grazia

GASTRO

Kako đumbir pomaže u ublažavanju prehlade i kašlja

Koren đumbira se koristi za lečenje više od pet hiljada godina. Đumbir je tropska začinska biljka, a u narodnoj medicini poznat je kao delotvorno sredstvo za mnoge tegobe. Aroma korena je veoma prijatna i dolazi sa mirisom limuna, dok je ukus đumbira slatkasto pikantan i veoma svež.

Konzumiranje đumbira može pomoći u poboljšanju zdravlja probave, mučnine, nadimanja, jutarnje mučnine i izlečiti bol. Ali, jedna od najistaknutijih prednosti đumbira je njegov kvalitet u borbi protiv prehlade, kašlja i gripa.

Zbog naglih vremenskih promena koje su u ovom periodu godine dešavaju, prehlade sve češće. Naravno virusi i bakterije se šire neverovatnom brzinom tako da je najbolje simptome odmah saseći u korenu, dok prehlada nije uzela maha. Lekari savetuju da prehladu lečimo đumbirom, koji je sve popularniji u ishrani, a i sprečava prehladu. Osim toga, deluje kao antiseptik pa uništava mikroorganizme i bakterije. Zbog toga je on savršeno prirodno sredstvo protiv prehlade.

ČAJ OD ĐUMBIRA

Ispijanje šoljice čaja od đumbira je tradicionalni lek za lečenje prehlade, gripa i kašlja. Njegova aktivna komponenta gingerol pomaže vašem telu da ojača iznutra i pruža trenutno olakšanje.

Iseckajte đumbir na sitne parčiće i prelijte vrelom vodom. Sačekajte da se malo ohladi, a onda ga zasladite sa medom. U čaj možete dodati i limunov sok koji će vam obezbediti  dodatani vitamin C, neophodan u borbi sa prehladom.

Ovaj napitak možete koristiti i kao svakodnevno zimsko piće, jer je vrlo ukusan, osvežavajuće prijatan i poseduje smirujuće dejstvo.

Foto: Pexels

Tekst: S.M.

 

Tags:

Pročitajte još

Povezane teme

GASTRO

Kako da zdravi obroci postanu veseli zalogaji?

Za magazin Grazia, food blogerka Katarina Stojković otkriva nam sve o tome!

GASTRO

Imamo odgovor na pitanje svih pitanja: Šta jesti za ručak na poslu, a ne prekršiti nijedno pravilo

Da li postoji način da istrajemo u odluci da na poslu, a i van njega, jedemo zdravo i balansirano?

GASTRO

Šta sa ostacima božićne trpeze? Džejmi Oliver ima savršeno rešenje

Goli kuvar obožava ostatke ručkova i večera i od njih pravi savršenu pitu.

GASTRO

Povratak zdravijoj hrani: Zapečeni batat sa leblebijama

Praznici se privode kraju, i vreme je da privedemo kraju i bogatu gozbu prazničnih đakonija

GASTRO

Ramstek punjen na mediteranski način

Veoma ukusno i dekorativno posluženje, idealno za praznične dane.

GASTRO

Okrepljujuća čorba sa belim mesom

Za dane kad vam je potrebna "ekstra" snaga.

GASTRO

Rolnice sa cimetom

Hrskav kolač, savršen za druženje uz popodnevnu kafu.

GASTRO

Rižoto sa sušenim paradajzom

Lagano jelo koje možete poslužiti samostalno ili kao prilog

GASTRO

Govedina Stroganov sa pireom od celera

Recept francuskog kuvara za ruskog grofa Pavela Stroganova.

GASTRO

Zdrav slatkiš sa samo tri sastojka, gotov je za pet minuta

Potrebne su vam samo urme, a ostale sastojke možete menjati po želji.

GASTRO

Hrskava krilca sa đumbirom

Dajemo vam recept kojim ćete ih u svom domu napraviti podjednako dobro. Aromatična, sočna, hrskava zabava je u najavi.

GASTRO

Sicilijanska kasata

Torta koja je neizostavna na trpezi tokom praznika.