Joga je idealni vid rekreacije koja krepi dušu i telo i svima se preporučuje

Joga je odličan izbor bez obzira na to koliko godina imate, na fizičku spremu, pol ili pak telesnu težinu. Ova drevna istočnjačka disciplina objedinjuje duhovne i fizičke vežbe kojima se postiže harmonija tela i uma, pomoću položaja (asana), meditacije i tehnike disanja. Zdravstvene prednosti su mnogobrojne i svi kojima je joga deo životnog stila potvrdiće vam njene benefite na mentalno i fizičko zdravlje, što potvrđuju i naučne studije. I ne samo to, veliki broj medicinskih stručnjaka preporučuje jogu kao prevenciju u očuvanju zdravlja kičme, dobre cirkulacije, normalnog krvnog pritiska.

Poznata je izreka da se zdravlje meri elastičnošću kičmenog stuba, tako da je niz vežbi usmeren na jačanje muskulature koja drži kičmu, što je značajno budući da većina nas mnogo vremena provodi u sedećem položaju. Jedan od sigurnih načina da se oslobodite stresa, tenzije i negativnih misli jeste joga. Pravilno disanje i određeni položaji čine da se oslobodite stresa i lakše nosite sa svakodnevnim obavezama. Ova veština postepeno menja nivo zdravlja i nivo energije na bolje.

Zašto baš joga? – Odgovor na ovo pitanje krije se u samoj reči joga – jedinstvo, balans tela, uma i emocija. Ako pokušavate da smanjite telesnu težinu, hoćete da imate pravilno držanje, želite da jako i gipko telo, da se osećate smireno, joga vam može pomoći da sve to postignete. Ukoliko ste imali predrasude u vezi sa jogom, već posle prvog časa bićete razuvereni i shvatićete da nije potrebno da budete virtuoz na parteru koji od svog tela pravi zadivljujuće poze, piruete ili ko zna kakve kerefeke.

Nije važno ni da li imate višak kilograma, da li ste u kondiciji ili ste pak u blagoslovenom stanju ili ste u poznijim godinama. Joga je dobar izbor za svakoga. Brzo ćete shvatiti da su vežbe jednostavne i prihvatljive, a tu je i instruktor koji će svakako voditi računa o tome da radite onoliko koliko vam prija, odnosno koliko vaše telo to s lakoćom podnosi. Tokom vežbanja mentalno ste aktivni i imate svest o svom telu, vežbama koje izvodite i vodite računa kako dišete, što vam razvija snagu i pokretljivost tela. Vežbanjem joge otvara se unutrašnji svet u kojem otkrivamo svoje fizičke i mentalne granice. Joga je veština koja zahteva određenu zrelost, spremnost da se prepozna i otkrije taj unutrašnji svet.

NAJČEŠĆE ZABLUDE o jogi

Morate biti fleksibilni i u kondiciji

Jedan od glavnih razloga zašto ljudi ne razmišljaju o jogi jeste činjenica da misle kako je potrebno imati supersavitljivo telo, a mnogi ne mogu ni dovoljno da se sagnu, a kamoli da dotaknu stopala. Međutim, baš kao i svaka druga veština, joga zahteva vežbu i što joj se više posvećujete, to ćete postati fleksibilniji.

Joga je za mršave, nikako debele

Možda ste i razmišljali da počnete sa jogom, ali ste brzo odustali jer ste videli fotografiju zgodne, gipke mlade devojke u položaju koji ostavlja bez daha (obmotanih ruku i nogu oko tela) i, naravno, pomislili da je to za vas nemoguća misija. Vežbe su prilagođene svakom ponaosob i počinje se sa osnovnim, a ti spektakularni položaji rezervisani su za profesionalce.

Vežbe joge su zapravo samo istezanje i opuštanje

Joga je mnogo više od istezanja. Ona povezuje snagu i gipkost tela sa umom, čime postižemo ravnotežu, koordinaciju pokreta, smirenost. Asane i njihov sled izvođenja složene su tako da rade na snazi mišića podjednako kao i na njihovom istezanju. Joga zahteva snagu i izdržljivost, unutrašnju disciplinu da bismo zadržali telo u nekoj asani. Ako asana zahteva više fizičke snage, moramo se još više koncentrisati na disanje. Tako naše misli neće moći da odluta, jer čim izgubimo koncentraciju, telo gubi ravnotežu. Pravilno izvođenje asana podučava kako aktivirati mišiće, a rasteretiti kičmu. Joga asane poboljšavaju ne samo držanje tela, već razvijaju svest o telu.

Joga ima veze sa religijom

Iako je joga nastala u Indiji sa snažnim vezama s budizmom i hinduizmom, joga je svetski raširena praksa koja nema nikakve veze s religijom. Može biti duhovna ili religiozna, samo ako je vi sami takvom predstavite. Joga je način života koji biraju svi oni koji se žele povezati sa svojom suštinom i proširiti duhovnu svesnost. Vežbanje joge nije u suprotnosti ni sa jednom religijom, a njene jače izražene duhovne strane poput meditacije ili pevanja mantri nisu religijske, već duhovne kojima postižemo opuštenost, mir i svesnost.

Joga je samo za žene

Joga je izvanredan način za fizičko vežbanje kao i za uspostavljanje ravnoteže u životu. Njome postižemo zdravlje i unutrašnji mir, a to su potrebe kojima teže jednako žene i muškarci. Muškarci koji se aktivno bave sportom pomoću joge mogu istegnuti mišiće koji su možda postali previše kruti, povećati razgibanost zgloboa i gipkost tela, a da pritom i dalje rade na njegovoj snazi.

Učestalost vežbanja zavisi od toga koliko imate vremena i volje za vežbanje. Jednom nedeljno je minimum da održite balans i ravnotežu. Dva puta nedeljno je optimum kada je napredak već primetan. Tri puta nedeljno je za one koji baš žele da rade na sebi. Što više i češće vežbate, to su jači efekti. Idealno bi bilo ko može da radi svaki dan bar po deset minuta.

Foto: Unsplash

Tekst:Grazia