Lifestyle

Zašto su svi pekli banana hleb u karantinu? Psiholozi objašnjavaju!

U čemu je tajna najpopularnijeg Instagram recepta?

Kad god bismo otvorili Instagram tokom karantina, u fidu bi se odmah pojavile fotografije osoba koje pravi hleb od banane ili pitanje gde da nađem recept za hleb od banana. Mesec dana kasnije smo se i sami pitali: da li da napravim hleb od banane? Pa zašto svi prave hleb od banane tokom pandemije? Ozbiljno. Mogli smo da crtamo, čitamo, gledamo Netflix, hodamo sat vremena dnevno, radimo, brinemo o deci, ćaskamo sa prijateljima, gledamo u zid ili tiho paničimo ... Ali zašto hleb? I zašto banana?

Stručnjaci iz oblasti psihijatrije objašnjavaju u čemu je tajna uspeha ovog određenog recepta.

Psihoterapeuti kažu da je hleb od banane mešavina udobnosti i kontrole. „U nesigurnim vremenima mnogi će pokušati uspostaviti neku vrstu kontrole kako bi se izborili sa situacijom: hrana je normalan aspekt našeg života koji nam omogućava da kontrolišemo život“.

„Priprema hleba je namerna aktivnost na koju se možemo usredsrediti, a činjenica da moramo da jedemo dovodi do reda koji gubimo u pandemiji. Osim toga, kuvanje uključuje svih pet naših čula odjednom, što je neophodno za uzemljenje kada želimo da se vratimo u sadašnjost. Pri pečenju koristimo ruke, koristimo njuh, oči, čujemo zvuke kuhinje i na kraju probamo hranu. Miris sveže pečenog hleba nas vraća u detinjstvo, gde smo se osećali sigurno i gde smo bili negovani.  

Reč hleb je ono što je povezano sa toplinom, udobnošću i spokojem. A banane su voće koje skoro svi vole, koje ne izaziva alergije, a koje mnogi takođe obožavaju od detinjstva. Plus, ovo je nešto nežno, uksuno i slatko. Rezultat je kombinacija - dvostruka referenca na detinjstvo i sigurnost “.

Psihoterapeuti sugerišu da pravljenje hleba od banane nije samo namerni proces, već i oblik nege koji je prilično lako pokazati. „Ovaj recept je prilično jednostavan, nije hleb, koji zahteva kvasac i dugo vremena, a nije ni kolač, koji takođe zahteva određeni napor, pa ako želite nešto slatko, ovo je savršeno. Zdravo je, hranljivo i dobro za dušu, a upravo je sada ono što ljudima treba. Ne kažu uzalud o poslasticama - ova hrana nije za zdravlje, već za dušu “.

Dakle, ako nakon što ste 567 puta pročitali reči „hleb od banane“, i dalje imate želju da ga napravite, samo upamtite jedno: kupujte banane odgovorno, ne kupujte sve odjednom, mislite na druge. Svi se sećamo šta se dogodilo sa kvascem, limunima i đumbirom ne tako davno.    

 

Povezane teme

Lifestyle

Kako da ostanete pozitivni nakon razočaranja

Žao nam je što vam ovo moramo reći, ali ne postoji čarobni trik, aplikacija za meditaciju ili nova fantastična dijeta koja će ukloniti razočaranje.

Lifestyle

Kada treba da objavljujete svoje postove na Instagramu da biste dobili najviše lajkova

Ranije ove godine, Instagram je najavio da će predstaviti novo unapređenje svog sistema, koje će sakrivati broj lajkova na objavama…

Lifestyle

Da li znate kolika je moć kolagena?

Vremenom se proizvodnja kolagena u našem telu smanjuje i potrebno je da ga u organizam unosimo u tečnom stanju kako bi efekat bio bolji.

Lifestyle

Šta je emotivna prevara?

Kada govorimo o varanju, ljudi uglavnom pomisle na seksualne odnose…

Lifestyle

21 razlog zašto volimo devedesete

Mladi Leo, Bred, Kameron Diaz, Kejt Mos, Džoni Dep i mnogi drugi...

Lifestyle

Da li su ovo najlepši sapuni koje ste ikada videli

Jedan maštoviti tajlandski arhitekta raspalio je maštu čitavog Instagrama svojom neverovatnom kolekcijom ručno rađenih sapuna, koji su izuzetno lepi i stručno kreirani…

Lifestyle

Da li znate šta je to toksična pozitivnost?

Sastajete se sa prijateljicom posle posla, želite da čujete sve o njenom godišnjem odmoru i drugim detaljima iz života koje ste propustili…

Lifestyle

Kada konačno postajemo odrasle osobe

Da li je to onda kada polako počinjemo da se pretvaramo u svoje roditelje?

Lifestyle

Tehnologija priskače u pomoć: kako poboljšati seksualni život

Da li je tehnologija kriva za sve manje „akcije“ u spavaćoj sobi?

Lifestyle

7 tajni psihologije koje ne dozvoljavaju da se vama manipuliše

Sva mudrost treninga za lidere i uspešne ljude za 5 minuta!

Lifestyle

Šta novembar donosi Vagama

Vaga će nadahnuti voljene u novembru.

Lifestyle

Zašto su žene podložnije depresiji od muškaraca

Zašto je vaše mentalno i emotivno stanje vredno vaše pažnje?

Lifestyle

Otkrivamo: u kom mesecu su rođeni najpametniji ljudi

Žene su pametnije nakon kvalitetnog noćnog sna, što je naučno dokazano. Ali, da li mesec u kom ste rođeni može imati neke veze sa tim?

Lifestyle

Zašto smo skloni da lepe stvari odlažemo za kasnije

Zbog čega odlažemo zadovoljstvo i koja je poenta?