grazia

Lifestyle

Bez čega danas ne možemo da živimo?

Nedavno mi se desilo da sam izašla po kafu, vratila se u kancelariju i mog mobilnog telefona nije bilo nigde. Nisam mogla da se setim da li sam ga ponela sa sobom u kafić i da li sam ga zapravo uopšte ponela kada sam ujutru kretala iz stana. Samo znam da me je u trenutku uhvatila panika - ceo život mi se nalazi u toj sada već staroj spravici. Long story short, pronašla sam ga na dnu džepa i odahnula. Sve što mi je važno ipak je ostalo u mojim rukama.

Moja baka je nekada govorila da joj je ceo život u tašni - ja danas govorim da mi je ceo život u telefonu. I naravno da nisam jedina - mnoga istraživanja potvrđuju da je pametni telefon danas neophodnost broj 1, a da je ljudima važniji čak i od automobila. Antropolozi su čak zaključili da se ljudi po pitanju pametnih telefona osećaju isto kao i po pitanju svog doma, što je dovelo do toga da se ovaj gedžet smatra drugim “mestom gde živimo”. Fenomen “puževe kućice” u relaciji “naš telefon i mi” u tom slučaju i te kako ima smisla - svoj dom, svoj život, uvek nosimo sa sobom.

Ovolika vezanost za jedan uređaj, decenijama unazad verovatno bi delovala čudno i uzimala bi se sa rezervom. No, našim generacijama to je svakodnevica - i sasvim je u redu što je tako. Uostalom zar sve ovo nije bilo očekivano?

Pametni telefoni jednostavno nisu trivijalne igračke - oni su simbol kontakta (možete li da zamislite da, na primer, negde otputujete i ne možete da se čujete ni sa kim jer nemate kako, kao nekad?) i čuvari mnogih stvari koje su nam izuzetno važne (najrazličitije vrste uspomena, ali i podsetnika i informacija). 

Način na koji komuniciramo sa drugima se promenio i sada gotovo da zavisi od telefona - naročito kada se sa nekim ne viđamo svakodnevno. Istovremeno, telefon može da nam posluži i kao granica kontakta koji ne želimo, što je zapravo jednako značajno, naročito kada nam je potrebno vreme koje ćemo posvetiti samo sebi. 

Zabava, istraživanje i sticanje znanja, muzika, igrice, knjige, fotografije, vesti… Baš sve što nam je potrebno, sa pametnim telefonom, imamo kao na dlanu. 

Današnje generacije odrastaju pod uticajem interneta i društvenih mreža, što najpreciznije definiše njihove potrebe i očekivanja od pametnog telefona. Današnje generacije nisu pasivni posmatrači, već aktivno i spontano kreiraju, osmišljavaju i izražavaju sebe, koristeći najadekvatniji i njima najprirodniji način - pametni telefon. 

Među uređajima koji su privukli pažnju ovako zahtevne generacije, Samsung Galaxy S22 serija istakla se kao ona koja pomera granice pametnih telefona i pruža mogućnosti koje do sada nismo mogli da iskusimo. 

Čistog, elegantnog dizajna praćenog bojama koje oduševljavaju na prvi pogled, Samsung Galaxy S22 je telefon od kog nećemo želeti da se odvojimo - jer gedžeti koje biramo i te kako govore o našem stilu i pogledu na svet. Samsung Galaxy S22 Ultra još je efektniji i moćniji kada je reč o izgledu, budući da S Pen olovka po prvi put stoji u samom S telefonu smeštajući ga u rang Note uređaja. Izvucite je iz telefona i pišite ili crtajte, lako kao po običnom papiru.  

Profesionalna Samsung Galaxy kamera kreira fotografije i video snimke vredne deljenja na društvenim mrežama. Ono po čemu se nova serija Samsung telefona naročito ističe je Nightography - noćni videi, fotografije i portreti izuzetno su kvalitetni, jasni i živopisni, uprkos prigušenom svetlu, baš kao da su nastali po danu. Uostalom, najbolje stvari se dešavaju kada padne mrak, zar ne?

Visoka rezolucija kamere omogućava kreiranje oštrih fotografija visokog kvaliteta, a uz opciju popravljača detalja, snimci se prilagođavaju senkama i svetlim tačkama. Uz to, sada je moguće ručno ukloniti ljude i objekte iz pozadine tako da ostane samo ono što želite da vaši pratioci vide. Zahvaljujući masivnim senzorima i pomeranju piksela, Samsung Galaxy S22 Ultra se čak može smatrati moćnom profesionalnom opremom upakovanom u ručni uređaj.

Budući da je video danas najzastupljeniji oblik izražavanja i kreiranja sadržaja, S22 serija nam donosi fantastičnu mogućnost snimanja “tečnog” videa - jasnog i stabilnog, čak i u pokretu - koji će izgledati odlično bez obzira na to da li je nastao pod suncem ili pod zvezdama. 

Iskoristite svoj pametni telefon - pametno. Ne posmatrajte ga kao nešto što vas uslovljava ili od čega ste zavisni. Posmatrajte ga kao način da se izrazite, da stvarate, da sebi ulepšate, ali i olakšate svakodnevicu. Dokazano je da korišćenje telefona zapravo pospešuje lučenje dopamina, hormona zaduženog za motivaciju i osećaj zadovoljstva, pa onda - šta vas sprečava da jednostavno budete srećni?

Foto: Promo

Tekst: Promo / Ivana Tomić

Pročitajte još

Povezane teme

Lifestyle

Ovog decembra novogodišnja čarolija u Stadionu

Novogodišnja čarolija počinje 3. decembra i nastavlja se svake subote i nedelje tokom poslednjeg meseca u godini.

Lifestyle

Priča o satu sa Titanika koji je prodat na aukciji za 116.000 dolara

Pozlaćeni džepni sat pronađen na telu poginulog poštanskog službenika u potonuću Titanika prodat je na aukciji

Lifestyle

Zasađeno 2500 sadnica u Gradskoj opštini Surčin

Zajedničkom akcijom organizacije „Čuvamo naše“, kompanije AstraZeneca, Gradske opštine Surčin i Šumarskog fakulteta u Beogradu, juče je u naselju Petrovčić na površini od jednog he...

Lifestyle

Kako je raditi za Anđelinu Džoli?

10 stvari koje smo saznali od kako su dadilje i osoblje njene vile progovorili

Lifestyle

Nedeljni astro od 28. novembra do 5. decembra

Šta su zvezde "isplanirale" za nedelju pred nama, pročitajte u nastavku...

Lifestyle

Kolika je moć koju imamo nad ljudima koji nas vole?

Teško je ostati netaknut kada vam neko blizak učini nešto loše. Ako shvatimo šta mi radimo drugima, shvatićemo i šta drugi čine nama

Lifestyle

Evrovizija menja pravila: Ovo su novine

Gledaoci iz zemalja koje ne učestvuju na Evrosongu moći će 2023, prvi put u istoriji takmičenja, da glasaju za svoje favorite

Lifestyle

Red Communication: Agencija sa svrhom

Dobitnik najviše priznanja na Festivalu društveno odgovorne komunikacije

Lifestyle

Nedeljni astro: Od 21. do 27. novembra

Šta su zvezde pripremile za nedelju pred nama.

Lifestyle

Crni petak nikad nije bio šareniji!

Do čak 50% popusta na vaše omiljene Foreo proizvode