grazia

Lifestyle

Ulje čajevca u službi lepote

U kozmetici je jedan od najčešće korišćenih sastojaka, njegova svojstva su poznata vekovima: njegovo ime je ulje čajevca , ili eterično ulje ekstrahovano iz listova melaleuke, malog drveta poreklom iz jugoistočne Australije. Upravo u ovim krajevima poznata je i vekovima korišćena kao lekovito sredstvo za kožne probleme i više.

ČEMU SLUŽI

Ulje čajevca ima antibakterijska svojstva (pokazano je da je efikasno protiv Escherichia coli i Staphilococcus aureus između ostalih), antifungalna (ulje ima interesantna antigljivična svojstva; tačnije, u nekim studijama ovo ulje se pokazalo aktivnim protiv različitih gljivica i kvasaca sposobnih za izazivanja kožnih poremećaja), antiinflamatorno   i antiparazitno.

BLAGOTVORNO ZA KOSU

Nekoliko kapi pre šamponiranja ili pre spavanja vidno će pomoći vašoj kosi - ulje čajevca pomaže u održavanju zdravlja vlasišta, jer smanjuje svrab i ljuštenje izazvano nagomilavanjem sebuma.

SMIRUJE CRVENILO I FLEKE NA KOŽI

Nekoliko kapi ulja čajevca pomaže u smirivanju crvenila i fleka na koži. Štaviše, zahvaljujući snažnim antimikrobnim tendencijama, leči blage i umerene infekcije izazvane aknama vulgaris. Ova primena ulja čajevca bila je predmet brojnih studija: utvrđeno je da je ulje čajevca nešto manje efikasno od proizvoda benzoil peroksida, ali izaziva manje neželjenih efekata.

GLINA I ULjE ČAJEVCA: SAVRŠENA MASKA

U bilo kojoj parfimeriji, apoteci i travarskoj radnji možete pronaći dva glavna i nezaobilazna sastojka za masku za lice sa neverovatnom moći za kožu. Dodajte malo vode u glinu u prahu i ostavite da se natopi nekoliko minuta dok se dva sastojka dobro ne izmešaju kako bi se stvorila gusta i kremasta smeša (s vremenom ćete shvatiti koliko vam je vode potrebno). Sada dodajte 2/3 kapi ulja čajevca i kašičicu meda. Imaćete savršenu masku koja će, ponavljana jednom ili dva puta nedeljno, učiniti vašu kožu blistavom i kompaktnom.

Tekst: S. M. 

Fotografije: Shutterstock 

Pročitajte još

Povezane teme

Lifestyle

Nove sezone serija "Specijalizant" i "Novi Amsterdam" samo na FOX LIFE

Uzbudljiv januar uz naše omiljenje medicinske drame očekuje nas na kanalu FOX LIFE

Lifestyle

Paris Hilton postala je mama!

U porodicu Hilton-Reum stigao je dečak.

Lifestyle

Nedeljni astro od 23. do 29. januara

Šta su zvezde "isplanirale" za nedelju pred nama, čitajte u nastavku...

Lifestyle

U lovu na istorijske komade: Kim Kardašijan sada poseduje ogrlicu princeze Dajane

Krst sa ametistom i dijamantima kupila je za skoro 200.000 dolara.

Film

5 stvari koje niste znali o Florens Pju

Neke od njih će vas potpuno šokirati

Lifestyle

Nedeljni astro od 16. do 22. januara

Šta su zvezde "isplanirale" za nedelju pred nama, čitajte u nastavku...

Lifestyle

Comfortcore – trend u opremanju enterijera koji će dominirati u 2023.

Prema sajtu Wayfair ljudi će najveću pažnju obraćati na udobnost.

Lifestyle

Dan bez pantalona: Ovako su izgledali putnici u londonskom metrou

Vožnja bez pantalona održava se već 20 godina u gradovima širom sveta.

Lifestyle

10 stvari koje naučite kada vas odgaja jaka majka

Pod izrazom “jaka majka” mislimo na ženu koja nije manipulativna, narcisoidna niti ima snažnu želju za kontrolom nego je požrtvovana, plemenita i upravo ona, kakvu bi svako poželeo...

Lifestyle

Ostavljena zbog "plastičnog" lica

Melani Grifit udavala se četiri puta, ima troje dece, a sada je sama i zdravljem plaća danak odlukama koje je donosila i životu kakav je vodila.

Lifestyle

Tiha čežnja  mlade princeze  

Kada za to dođe vreme, Leonor će stupiti na tron Španije. A dotle  skuplja slike izvesnog fudbalera koji joj je po ocu, kralju Felipeu, poslao potpisani dres.