Cipele kao ogledalo osobe: Kako promenom obuće menjamo ličnost

U čemu leži ta magija kojom nas cipele opčinjuju? Govore li one nešto o nama? Utiču li na našu psihu? Za svrhe ove priče istražili smo Harrodsov sektor za cipele, poznat po imenu raj cipela.

Opšte je poznato da kada žena prođe kroz traumatično iskustvo bilo na filmskom platnu bilo u pravom životu, uglavnom ode kod frizera na šišanje i promenu frizure. Ovakva fizička promena mnogima se čini nebitna jer smatraju da spoljašnji izgled ne menja naše osećaje ili poimanje samog sebe, ali to zapravo i nije istina. Tako je, na primer, dokazano da promena fizičkog izgleda znatno utiče na osećaje te na samopouzdanje osobe. Promena boje kose ili šišanje ipak nisu za sve jer je to promena koju ne možemo tako lako, a ni brzo vratiti u prvobitno stanje ukoliko poželimo. Sećam se kada sam imala svoju blond fazu, koju verovatno prođe svaka brineta, i tada sam da bi se vratila na svoju prirodnu svetlo smeđu boju čekala pune dve godine. Danas više nisam spremna na takve, meni barem radikalne promene.

Prada Satin Platform with Crystals

Uprkos tome, nekad mi je potrebna promena koja bi mi dala novi život ili me na neki način reinkarnirala. Taj koncept poznat je i ljubiteljima Tejlor Svift, koja ima različite ere u kojima menja stil muzike, ali i celu estetiku albuma koja se vidi i na njenoj šminci te oblačenju od crnih haljina i zmijskih uzoraka Reputation ere pa sve do cottage core estetike i zagasitih boja Folklore estetike. Uprkos ljubavi koju možete imati prema modi, promena celog stila možda i nije najprivlačnija, a ni najautentičnija ideja no to nikoga ne bi trebalo zaustaviti od eksperimentisanja i promene vajba u modnom smislu. Najlakši način da nešto promenimo je da izaberemo druge cipele uz isti autfit. Koliko puta je svaka žena stajala pred ogledalom i znala da želi da nosi tu specifičnu haljinu na neki rođendan ili zabavu, ali je promenila barem deset pari cipela dok nije našla one prave.

Jennifer Chamandi purple satin Vittorio

Kada sam bila mala, prabaka mi je često govorila da su cipele pravi odraz i na neki način ogledalo osobe. Koliko god nisam u to verovala, moram priznati da ljudima često prvo pogledam u cipele i tako nehotice dođem do određenih zaključaka o njihovoj ličnosti. Iako se ovo sada čini kao nešto superficijalno i negativno, to je zapravo samo deo ljudske prirode koji svi možemo iskoristiti u svoju korist. Uzmete li tako na primer klasičnu malu crnu haljinu i par različitih cipela i torbi imaćete kompletno drugačiji utisak na ljude. Ako obučete čizme možete ispasti više chill i kežual dok ako se pojavite u tirkiznim platformama dajete utisak modne osvešćenosti, zaigranosti te pouzdanja. Klasiku ćete postići s crnim ili prozirno-crnim štiklama, dok eleganciju s malo igre možete prikazati rozim ili bež štiklama sa ili bez sjaja.

Alaia Coeur Mules

Cipele su prema mnogima i jedna od prvih ljubavi koju svaka žena ima s toga se u njih isplati investirati te ih nositi i voleti kroz godine. Sebe bih svrstala u profil kolekcionara jer kao što znamo moda se stalno menja, a imati i vintidž komade je prezanimljivo u moru istoga. Cipele tako možete koristiti da bi odali neki utisak sebe na bitnom poslovnom sastanku ili pak na dejtu, ali ih isto možete iskoristiti za promenu sebe u svom malom unutrašnjem svetu. Uz to što štikle često odaju utisak elegancije, one takođe utiču na našu psihu. Tako se često osećate bolje kada ih nosite. Prava štikla nogu čini dužom i lepšom te vas to čini samopouzdanijom i sretnijom osobom. Mnogi psiholozi čak tvrde da se treba lepše obući na poslu jer odeća, a posebno obuća ima značajan uticaj na našu produktivnost, ali i na naše odnose i komunikaciju s drugima.

Amina Muaddi Blue Dalida

Sve u svemu, bile cipele vaša ljubav ili samo nešto što vam je potrebno kako bi došli od tačke a do točke b, u njima se nalazi moć brze i efikasne promene koju možete bez straha bilo kada upotrebiti. Na kraju dana, ako obujete cipele koje vam se ne sviđaju, uvek se možete vratiti kući i promeniti ih što nažalost s kosom nije slučaj. Stoga iskoristite moć cipela i igrajte se s vašom ličnošću jer vam možda baš to i donese nove prilike, nove prijatelje, a možda čak i nove ljubavi.

Piše: Sara Dožai

Fotografije: Emma Chilicuisa