Govedina Stroganov sa pireom od celera

Ovo jelo osmislio je francuski kuvar za ruskog grofa Pavela Stroganova. Postoje različite varijacije u pripremi, kada je reč o začinima, koje možete kombinovati po vašem ukusu.

Jednom kada probate ovu kombinaciju, stalno ćete joj se vraćati. Odlična ideja za nedeljni ručak, za goste, pa i za praznični meni. Uživajte u ovoj delikatnoj kombinaciji.

Sastojci: 800 g govedine, kašika soka od limuna, kašika senfa, 50 g maslaca, 1 luk, 2 čena belog luka, 150 ml belog vino, ulje, začini

Pire od celera: 1 veliki koren celera (500 g), 2 veća krompira, malo putera, malo mleka, so, peršunovo lišće

Priprema: Meso iseći na tanke trake. Kako bi ga lakše isekli, prethodno ga zamotajte u foliju i stavite u zamrzivač 45 minuta.  U tiganj staviti ulje i maslac, luk isečen na kolutove i sitno iseckan beli luk. Pržiti oko pet minuta, pa dodati meso koje ćete takođe propržiti  oko 3-4 minuta. Zatim zaliti sa vinom. Dodati luk, senf i sve začine.

Pire od celera: Celer očistiti, iseći na tanke komade i skuvati u slanoj vodi (da bude baš mekan). Posebno obariti krompir. Umutiti celer u blenderu, dodati puter i malo mleka, pomešati sa obarenim i izgnječenim krompirom i posoliti.

Tekst: S. Đ. 

Fotografija: Shutterstock