Chanel “Escale a Venise”, kolekcija nakita koja odaje počast omiljenom gradu Gabrijele Šanel

Počast jednoj od omiljenih destinacija Mademoiselle, Escale a Venise sadrži ikone CHANEL-a kakve se danas vide kroz prizmu La Serenissime.

Patrice Leguereau, direktor studija za izradu nakita predstavlja kolekciju Escale a Venise koja se sastoji se od 70 izuzetnih komada nakita.

Venecija je bila vrlo posebno mesto za Gabrielle Chanel. 1919. godine Boy Capel poginuo je u saobraćajnoj nesreći, a kako bi pomogli Gabrielle Chanel da se oporavi od gubitka, njeni prijatelji, pozvali su je u Italiju.

Tamo je za dizajnerku doslovno započeo novi život. Lepota „barokne Serenissime“, njena arhitektura sa bizarnom kombinacijom zapadnih i istočnih kultura činili su osnovu prvog nakita koji je kreirala kuća Chanel. Ovog januara majstori brenda vraćaju se u Veneciju. Tačnije, oni nameravaju da pobegnu u svet maštanja o misterioznom gradu na vodi, gde se čuju pesme gondolijera, odsjaj vode u kanalima odjekuje na drevnim freskama i zlatni krilati lav sija na suncu.

Kolekcija „Escale À Venise“ sastoji se od 14 kompleta posvećenih simbolima i kulturnom nasleđu Venecije. Eblouissante je zamišljen kao zlatarska interpretacija belih i ružičastih fasada palata i raznobojnih geometrijskih obrazaca mermera obloženih podovima crkava. Set Serenissime čija je zvezda ogrlica sa oniksom, dijamantima i safirima odnosi se na vizantijske mozaike. Ogrlica je uparena sa masivnim prstenom sa krstom od oniksa i safira, koji je krunisan ružičastim safirom težine 6,04 karata.

Nautička tema razvija se u naredna četiri seta. Sastav lapis lazulija, dijamanata, bisera i žutog zlata u Volute Vénitienne podseća na plave i bele drvene stubove na koje pristaju gondole. Sličan obrazac možemo videti i u Volute Croisière: crveni spinel i dijamanti, preplićući se, podsećaju na uske užad, a set je dopunjen koktel prstenom od belog i žutog zlata sa zastakljenim ivicama.

Tri seta kolekcije igraju na jednom od simbola kuće – kameliji, omiljenom cvetu Gabrielle Chanel. Metiers d’art je izbliza pogledao srednjovekovne mozaike sa ostrva Torcello i stvorio ogrlicu Camelia Bizantin, u kojoj je pupoljak crvenog karneola i vatrenog opala uokviren draguljima i prekriven dijamantnim tučkom od 10,07 karata.

Za Camélia Vénitien, majstori Rue Cambon pozajmljivali su tajne duvača stakla sa ostrva Murano, prevodeći ih na jezik dragog kamenja i finog nakita. Kamelija, izrezbarena od matiranog kamena i opletena gajtanima, vijori se u središtu izvrsne ogrlice koja podseća na okvire venecijanskih ogledala u stanovima Gabrielle Chanel u Parizu.

Na kraju, naše putovanje u Veneciju završava se divljenjem njenom glavnom simbolu na Trgu Svetog Marka. Lav je i astrološki znak same Chanel, pa se stoga njegove slike pojavljuju sa zavidnom frekvencijom u kolekcijama nakita kuće. Slika kralja zveri takođe se pojavljuje u pet veličanstvenih setova Escale A Venise.

Monohromatska verzija ogrlice Lion Secret ukrašena je parom lavova od belog zlata i dijamantima, kao da čuvaju dijamant od 15,55 karata. Isti blistavi par krasi fleksibilnu narukvicu sa dijamantskim karikama. Međutim, sve zvezde su se konvergirale na najčarobnijem skupu kolekcije, sazvežđu Astral. Mozaik lapis lazuli je i noćno nebo i renesansne freske. Krilati venecijanski lav spustio se s neba na ovu ogrlicu, a najsjajnija zvezda pretvorila se u žuti safir od 4,47 karata.