grazia
X

GASTRO

Recept dana: Potaž od šargarepe koji ćete obožavati

Šargarepa je neizostavni sastojak brojnih jela kojima daje predivan slatkast ukus. Međutim, mnogi je nerado konzumiraju kao dominantno povrće (varivo, čorba), upravo zbog te svoje slatkoće. Gustu čorbu iliti potaž koji vam predstavljamo morate probati jer zahvaljujući začinima ona ima blago ljutkast ukus koji se na najlepši način preliće sa aromom koju daje šargarepa. Ovaj potaž možete konzumirati i topao i hladan. Možete ga poslužiti uz kašiku pavlake ili kiselog mleka i prepečene kockice hleba.

Sastojci:

  • 4 veće šargarepe
  • 1 crveni luk
  • 1 celer
  • ulje
  • 1 l vode
  • 2 kašike ljutog karija
  • kašičica soli
  • rendani đumbir ili u prahu 
  • 2 čena belog luka
  • biber
  • 100 ml pavlake za kuvanje

Priprema:

U šerpi sa dve kašike ulja, na tihoj vatri propržiti glavicu sitno iseckanog crvenog i belog luka i đumbir. Potom, dodajte krupno isečenu šargarepu i celer, dolijte malo vode i dinstajte desetak minuta. Posle toga sipajte predviđenu količinu vode i kuvajte dok povrće ne omekša. Sve sastojke izblendajte u blenderu ili štapnim mikserom. Začinite solju i biberom, na kraju dodajte pavlaku i kuvajte još nekoliko minuta. U zavisnosti koliko je čorba gusta i vašeg ukusa, možete doliti još vode.

Fotografija: Shutterstock

Pročitajte još

Povezane teme

GASTRO

Šta sa ostacima božićne trpeze? Džejmi Oliver ima savršeno rešenje

Goli kuvar obožava ostatke ručkova i večera i od njih pravi savršenu pitu.

GASTRO

Povratak zdravijoj hrani: Zapečeni batat sa leblebijama

Praznici se privode kraju, i vreme je da privedemo kraju i bogatu gozbu prazničnih đakonija

GASTRO

Ramstek punjen na mediteranski način

Veoma ukusno i dekorativno posluženje, idealno za praznične dane.

GASTRO

Okrepljujuća čorba sa belim mesom

Za dane kad vam je potrebna "ekstra" snaga.

GASTRO

Rolnice sa cimetom

Hrskav kolač, savršen za druženje uz popodnevnu kafu.

GASTRO

Rižoto sa sušenim paradajzom

Lagano jelo koje možete poslužiti samostalno ili kao prilog

GASTRO

Kako đumbir pomaže u ublažavanju prehlade i kašlja

Lekari savetuju da prehladu lečimo đumbirom

GASTRO

Govedina Stroganov sa pireom od celera

Recept francuskog kuvara za ruskog grofa Pavela Stroganova.

GASTRO

Zdrav slatkiš sa samo tri sastojka, gotov je za pet minuta

Potrebne su vam samo urme, a ostale sastojke možete menjati po želji.

GASTRO

Hrskava krilca sa đumbirom

Dajemo vam recept kojim ćete ih u svom domu napraviti podjednako dobro. Aromatična, sočna, hrskava zabava je u najavi.

GASTRO

Sicilijanska kasata

Torta koja je neizostavna na trpezi tokom praznika.

GASTRO

Mafini od spelte, jabuka i nara

Jednostavan recept za neobičnu poslasticu.

GASTRO

Jesenji čizkejk od bundeve

Sezona je bundeve i sve njene prednosti treba iskoristiti