Chanel predstavlja J12 Paradoxe

Od trenutka kada je lansiran, J12 je pomerio granice i prkosio čvrstim konvencijama sveta časovničarstva.

Pokrenut 2000. godine, isprva realizovan u crnoj boji, nakon čega je tri godine kasnije reinkarniran u belo.

Zamišljen da obeleži 20. godišnjicu ikoničnog sata, J12 Paradoxe na prvi pogled izgleda kao digitalno uređen sat i ali dalje otelotvoruje isti kreativni i buntovni duh.

Crno? Ili belo? 2020. godine J12 više ne mora da bira. Po prvi put se crna i bela sastaju. Bez mešanja. Stvaranje crte, paradoksa.

J12 Paradoxe kombinuje svetlost sa misterijom. Dan i noć. Vitkim rukama otkriva svoju tajnu – pojavljuje se ispod šava jakne, nabora bluze ili linije zgloba. Njegova jedinstvena estetika rezultat je visoko tehničkog podviga ostvarenog sečenjem i spajanjem dva keramička kućišta različitih dimenzija – jednog belog i drugog crnog. Sklopljeni zajedno čine jedno. Ova operacija, rođena iz keramike otporne na ogrebotine, neočekivano je složena. Da bi se postigao savršen rez bez lomljenja materijala potrebna je posebna stručnost, koju je u potpunosti savladao CHANEL Manufacturing u Švajcarskoj.

Jednom odsečena, dva dela su sastavljena na metalnom nosaču. Pomna misija zamišljena posebno za J12 Paradoxe, čija izrada zahteva oblikovanje dva specifična dvotonska elementa – brojčanik i okvir. Otkriveno je da je brojčanik gotovo u potpunosti prekriven belom bojom, a na desnoj strani je stavljen crni potez. Koristeći tampografiju, prsten okvira je prvobitno obojen crno, zatim belo, što ga čini dvobojnim. Crna boja mora biti suzdržana, obrisana da bi se stvorilo savršeno usklađivanje sa linijom konvergencije bele keramičke narukvice. Dvotonski identitet J12 Paradoxe stoji u izrazitom i dramatičnom kontrastu kada se sat gleda s prednje strane, naglašavajući savršenu komplementarnost ove dve boje.

Crno i belo u srcu iste kreacije. Crno na belo. Bela protiv crne.

J12 Paradoxe Diamonds

Ograničena na samo 20 satova, verzija sa dijamantom postavlja isti stil, ali sa nešto drugačijom konstrukcijom. Unutrašnjost kućišta izrađena je od 18k belog zlata i obložena je crnom keramikom preko dve trećine svoje širine, dok je balans postavljen baguette-cut dijamantima. Svi markeri sata takođe su dijamanti isečeni na isti način, dok je kruna prekrivena dijamantskim „cabochon“ sjajnog rezanja.

Uprkos znatnim promenama u konstrukciji, njegove dimenzije ostaju nepromenjene. Dimenzije su 38 mm i sadrže samomotajući kalibar 12.1 proizveden od strane Kenissi-a, proizvođača automobila koji je u vlasništvu kompanije Chanel, a Tudor je drugi glavni akcionar.

Caliber 12.1

Caliber 12.1 izveden je iz Tudor-ove MT5600 porodice, ali prilagođen da rotor i mostovi budu izvedeni u motivu koji se ponavlja u krugu i koji je zaštitni znak Chanel kuće. To znači da Caliber 12.1 ima gotovo iste karakteristike kao i Tudor kalibar – što je impresivan skup funkcija za pristupačan sat. Između ostalog, pokret ima 4 Hz, slobodno podignuto balansno kolo, 70-satnu rezervu snage kao i COSC sertifikat.

foto:Chanel

Ukoliko volite satove pogledajte najaktuelnije modele sezone!