6 odličnih razloga da jedete više kruški

6 odličnih razloga da jedete više kruški

Kruške su jedno od onih voćki koje često uzimamo zdravo za gotovo – slatke, osvežavajuće i lake za kombinovanje u raznim jelima. Međutim, osim što su ukusne, one donose i brojne benefite za zdravlje. Bogate su vlaknima, vitaminima i antioksidansima, pomažu u jačanju imuniteta, štite srce, pa čak i doprinose boljem snu. Ako do sada niste često posezali za njima, evo šest odličnih razloga da jedete više kruški.

Zašto su kruške tako dobre?

Uz jabuke, spadaju među najpopularnije voće, a to nije bez razloga. Bogate su vitaminima i mineralima koji jačaju organizam, posebno tokom zime, kada su u sezoni.

Još jedna velika prednost je što dugo drže sitost, iako imaju malo kalorija – 100 grama sadrži svega 40 kalorija.

Osim toga, izuzetno su svestrane u kuhinji. Možete ih jesti sveže ili kuvane, a sjajno se uklapaju i u slana i u slatka jela, poput salata i kolača.

Ali zašto biste ih jeli još češće? Evo nekoliko razloga.

6 malo poznatih prednosti kruški

Usporavaju starenje

Ko bi rekao da ovo skromno voće može biti tajno oružje protiv starenja? Kruške su bogate antioksidansima, poput karotenoida, koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa i usporavaju proces starenja kože i ćelija.

Poboljšavaju varenje

Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, kruške pospešuju varenje i imaju prebiotičko dejstvo – hrane dobre bakterije u crevima, što doprinosi boljoj apsorpciji hranljivih materija i jačanju imuniteta.

Pored toga, sadrže i netopiva vlakna koja podstiču redovno pražnjenje creva i pomažu u prevenciji probavnih problema.

Čuvaju zdravlje srca

Kruške pozitivno utiču na zdravlje srca jer pomažu u smanjenju upala i rizika od visokog krvnog pritiska.

Njihova vlakna doprinose snižavanju lošeg holesterola (LDL), dok antioksidansi poput katehina i polifenola sprečavaju nakupljanje plaka u arterijama, čime smanjuju rizik od srčanih oboljenja.

Štite mozak

Kruške su prava riznica antioksidanasa koji imaju antiinflamatorno dejstvo i pomažu u očuvanju zdravlja neurona.

Njihova redovna konzumacija može doprineti smanjenju rizika od neuroloških oboljenja i poboljšanju kognitivnih funkcija.

Jačaju kosti

Osim što su bogate kalcijumom i magnezijumom, kruške sadrže i karotenoide koje telo pretvara u vitamin A – ključan za zdravlje kostiju i mišića.

Redovna konzumacija ovog voća može doprineti većoj gustini kostiju i smanjenju rizika od osteoporoze.

Smanjuju stres i poboljšavaju san

Vlakna iz krušaka, naročito ona u kori, podstiču proizvodnju serotonina – hormona sreće, koji poboljšava raspoloženje i smanjuje osećaj stresa.

Takođe, zahvaljujući visokom sadržaju kalijuma, kalcijuma i magnezijuma, ovo voće doprinosi opuštanju organizma i kvalitetnijem snu.

Bilo da ih jedete sveže, pečene, u salatama ili kolačima – kruške su jednostavan i ukusan način da svom telu pružite brojne benefite!

Foto: Pexels

Politika kolačića

Koristimo kolačiće i slične tehnologije za skladištenje i pristup informacijama na Vašem uređaju. Neke od ovih tehnologija su tehnički neophodne da bi vam pružile bezbednu, funkcionalnu i pouzdanu web stranicu. Takođe, želimo da postavimo opcione/dodatne tehnologije kako bi vam pružili najbolje korisničko iskustvo.

Dodatne informacije su dostupne na stranici politika privatnosti.

Neophodni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za normalno funkcionisanje web sajta, jer omogućavaju osnovne operacije poput održavanja vaše sesije, obezbeđivanja sigurnosti i pravilnog rada ključnih funkcionalnosti stranice.

Analitički i kolačići trećih strana

Ovi kolačići nam omogućavaju da razumemo kako pristupate stranici i Vaše navike pregledanja (npr. pregledane stranice, vreme provedeno na stranici, klik na sadržaj). Oni nam omogućavaju da analiziramo performanse i kvalitet naše stranice i da otkrijemo moguće greške.

Omogućavanje ovih kolačića pomaže nam da poboljšamo naš web sajt.