Rolnice sa cimetom

Hrskav kolač, savršen za druženje uz popodnevnu kafu. Svežinu će sačuvati i nekoliko dana, ukoliko ga odložite u hermetički zatvorenu posudu.

Sastojci:

  • 500 g mešavine brašna
  • za dizano testo
  • 1 paket suvog kvasca ili 20 g svežeg
  • 1 žumance
  • prstohvat soli
  • 70 g šećera
  • 10 g vanilin šećer
  • 40 g putera
  • 450 ml mlakog mleka
  • rendana kora limuna

Za punjenje:

  • 200 g putera, rastopljenog
  • 200 g šećer
  • 3 kašike cimeta

Priprema:

U malo mlakog mleka rastvorite kvasac, pa umešajte žumance i sve dodajte u brašno. Rukama izradite testo, pa dodajte puter, sve suve sastojke i malo naribane limunove kore. Mesite testo dok ne bude glatko, bez grudvica. Pokrijte posudu vlažnom krpom i ostavite na toplom mestu 45-60 minuta. Na pobrašnjenoj radnoj površini premesiti testo i formirati loptu. Oblikovati pravougaonik debljine oko 1-2 cm.

Premažite otopljenim puterom, zatim pomešajte šećer i cimet i to ravnomerno rasporedite po testu. Urolajte testo počevši od najduže strane, pa isecite diskove od oko 3-5 cm i pritisnite svaku krišku tačno u sredinu drškom od drvene kašike (ne gurajte kroz). Položite diskove na pleh prekriven papirom za pečenje, premažite ostatkom otopljenog putera i ostavite da se dižu oko 15-20 minuta na toplom mestu. U međuvremenu, zagrejte rernu na 180°C  i stavite rolnice da se peku oko 30 minuta.

Pospite ih prah šećerom ili rastopljenom čokoladom.

Foto: Pexels, Profimedia

Tekst: S.M.