britanska manekenka Kejt Mos. Mosova, koja je u vezi sa Depom bila između 1994. i 1998, svedočila je na poziv glumčevog tima u poslednjoj nedelji suđenja kako bi opovrgla glasinu na koju se pozvala Amber Hard (i njena sestra), sugerišući da je njen bivši muž devedesetih gurnuo Mos niz stepenice.

U svojoj kratkoj izjavi putem video poziva, Mos je negirala da ju je Dep ikad gurnuo niz stepenice.

Peticija da se Amber izbaci iz fima Akvamen

Najvjerniji fanovi zvezde Pirata sa Kariba pokrenuli su peticiju da se Amber izbaci iz nastavka filma Akvamen. Premijera ovog ostvarenja planirana je za 2023. godinu, ali još uvek nije sigurno da li će Amber uspeti da zadrži glavnu žensku ulogu.

Muškarci su žrtve porodičnog zlostavljanja, baš kao i žene. To se mora prepoznati i preduzeti mere da se slavni nasilnik ne proslavi u industriji zabave, navodi se u peticiji i dodaje: “Učinite pravu stvar. Uklonite Amber Herd iz Akvamena 2”, piše u peticiji koja je pokrenuta još 2019. godine, ali je ponovo aktuelna zbog suđenja.

Tekst: J. M. 

Fotografije: Profimedia, Instagram