Punjene tikvice sa piletinom

Tikvice su neizostavni deo trpeze širom sveta i mogu se pripremiti na najrazličitije načine, bilo da se kuvaju, prže, pohuju, griluju… Često se mogu naći u čorbama, hlebovima i vege pljeskavicama. Poreklom iz Amerike, krajem 19. veka stigle su u Italiju, te otud njihovo ime na engleskom preuzeto iz italijanskog  – zucchini.

Reč je o laganoj namirnici koja ne opterećuje previše digestivni trakt, a vrlo je hranljiva. U 100 grama tikvica nalazi se svega 16 kalorija, ali imajte na umu da se nutritivna vrednost tikvica menja u zavisnosti od toga na koji način se priprema. Tako će pohovane tikvice imati više kalorija zbog dodatka brašna, jaja i masnoća, kuvane će izgubiti nutrijente, a one spremljene na pari zadržavaju najviše hranljivih materija.

Sastojci:

2-3 glavice crnog luka
2-3 čena belog luka
4-5 tikvica
2-3 fileta piletine (ili jedne pileće grudi)
aleva paprika
so, biber
paradajz pelat
2 dl kisele pavlake

Priprema:

Na ulju propržite crni luk, dodajte beli luk, a tikvice operite, isecite ih po dužini i izdubite da se dobije oblik čamaca, pa izdubljeni deo tikvica iseckajte na kockice i dodajte u luk. Pileće meso iseckajte na kockice, kratko propržite na tiganju i dodajte prethodnoj smesi. Sve zajedno dinstajte dok ne ispari sva voda, dodajte alevu papriku, posolite i pobiberite. Punite tikvice ovom smesom, poređajte ih u vatrostalnu činiju ili pleh i pre pečenja prelijte ih paradajz pelatom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180C oko pola sata. Kad tikvice budu skoro pečene, izvadite ih iz rerne, prelijte kiselom pavlakom i vratiti u rernu da se još malo zapeku.

Tekst: Snežana Milošević 

Fotografije: Shutterstock