Korisni saveti italijanske none: Večera gotova za 10 minuta

Zahvaljujući savetima za spremanje hrane, ali i svom humoru, Nona Fina, italijanska domaćica, postala je popularna na internetu brzinom svetlosti.

Nona Fina je vlasnica Instagram naloga @mynonnafina, koji vodi njena unuka, Medi (Maddie).

Nona je odlična kuvarica, a kada nas je, tokom 2020, snašao lokdaun, njena unuka je odlučila da upozna ostatak sveta sa svojom bakom i njenim receptima.

– Snimala sam Nonu godinama, za sebe, svoju porodicu i prijatelje, samo zato jer je zabavna, objasnila je Medi u jednom intervjuu i dodala: “Tokom lokdauna nam je svima nedostajala, posebno meni jer je nisam viđala uopšte. Skrolovala sam kroz arhivu fotografija i Noninih videa, a onda mi je palo na pamet da sve to postavim na Instagram”.

Nona Fina je postala viralna zvezda – za samo nekoliko dana sakupila je 208 hiljada pratilaca, gde su se ljudi najviše oduševili njenim kulinarskim veštinama.

Osim kuvanja, Nona ponekad ocenjuje izglede holivudskih zvezda na crvenom tepihu, ali u pozadini uvek ide nešto što ima veze sa kuvanjem. Ipak, najpopularniji su snimci u kojima govori o hrani, a video u kojem objašnjava kako da spremite špagete za samo 10 minuta, ima 19.2 miliona pregleda.

Nona Fina nas savetuje, za početak, da špagete kuvamo u veoma, veoma slanoj vodi. Dok se kuvaju, spremite jednostavan, ali vrlo ukusan sos: u vreo tiganj sipajte četvrtinu šoljice maslinovog ulja i dodajte sitno seckan beli luk (po želji, zavisi od toga koliko ga volite). Ubacite sitno seckani peršun, pa, obavezno, čili, pazeći da se ne zalepi za tiganj i onda dodajte malčice vode u kojoj se kuvaju šagete. 

Kad se sve lepo uprži, u tiganj ubacite krupnije seckan paradajz (količina koju vi volite – neko voli mnogo, neko samo nekoliko komada) i mešajte dok ne omekša.

Kad su špagete kuvane, ocedite ih – nikad ne izbacujući svu vodu, pa u šerpu u kojoj su se kuvale dodajte sos.

Pospite ih parmezanom odozgo i – zapratite Nonu.

Tekst: Jelena M.

Fotografije: Shutterstock, Instagram