Kuvan ili pečen, kukuruz je u našem fokusu najčešće tokom leta, što nije zaslužio budući na njegova nutritivna svojstva. Sadrži čak 75% skorba, te je odličan izvor energije, zbog čega je neizostavan na meniju vegetarijanaca. Bogat je vitaminima E i B, kalijumom i magnezijumom, kao i šećerima zbog čega ima slatkast ukus. Lekovit je za zdravlje, pomaže u detoksikaciji. Sada kada se može konzumirati svež, treba iskoristiti priliku, mada ni konzerviran ili smrznut ništa manje nije ukusan i zdrav.
Sastojci:
- 300 g kukuruza šećerca
- 2 zrela avokada
- 50 g bebi spanaća
- 250 g čeri paradajza
- glavica crvenog luka
- sok limete ili limuna
- so, biber, maslinovo ulje
Priprema:
Avokado prepolovite, izvadite mu koštice, isecite na režnjeve ili kockice i poprskajte sokom od limete kako ne bi potamneo. Luk isecite na tanke režnjeve, čeri paradajz na polovine. Sve sastojke sjedinite, začinite prema ukusu i poslužite. Salatu možete oplemeniti još nekim sastojkom, poput krastavca, u odnosu na vaše gurmanske aspiracije.
Fotografija: Shutterstock