Recept dana: Osvežavajući čiz-kejk od pomorandže

Poslastica kojoj je teško odoleti, svi je vole, čak i oni koji nisu ljubitelji slatkiša. Osnovu ovog kolača čine tri dela: donji sloj je od keksa ili biskvita, centralni od sira i na kraju dolazi voće ili neki drugi preliv od želatina. Može se praviti sa malinama, kupinama, jagodama ili nekim drugim vama dragim voćem, koje mu daje taj osobeni, osvežavajući efekat, dok mu je sir zaštitni znak. Toliko je neodoljiv da ne čudi što nosi epitet kolač nad kolačima.

Sastojci:

Podloga:

  • 250 g mlevenog keksa
  • 100 g putera (rastopiti)
  • 50 ml soka ili mleka (otprilike)

Fil:

  • 300 g krem sira
  • 300 g slatke pavlake
  • 150 ml soka od sveže narandže
  • 100 ml soka od limuna
  • 170 gr šećera u prahu
  • 6 listova želatina

Top:

  • 2 dl sok od sveže narandže
  • 1 kašičica gustina
  • 1 kašičica šećera
  • 3 lista želatina

Priprema:

Sameljite keks, pa ga pomešajte sa rastopljenim puterom i toplim mlekom. Umesiti, pa utisnuti u dno okruglog kalupa. Ostaviti u frizižder dok pripremate fil.

Potopite želatin u hladnu vodu (5-7 minuta).

Malo soka od narandže zagrejati, pa ukloniti sa vatre i u soku rastopiti omekšali i oceđeni želatin. Dobro promešati da se želatin rastopi, pa dodati ostatak soka. Ostaviti sa strane.

Izmiksati zajedno krem sir, slatku pavlaku i šećer u prahu, pa polako dodati sok sa želatinom. Krem istresti na podlogu od keksa te poravnati. Vratiti u frizider da se fil stisne.

Za top: zagrevati sok od narandže, pa dodati gustin i šećer koji smo prethodno rastvorili u malo soka koje smo oduzeli od 200 ml, i kuvati dva minuta. Ukloniti sa vatre pa u vrelom soku rastopiti želatin koju smo prethodno namočili u hladnoj vodi i ocedeli. Ohladiti.

Foto: Shutterstock