Hormoni koji utiču na težinu

Kako leptin, grelin i insulin kontrolišu metabolizam?

Telo je dizajnirano tako da mu s vremena na vreme trebaju hrana i piće, inače će doći do ozbiljnih neuspeha u njegovom dobro koordinisanom radu. Sveprisutni hormoni – biološki aktivne supstance koje se proizvode u ćelijama endokrinih žlezda radi regulisanja metabolizma i fizioloških funkcija – odgovorni su za pravilno snabdevanje potrebama za hranom.

Apetit, međutim, ne osećamo uvek isto – dešava se da je jednostavno brutalan, čini se da bi nekada slona mogli da pojedemo, a ponekad uopšte i ne postoji, iako je, sudeći po rasporedu, krajnje vreme za jelo. Iza ovog fenomena stoje složeni metabolički procesi, uglavnom pod kontrolom posebnih hormona – leptina i grelina, zbog kojih mozak oseća glad i sitost. A ako želite da pređete na zdravu ishranu i postignete željenu stabilnost u težini, ovaj par vredi bolje upoznati.

ŠTA JE LEPTIN

Ovaj peptidni hormon, proizveden od masnog tkiva, reguliše metabolizam energije, telesnu težinu i suzbija apetit. Suština je da što više telesne masti telo ima, više leptina će se osloboditi. Pored toga, u ženskom telu je odgovoran za regulaciju menstrualne funkcije (sa kritičnim smanjenjem nivoa leptina, zaustavljanjem ovulacije i menstruacije). „Hormon sitosti“ izlučuje ćelije masnog tkiva (adipociti) i krvlju ga prenose u mozak. Kada dovoljno leptina stigne do „kontrolnog centra“, telo prepoznaje da mu više nije potrebna hrana i javlja se osećaj sitosti.

ŠTA JE GRELIN

Ovaj hormon, koji uglavnom proizvode ćelije sluznice želuca, deluje kao antagonist leptina, delujući upravo suprotno. Kada uđe u krvotok i mozak, signalizuje vam da ste gladni, a nakon obroka oslobađanje „hormon gladi“ opada. Dakle, grelin, poput leptina, deluje kao regulator telesne težine, neprekidno održavajući nivo uskladištenih supstanci u normi.

KAKO MOŽETE DA UPRAVLJATE NJIMA

Namenski receptori neprestano mere leptin i grelin, vodeći računa da jedete dovoljno – ne više i ne manje nego što vam treba. Shodno tome, kako bi se izbegli poremećaji u hormonalnim signalima, važno je voditi računa o pravilnom režimu i ishrani. Što se tiče ishrane, vlakna su glavni saučesnik. Dijetetska vlakna zasićuju dugo vremena, stimulišu varenje, pospešuju rast i razmnožavanje „dobrih“ bakterija u crevima, što zauzvrat pomaže da se rešite viška ugljenih hidrata i ne dobijete težinu.

Vežbanje i razumna ishrana pomažu da hormoni ne zalutaju. Ne zaboravite na doručak, večerajte najkasnije 3 sata pre spavanja, jedite bez ometanja i polako kako se ne biste prejeli. Smanjite rafiniranu i prerađenu hranu i čisti šećer.

I MALO O INSULINU

Pored leptina i grelina, postoje i drugi važni hormoni povezani sa ponašanjem u ishrani. Insulin, koji proizvodi pankreas, izdvaja se kao jedini hormon u telu koji može da smanji šećer u krvi. Glavna svrha insulina je da reguliše metabolizam ugljenih hidrata, posebno da iskoristi glukozu u telu, ali na ovaj ili onaj način insulin utiče na sve vrste metabolizma.

Ugljeni hidrati se razgrađuju u ustima, razgradnja proteina počinje u želucu, a masti se vare u dvanaestopalačnom crevu. To znači da je telo gotovo stalno zauzeto asimilacijom hrane, praćeno oslobađanjem glukoze u krvi i istovremenom proizvodnjom insulina za njegovu apsorpciju. Podvrgavajući se navici da jedete van rasporeda i ljubavi prema haotičnim grickalicama, pankreas je prisiljen da neprestano reaguje na oscilacije glukoze u krvi. Prekomerno opterećenje može izazvati poremećaje u proizvodnji insulina, koji je ispunjen nedovoljnom apsorpcijom glukoze, i može doći do dijabetesa tipa 2.

„Oni koji su zabrinuti zbog prekomerne težine i razmišljanja o dijabetesu trebalo bi da preispitaju svoj način života zbog negativnih faktora“. – Jasno je o ishrani i fizičkoj aktivnosti, ali takođe, ako želite da stabilizujete skokove glukoze, važno je napustiti pušenje, smanjiti alkohol na minimalne doze, unositi dovoljno vitamina D i dobro se naspavati, jer nedostatak sna povećava rizik od razvoja rezistencije na insulin. Najvažnije je da izbegavate grickalice i zaslađena pića između obroka najmanje 4-5 sati. Poštovanje ovih pravila neizbežno će dovesti do smanjenja nivoa šećera u krvi, prilagođavanja ukupne hormonalne ravnoteže i stabilne težine kojoj težite.

 

Politika kolačića

Koristimo kolačiće i slične tehnologije za skladištenje i pristup informacijama na Vašem uređaju. Neke od ovih tehnologija su tehnički neophodne da bi vam pružile bezbednu, funkcionalnu i pouzdanu web stranicu. Takođe, želimo da postavimo opcione/dodatne tehnologije kako bi vam pružili najbolje korisničko iskustvo.

Dodatne informacije su dostupne na stranici politika privatnosti.

Neophodni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za normalno funkcionisanje web sajta, jer omogućavaju osnovne operacije poput održavanja vaše sesije, obezbeđivanja sigurnosti i pravilnog rada ključnih funkcionalnosti stranice.

Analitički i kolačići trećih strana

Ovi kolačići nam omogućavaju da razumemo kako pristupate stranici i Vaše navike pregledanja (npr. pregledane stranice, vreme provedeno na stranici, klik na sadržaj). Oni nam omogućavaju da analiziramo performanse i kvalitet naše stranice i da otkrijemo moguće greške.

Omogućavanje ovih kolačića pomaže nam da poboljšamo naš web sajt.