grazia

GASTRO

Jesenji čizkejk od bundeve

Sezona je bundeve i sve njene prednosti treba iskoristiti, kako za pripremanje slanih, tako i slatkiša. Čak i oni koji ne preferiraju ukus bundeve, ovaj desert, kombinacija bundeve i sira, osvojiće i njihova čula. Kremast, vazdušast kolač u kome ekstrakt vanile i cimet daju osobenu aromu.

Sastojci:

Kora:

  • 200 g mlevenog keksa
  • 1/4 kašičice cimeta (možete dodati i đumbir ako volite)
  • 2 kašike kakaoa (ako želite da kora bude tamnija)
  • 6 kašika putera, rastopljenog
  • 1/4 šolje (50 g) granuliranog šećera ili smeđeg šećera

Krem:

  • 240 ml hladne guste pavlake ili pavlake za šlag
  • 450 g punomasnog krem-sira omekšanog na sobnoj temperatui
  • 1 šolja (250 g) pirea od bundeve
  • 3/4 šolje (90 g) šećera za slatkiše
  • 1/4 šolje (50 g) svetlog ili smeđeg šećera
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 2 kašičice začina za pitu od bundeve
  • 1/2 kašičice mlevenog cimeta
  • malo soli

Priprema:

Pomešajte sastojke za koru, sipajte i čvrsto utapkajte po dnu i sa strane kalupa (20 cm). Stavite u frižider dok pravite fil. Umutite pavlaku u čvrst sneg i ostavite sa strane. Zatim umutite krem-sir na srednjoj brzini dok ne postane savršeno glatka i kremasta masa. Dodajte bundevu i šećer i umutite na srednjoj brzini. U to umešajte ekstrakt vanile, cimet i so i umutite dok masa ne postane kremasta i glatka. Postepeno, dodajte pavlaku u fil za čizkejk i polako mešajte dok se ne sjedini.

Izvadite koru iz zamrzivača i rasporedite fil po njoj. Pokrijte aluminijumskom folijom i ostavite u frižideru najmanje osam sati, a može čak i dva dana. Nožem oodvojte ohlađenu tortu sa oboda kalupa, pa uklonite okvir. Oštrim nožem isecite na kriške za serviranje. Kolač možete poslužiti sa šlagom, rendanom čokoladom ili orašastim plodovima.

Foto: Shutterstock

Tekst: S.M.

Pročitajte još

Povezane teme

GASTRO

Šta sa ostacima božićne trpeze? Džejmi Oliver ima savršeno rešenje

Goli kuvar obožava ostatke ručkova i večera i od njih pravi savršenu pitu.

GASTRO

Povratak zdravijoj hrani: Zapečeni batat sa leblebijama

Praznici se privode kraju, i vreme je da privedemo kraju i bogatu gozbu prazničnih đakonija

GASTRO

Ramstek punjen na mediteranski način

Veoma ukusno i dekorativno posluženje, idealno za praznične dane.

GASTRO

Okrepljujuća čorba sa belim mesom

Za dane kad vam je potrebna "ekstra" snaga.

GASTRO

Rolnice sa cimetom

Hrskav kolač, savršen za druženje uz popodnevnu kafu.

GASTRO

Rižoto sa sušenim paradajzom

Lagano jelo koje možete poslužiti samostalno ili kao prilog

GASTRO

Kako đumbir pomaže u ublažavanju prehlade i kašlja

Lekari savetuju da prehladu lečimo đumbirom

GASTRO

Govedina Stroganov sa pireom od celera

Recept francuskog kuvara za ruskog grofa Pavela Stroganova.

GASTRO

Zdrav slatkiš sa samo tri sastojka, gotov je za pet minuta

Potrebne su vam samo urme, a ostale sastojke možete menjati po želji.

GASTRO

Hrskava krilca sa đumbirom

Dajemo vam recept kojim ćete ih u svom domu napraviti podjednako dobro. Aromatična, sočna, hrskava zabava je u najavi.

GASTRO

Sicilijanska kasata

Torta koja je neizostavna na trpezi tokom praznika.

GASTRO

Mafini od spelte, jabuka i nara

Jednostavan recept za neobičnu poslasticu.

GASTRO

Zdrav kolač s višnjama - bez brašna!

Lako, brzo, jednostavno, ukusno i zdravo