grazia

Lifestyle

Bez čega danas ne možemo da živimo?

Nedavno mi se desilo da sam izašla po kafu, vratila se u kancelariju i mog mobilnog telefona nije bilo nigde. Nisam mogla da se setim da li sam ga ponela sa sobom u kafić i da li sam ga zapravo uopšte ponela kada sam ujutru kretala iz stana. Samo znam da me je u trenutku uhvatila panika - ceo život mi se nalazi u toj sada već staroj spravici. Long story short, pronašla sam ga na dnu džepa i odahnula. Sve što mi je važno ipak je ostalo u mojim rukama.

Moja baka je nekada govorila da joj je ceo život u tašni - ja danas govorim da mi je ceo život u telefonu. I naravno da nisam jedina - mnoga istraživanja potvrđuju da je pametni telefon danas neophodnost broj 1, a da je ljudima važniji čak i od automobila. Antropolozi su čak zaključili da se ljudi po pitanju pametnih telefona osećaju isto kao i po pitanju svog doma, što je dovelo do toga da se ovaj gedžet smatra drugim “mestom gde živimo”. Fenomen “puževe kućice” u relaciji “naš telefon i mi” u tom slučaju i te kako ima smisla - svoj dom, svoj život, uvek nosimo sa sobom.

Ovolika vezanost za jedan uređaj, decenijama unazad verovatno bi delovala čudno i uzimala bi se sa rezervom. No, našim generacijama to je svakodnevica - i sasvim je u redu što je tako. Uostalom zar sve ovo nije bilo očekivano?

Pametni telefoni jednostavno nisu trivijalne igračke - oni su simbol kontakta (možete li da zamislite da, na primer, negde otputujete i ne možete da se čujete ni sa kim jer nemate kako, kao nekad?) i čuvari mnogih stvari koje su nam izuzetno važne (najrazličitije vrste uspomena, ali i podsetnika i informacija). 

Način na koji komuniciramo sa drugima se promenio i sada gotovo da zavisi od telefona - naročito kada se sa nekim ne viđamo svakodnevno. Istovremeno, telefon može da nam posluži i kao granica kontakta koji ne želimo, što je zapravo jednako značajno, naročito kada nam je potrebno vreme koje ćemo posvetiti samo sebi. 

Zabava, istraživanje i sticanje znanja, muzika, igrice, knjige, fotografije, vesti… Baš sve što nam je potrebno, sa pametnim telefonom, imamo kao na dlanu. 

Današnje generacije odrastaju pod uticajem interneta i društvenih mreža, što najpreciznije definiše njihove potrebe i očekivanja od pametnog telefona. Današnje generacije nisu pasivni posmatrači, već aktivno i spontano kreiraju, osmišljavaju i izražavaju sebe, koristeći najadekvatniji i njima najprirodniji način - pametni telefon. 

Među uređajima koji su privukli pažnju ovako zahtevne generacije, Samsung Galaxy S22 serija istakla se kao ona koja pomera granice pametnih telefona i pruža mogućnosti koje do sada nismo mogli da iskusimo. 

Čistog, elegantnog dizajna praćenog bojama koje oduševljavaju na prvi pogled, Samsung Galaxy S22 je telefon od kog nećemo želeti da se odvojimo - jer gedžeti koje biramo i te kako govore o našem stilu i pogledu na svet. Samsung Galaxy S22 Ultra još je efektniji i moćniji kada je reč o izgledu, budući da S Pen olovka po prvi put stoji u samom S telefonu smeštajući ga u rang Note uređaja. Izvucite je iz telefona i pišite ili crtajte, lako kao po običnom papiru.  

Profesionalna Samsung Galaxy kamera kreira fotografije i video snimke vredne deljenja na društvenim mrežama. Ono po čemu se nova serija Samsung telefona naročito ističe je Nightography - noćni videi, fotografije i portreti izuzetno su kvalitetni, jasni i živopisni, uprkos prigušenom svetlu, baš kao da su nastali po danu. Uostalom, najbolje stvari se dešavaju kada padne mrak, zar ne?

Visoka rezolucija kamere omogućava kreiranje oštrih fotografija visokog kvaliteta, a uz opciju popravljača detalja, snimci se prilagođavaju senkama i svetlim tačkama. Uz to, sada je moguće ručno ukloniti ljude i objekte iz pozadine tako da ostane samo ono što želite da vaši pratioci vide. Zahvaljujući masivnim senzorima i pomeranju piksela, Samsung Galaxy S22 Ultra se čak može smatrati moćnom profesionalnom opremom upakovanom u ručni uređaj.

Budući da je video danas najzastupljeniji oblik izražavanja i kreiranja sadržaja, S22 serija nam donosi fantastičnu mogućnost snimanja “tečnog” videa - jasnog i stabilnog, čak i u pokretu - koji će izgledati odlično bez obzira na to da li je nastao pod suncem ili pod zvezdama. 

Iskoristite svoj pametni telefon - pametno. Ne posmatrajte ga kao nešto što vas uslovljava ili od čega ste zavisni. Posmatrajte ga kao način da se izrazite, da stvarate, da sebi ulepšate, ali i olakšate svakodnevicu. Dokazano je da korišćenje telefona zapravo pospešuje lučenje dopamina, hormona zaduženog za motivaciju i osećaj zadovoljstva, pa onda - šta vas sprečava da jednostavno budete srećni?

Foto: Promo

Tekst: Promo / Ivana Tomić

Pročitajte još

Povezane teme

Lifestyle

Huawei predstavio novu generaciju vrhunskih proizvoda

Kompanija uvek pažljivo osluškuje iskustva svojih potrošača, i na toj osnovi razvija svoj ekosistem proizvoda koji mogu da obezbede besprekorno AI iskustvo.

Lifestyle

Holivudske zvezde koje imaju poznate očeve

Ove zvezde pratile su stope svojih slavnih roditelja.

Lifestyle

10 karakteristika mentalno zdravih ljudi

Kako mentalno zdravlje izgleda u stvarnom životu?

Lifestyle

NEW MOMENT SE VRATIO KUĆI

Mnoge poznate ličnosti poput Princa Filipa i Princeze Danice Karađorđević, Bojana Perića, Ane Štajdohar i Nikole Demonje, Stefana i Danijele Buzurović okupile su se na New Moment ž...

Lifestyle

Da li želite da provedete noć u Skubi Du kombiju? Sada imate mogućnost!

Zavirite u unutrašnjost legendarnog Mystery Machine - vozila družine uz koju smo odrastali!

Lifestyle

Vikend horoskop od 17. do 19. juna

Pokažite drugima koliko vredite.

Lifestyle

Kako da uništite vezu u 5 lakih koraka

Ukoliko želite da vaša veza bude zdrava, kvalitetna i dugovečna - radite sve suprotno!

Lifestyle

6 znakova da je vašem partneru i vama potrebna pauza

Nažalost, faza medenog meseca u vezi ne može da traje zauvek...

Lifestyle

Banca Intesa i Stefan Milenković najavili saradnju na projektu "Banka pod vašim prstima"

Banca Intesa je, u okviru projekta "Banka pod vašim prstima", predstavila brend ambasadora novog digitalnog bankarstva, svetski poznatog violinistu - Stefana Milenkovića.

Lifestyle

Doživite novo iskustvo kupovine u Tehnomanija Bosch Concept Store prodavnici

Tehnomanija je u saradnji sa svojim dugogodišnjim partnerom, kompanijom Bosch, otvorila jedinstvenu i specijalizovanu prodavnicu – Bosch Concept Store.

Lifestyle

Čitav svet pogodnosti uz Visa premium kartice

Visa je omogućila specijalne pogodnosti prilikom plaćanja Visa Gold, Visa Platinum i Visa Infinite karticama kod više od 50 partnera.