Ulje čajevca u službi lepote

U kozmetici je jedan od najčešće korišćenih sastojaka, njegova svojstva su poznata vekovima: njegovo ime je ulje čajevca , ili eterično ulje ekstrahovano iz listova melaleuke, malog drveta poreklom iz jugoistočne Australije. Upravo u ovim krajevima poznata je i vekovima korišćena kao lekovito sredstvo za kožne probleme i više.

ČEMU SLUŽI

Ulje čajevca ima antibakterijska svojstva (pokazano je da je efikasno protiv Escherichia coli i Staphilococcus aureus između ostalih), antifungalna (ulje ima interesantna antigljivična svojstva; tačnije, u nekim studijama ovo ulje se pokazalo aktivnim protiv različitih gljivica i kvasaca sposobnih za izazivanja kožnih poremećaja), antiinflamatorno   i antiparazitno.

BLAGOTVORNO ZA KOSU

Nekoliko kapi pre šamponiranja ili pre spavanja vidno će pomoći vašoj kosi – ulje čajevca pomaže u održavanju zdravlja vlasišta, jer smanjuje svrab i ljuštenje izazvano nagomilavanjem sebuma.

SMIRUJE CRVENILO I FLEKE NA KOŽI

Nekoliko kapi ulja čajevca pomaže u smirivanju crvenila i fleka na koži. Štaviše, zahvaljujući snažnim antimikrobnim tendencijama, leči blage i umerene infekcije izazvane aknama vulgaris. Ova primena ulja čajevca bila je predmet brojnih studija: utvrđeno je da je ulje čajevca nešto manje efikasno od proizvoda benzoil peroksida, ali izaziva manje neželjenih efekata.

GLINA I ULjE ČAJEVCA: SAVRŠENA MASKA

U bilo kojoj parfimeriji, apoteci i travarskoj radnji možete pronaći dva glavna i nezaobilazna sastojka za masku za lice sa neverovatnom moći za kožu. Dodajte malo vode u glinu u prahu i ostavite da se natopi nekoliko minuta dok se dva sastojka dobro ne izmešaju kako bi se stvorila gusta i kremasta smeša (s vremenom ćete shvatiti koliko vam je vode potrebno). Sada dodajte 2/3 kapi ulja čajevca i kašičicu meda. Imaćete savršenu masku koja će, ponavljana jednom ili dva puta nedeljno, učiniti vašu kožu blistavom i kompaktnom.

Tekst: S. M. 

Fotografije: Shutterstock