Jesenji čizkejk od bundeve

Sezona je bundeve i sve njene prednosti treba iskoristiti, kako za pripremanje slanih, tako i slatkiša. Čak i oni koji ne preferiraju ukus bundeve, ovaj desert, kombinacija bundeve i sira, osvojiće i njihova čula. Kremast, vazdušast kolač u kome ekstrakt vanile i cimet daju osobenu aromu.

Sastojci:

Kora:

  • 200 g mlevenog keksa
  • 1/4 kašičice cimeta (možete dodati i đumbir ako volite)
  • 2 kašike kakaoa (ako želite da kora bude tamnija)
  • 6 kašika putera, rastopljenog
  • 1/4 šolje (50 g) granuliranog šećera ili smeđeg šećera

Krem:

  • 240 ml hladne guste pavlake ili pavlake za šlag
  • 450 g punomasnog krem-sira omekšanog na sobnoj temperatui
  • 1 šolja (250 g) pirea od bundeve
  • 3/4 šolje (90 g) šećera za slatkiše
  • 1/4 šolje (50 g) svetlog ili smeđeg šećera
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 2 kašičice začina za pitu od bundeve
  • 1/2 kašičice mlevenog cimeta
  • malo soli

Priprema:

Pomešajte sastojke za koru, sipajte i čvrsto utapkajte po dnu i sa strane kalupa (20 cm). Stavite u frižider dok pravite fil. Umutite pavlaku u čvrst sneg i ostavite sa strane. Zatim umutite krem-sir na srednjoj brzini dok ne postane savršeno glatka i kremasta masa. Dodajte bundevu i šećer i umutite na srednjoj brzini. U to umešajte ekstrakt vanile, cimet i so i umutite dok masa ne postane kremasta i glatka. Postepeno, dodajte pavlaku u fil za čizkejk i polako mešajte dok se ne sjedini.

Izvadite koru iz zamrzivača i rasporedite fil po njoj. Pokrijte aluminijumskom folijom i ostavite u frižideru najmanje osam sati, a može čak i dva dana. Nožem oodvojte ohlađenu tortu sa oboda kalupa, pa uklonite okvir. Oštrim nožem isecite na kriške za serviranje. Kolač možete poslužiti sa šlagom, rendanom čokoladom ili orašastim plodovima.

Foto: Shutterstock

Tekst: S.M.