Zašto se partnerski odnosi menjaju nakon dolaska bebe?

Nekad ste bili samo vi i vas partner. Imali ste svo slobodno vreme ovog sveta za ljubav. Nikad se niste svađali i sve je išlo glatko i lagano. A onda je stiglo to divno, malo čudo- vasa prva beba. I sada se neprestano svađate. Često i mrzite. Ali ne brinite, u ovome niste sami.

Nova beba, novi vi, novo sve

Roditeljstvo zaista može promeniti tok ljubavne veze. Na scenu stupa stres, nedostatak sna, iscrpljenost, novi zadaci sa kojima se nikad ranije niste susreli i jednostavno vaš odnos sa partnerom više nije na listi prioriteta (bar ne dok bespomoćno novorođenče u potpunosti zavisi od vas).

Svi smo čuli za savete iskusnih i stručnih da se na vezi  mora raditi, kako bi se ljubav očuvala jer ako odnosi zahladne, svešće se na co-parenting i rasprave oko dnevnih obaveza.

Ali to zaista zvuči kao preveliki napor, posebno u trenucima kada se u vašim životima već dešavaju krupne promene sa kojima morate da se nosite najbolje što umete. Donosimo vam neke od najčešćih, koje se dešavaju parovima nakon što postanu roditelji.

Komunikacija se svodi na zahteve i informacije o bebi

“Donesi mi flašicu sa mlekom”, “Tvoj je red da ga čuvaš da se odmorim i istuširam”, i slične rečenice postaće deo vase dnevne rutine. Razgovora, sem vezanog za bebu, gotovo i da neće biti; I više će ličiti na zahteve kojima ćete prilično iritirati jedno drugo.

Prioritet je usmerenost na bebine zahteve te jednostavno nemate ni vremena ni energije da radite na jačanju odnosa sa partnerom. I to je sasvim razumljivo u prvim bebinim mesecima, dok se usklađuje sa novim načinom života.

Ipak, veze se održavaju sitnim znacima pažnje, zajednički provedenom vremenu, kao i željom da razumete partnera. Oslonite se na “pomoć prijatelja”. Dopustite bejbisiterima ili članovima porodice da vam pričuvaju dete, kako bi se vi ponovo povezali, makar kroz kratku šetnju do obližnjeg parka ili odlaska na večeru.

Gubite onaj spontani deo sebe (I to je sasvim okej)

Nekad vam je spontalno dolazilo da uveče izađete u provod ili da čitav vikend provedete na izletu. Ali sada o tome, kada je beba tu, možete samo da sanjate. Vaš život se pretvara u rutinu od pripremanja doručka, pranja flašica, menjanja pelena i zahteva logično planiranje dana.

U redu je da malo žalite za vremenima koja su iza vas, ali i ovo je rešivo. Možda sada ne možete spontano da pobegnete iz grada za vikend, ali možete sebi dati oduška tako što ćete celu subotu provesti u zajedničkom lenčarenju i pobrisati sve obaveze sa spiska, dok vam mama čuva dete.

Baby blues je stvaran i čini stvari još težima

Da, otvaramo priču o postporodjajnim emocijama. Ne mora svakaka mama da ima postporođajnu depresiju da bi se osećala loše, jer emocije pod naletima hormona divljaju poput rolerkostera.

Niko zapravo nije spreman za više od dve neprespavane noći. Ali kada to stanje pređe u hronično, telo zaista počinje da boli na jedan drugačiji način. Nemate snage da se okupate, da odete do toaleta, da se presvučete. Te nije nikakvo čudo zapustiti odnos sa partnerom i srozati ga do najniže lestvice kada su prioriteti u pitanju.

Ipak, jako je bitno da znate da su ovi simptomi kratkog veka i da će to sve proći čim se malo uhodate.

Seks. Kakav seks?

Sve što smo do sada pomenuli odražava se i na sam seksualni život. Nemate vremena ni za šta, vase telo je u potpunom haosu i partner vas užasno nervira. Plus biti prekriven mirisom bebinog bljuckanja i menjanje 12 prljavih pelena na dan, ne radi u korist libida, nikako.

Zato, kada je seks u pitanju, sasvim je uredu da date sebi vremena. Iako vam je doktor dao zeleno svetlo, ne znači da ste još uvek psihički (i fizički) spremni za to.

Podela obaveza – zvuči jednostavnije nego što u praksi jeste

Pritisak zbog većeg broja obaveza u odgajanju deteta koje su majke preuzele na sebe, odražava se u besu prema partneru. Pa će tako mnogim ženama doći da udare jastukom uspavanog oca, kako bi ga probudile dok beba noću protresa kuću svojim plačem.

Iako su neke obaveze prirodno nametnute majkama, poput dojenja, i ovde je ključna komunikacija. Ako ste prikovani za fotelju dok hranite bebu, dogovorite se sa partnerom da on složi garderobu ili opere flašice, te tako preuzme deo svakodnevnih obaveza na sebe.

Retko kada će naši partneri u potpunosti razumeti šta mislimo i koje su naše potrebe u datom momentu, te je dobro govoriti o tome. I uvek ih pustiti da rade najbolje što umeju, pa makar vas to nespretno menjanje pelena užasavalo – korist je na kraju, obostrana.

Nedostatak vremena za sebe

Jednom kada dobijete dete, ne samo da će vam ponestati vreme za partnera, već će vam ponestati vreme za sve- pa i za sebe same.

Ipak, sasvim je uredu da poželite da budete sami, na par sati. I to vas ne čini ništa manje roditeljem. Bilo da je to odlazak do teretane, do frizera ili na kafu sa prijateljicama. I jako je bitno da ga sebi i obezbedite, jer će se to uvek pozitivno odraziti i na vašu porodicu, a time i na sam odnos sa partnerom.

Različiti stilovi vaspitanja dodatno pojačavaju stress

Možda će se vaš partner ponašati drugačije prema detetu nego što ste vi to planirali. Najbolje bi bilo da razgovarate o nesuglasicama i nađete zajedničko rešenje kako biste ipak funkcionisali kao tim -bez ozbira da li ćete u datoj situaciji primeniti kompromis ili metod jednog od vas.

Ako su razlike minimalne, onda bi zaista trebalo da pustite. Ponekad su majke sklonije mikromenadžmentu porodice, te donose odluke bez konsultovanja. Ali ako želite da podjednako učestvujete u odgajanju deteta onda se ove navike morate rešiti i dopustiti ocu da se poveže sa detetom na svoj način.

Vi ste dovoljno snažni da izdržite sve ovo

Bez ozbira na sve izazove sa kojima se par susreće na početku roditeljstva, mnogi će se složiti u jednome: veza postaje jača i dublja.

Na kraju krajeva više niste par, već postajete porodica i ako uspete da poradite na onome što vas razdvaja, stvorićete čvrste osnove za dalju budućnost.

Foto: Pexels

Pripremila: T. Mišović