grazia

GASTRO

Govedina Stroganov sa pireom od celera

Ovo jelo osmislio je francuski kuvar za ruskog grofa Pavela Stroganova. Postoje različite varijacije u pripremi, kada je reč o začinima, koje možete kombinovati po vašem ukusu.

Jednom kada probate ovu kombinaciju, stalno ćete joj se vraćati. Odlična ideja za nedeljni ručak, za goste, pa i za praznični meni. Uživajte u ovoj delikatnoj kombinaciji.

Sastojci: 800 g govedine, kašika soka od limuna, kašika senfa, 50 g maslaca, 1 luk, 2 čena belog luka, 150 ml belog vino, ulje, začini

Pire od celera: 1 veliki koren celera (500 g), 2 veća krompira, malo putera, malo mleka, so, peršunovo lišće

Priprema: Meso iseći na tanke trake. Kako bi ga lakše isekli, prethodno ga zamotajte u foliju i stavite u zamrzivač 45 minuta.  U tiganj staviti ulje i maslac, luk isečen na kolutove i sitno iseckan beli luk. Pržiti oko pet minuta, pa dodati meso koje ćete takođe propržiti  oko 3-4 minuta. Zatim zaliti sa vinom. Dodati luk, senf i sve začine.

Pire od celera: Celer očistiti, iseći na tanke komade i skuvati u slanoj vodi (da bude baš mekan). Posebno obariti krompir. Umutiti celer u blenderu, dodati puter i malo mleka, pomešati sa obarenim i izgnječenim krompirom i posoliti.

Tekst: S. Đ. 

Fotografija: Shutterstock 

 

Pročitajte još

Povezane teme

GASTRO

Šta sa ostacima božićne trpeze? Džejmi Oliver ima savršeno rešenje

Goli kuvar obožava ostatke ručkova i večera i od njih pravi savršenu pitu.

GASTRO

Povratak zdravijoj hrani: Zapečeni batat sa leblebijama

Praznici se privode kraju, i vreme je da privedemo kraju i bogatu gozbu prazničnih đakonija

GASTRO

Ramstek punjen na mediteranski način

Veoma ukusno i dekorativno posluženje, idealno za praznične dane.

GASTRO

Okrepljujuća čorba sa belim mesom

Za dane kad vam je potrebna "ekstra" snaga.

GASTRO

Rolnice sa cimetom

Hrskav kolač, savršen za druženje uz popodnevnu kafu.

GASTRO

Rižoto sa sušenim paradajzom

Lagano jelo koje možete poslužiti samostalno ili kao prilog

GASTRO

Kako đumbir pomaže u ublažavanju prehlade i kašlja

Lekari savetuju da prehladu lečimo đumbirom

GASTRO

Zdrav slatkiš sa samo tri sastojka, gotov je za pet minuta

Potrebne su vam samo urme, a ostale sastojke možete menjati po želji.

GASTRO

Hrskava krilca sa đumbirom

Dajemo vam recept kojim ćete ih u svom domu napraviti podjednako dobro. Aromatična, sočna, hrskava zabava je u najavi.

GASTRO

Sicilijanska kasata

Torta koja je neizostavna na trpezi tokom praznika.

GASTRO

Mafini od spelte, jabuka i nara

Jednostavan recept za neobičnu poslasticu.

GASTRO

Jesenji čizkejk od bundeve

Sezona je bundeve i sve njene prednosti treba iskoristiti

GASTRO

Zdrav kolač s višnjama - bez brašna!

Lako, brzo, jednostavno, ukusno i zdravo