Recept dana: Najukusniji praznični medenjaci

Veoma dekorativni i ukusni kolačići koji mogu da stoje i nekoliko nedelja. A što je najvažnije, i deca vam se mogu priključiti u pravljenju i ukrašavanju medenjaka, koje možete upotrebiti i kao ukrase za jelku.

Sastojci: 

  • 2 dl vode
  • 1 dl meda
  • 2 kašičice mlevenog cimeta
  • 1 kašičica mlevenog karanfilića
  • 1 kašičica mlevenog đumbira
  • 1 kašika sode bikarbone ili dva praška za pecivo
  • 1 jaje
  • 300 g putera
  • 2 šolje šećera
  • 6 šolja brašna

Za šaranje: 

  • šećer u prahu
  • malo mleka 
  • crvena i zelena prehrambena boja

Priprema: 

Zagrejte rernu na 180°C. U velikoj činiji mešajte otopljen puter, braon šećer, med, so, cimet, karanfilić, đumbir, dok smesa ne postane ujednačena. Umutite jaje i dodajte ovoj smesi. Pomešajte prašak za pecivo, sodu bikarbonu i polovinu brašna i dodajte tečnim sastojcima. Postepeno dodajte drugu polovinu brašna dok ne dobijete glatko testo. Umotajte testo u providnu foliju i ostavite u frižider na 30 minuta. Razvijte testo debljine 6 mm. Kalupima isecite željene oblike. Ponavljajte postupak dok ne utrošite svo testo. Prebacite kolače na papir za pečenje i pecite 8-10 minuta na 180°C. Kada su kolačići gotovi, ostavite ih da se ohlade. 

Razdelite šećer u prahu u 3 činijice. Dodajte u svaku po 2 kašike mleka i dobro izmešajte. Ukoliko smesa bude previše retka, dodajte još malo šećera u prahu, a ako je previše gusta – dodajte mleko. Dodajte u jednu činiju crvenu, a u drugu zelenu prehrambenu boju. Prebacite smesu za šaranje u 3 kesice za zamrzivač i odsecite svaku na vrhu (veoma malo ukoliko želite da dobijete što tanje linije za šaranje). Ukrašavajte kolačiće – pustite mašti na volju. Neka se smesa za šaranje u potpunosti osuši pre posluživanja.

Foto: Pexels