grazia

GASTRO

5 sjajnih recepata za ručak koji možete nositi na posao

Ujutru trčite na posao, radite osam sati, nakon radnog vremena se obično vidite sa prijateljima i kod kuće ste oko devet - ako ne ručate tokom dana u nekom restoranu, vrlo verovatno je da mesecima niste pojeli ništa zdravo, sveže ili kuvano. Osim što nemate vremena, priprema kompikovanih jela vas plaši? Ako ste u potrazi za brzim, jednostavnim, a zdravim obrocima koje možete pripremiti uveče, a onda poneti na posao, kako biste osigurali barem jedan zdrav, kaloričan obrok dnevno, na pravom ste mestu.

Idealni doručak ili ručak za poneti je fin, hranljv, jednostavan za pripremu, ali i za transport. Hladan je i ne zahteva termičku pripremu, niti zagrevanje sutradan. Ako imate tegle kod kuće i samo malo vremena da nakon posla svratite do radnje po namirnice, pročitajte recepte za pet idealnih jela koja možete nositi na posao i bacite se na seckanje.

Salata u tegli

Ovo je idealan obrok za sve one koji ni na poslu ne žele da se odreknu ukusnih I zdavih zalogaja, a dosadila sui m jela iz dostave. Najvažniji korak u pripremi ovog obroka jeste raspored kojim stavljate sastojke u teglu, kako se ne bi umuljali tokom dana – mokri sastojci kao što je preliv za salatu, skuvani pirinač ili rezanci idu na dno, a kvarljiviji elementi kao što su salate, zeleno lisnato povrće i začinsko bilje na sam vrh. Dobra salata uravnotežena je kombinacija belančevina, ugljih hidrata, vitamina i minerala. Kombinujte i igrajte se – mešajte kuvani grašak sa pirinčem, kinou sa tunjevinom iz konzerve, sa skuvanom šargarepom I kukuruzom ili umesto pirinča stavite testeninu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Euroglass (@euroglass.gr)

Proteinski sendvič s avokadom

Sendvič je još jedan savršeni izbor za brzi ručak koji možete napraviti kod kuće i poneti sa sobom na posao. Umesto uobičajenih kombinacija, na koje smo navikli u detinjstvu, kao što su šunka I neki namaz, možete napraviti zdraviju verziju sendviča sa avokadom, recimo. Napravite kajganu od belanaca ili skuvajte dva jaja, pa prvo na hgleb stavite izgnječeni avocado, preko toga jaja i dodajte rukolu na primer.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @3wayfood

Tortilja s jajima i povrćem

Burito je idealan obrok, posebno jer možete da kombinujete namirnice po želji. Ako vas mrzi da kuvate, u radnji kupite kukuruz, grašak i pasulj iz konzerve. Skuvajte dva jaja, kupite neku slalninicu pa sve sastojke izmešajte, stavite u tortilju i uvijte – kao da uvijate palačinku. Ovo je savršen miks belančevina, ugljenih hidrata i proteina, a lako i brzo se sprema, sa sve kuvanjem jaja za desetakj minuta.

Ovsena kaša bez kuvanja

Konačno jedan sladak predlog – ovsena kaša s voćem. Ovo je idealan doručak ili poslastica nakon manje obilnog ručka, a bogat je ugljenim hidratima i prehrambenim vlaknima. Kada se kombinuje sa mlekom ili jogurtom, pretvara se u malu proteinsku bombu. U kašu obavezno stavite kašičicu čija semenki, koje su bogate omega 3 masnim kiselinama, možete dodati i kašiku kokosovog ili putera od kikirikija, i malo meda. Voće je savršen sastojak za kašu – idealni su banana, borovnice, jabuka, jagode, šta god poželite.

Zapečena karbonara

Izdašni špageti karbonara uvek su dobar odabir za ručak, ali sigurno ih nikad niste jeli sečene na kocke? Spremite ih onako kao i obično, a onda ih posložite u nauljen pleh i prelijte nekim sosom – to može biti bešamel ili običan paradajz sos, a možete napraviti i onaj sa jajima, kao za gibanicu. Pecite ih još 15-ak minuta nakon kuvanja, a kad se ohlade, isecite ih na kocke i učinite laganim za transport.

Tekst: J.M. 

Fotografija: Pexels, Instagram 

Pročitajte još

Povezane teme

GASTRO

Šta sa ostacima božićne trpeze? Džejmi Oliver ima savršeno rešenje

Goli kuvar obožava ostatke ručkova i večera i od njih pravi savršenu pitu.

GASTRO

Povratak zdravijoj hrani: Zapečeni batat sa leblebijama

Praznici se privode kraju, i vreme je da privedemo kraju i bogatu gozbu prazničnih đakonija

GASTRO

Ramstek punjen na mediteranski način

Veoma ukusno i dekorativno posluženje, idealno za praznične dane.

GASTRO

Okrepljujuća čorba sa belim mesom

Za dane kad vam je potrebna "ekstra" snaga.

GASTRO

Rolnice sa cimetom

Hrskav kolač, savršen za druženje uz popodnevnu kafu.

GASTRO

Rižoto sa sušenim paradajzom

Lagano jelo koje možete poslužiti samostalno ili kao prilog

GASTRO

Kako đumbir pomaže u ublažavanju prehlade i kašlja

Lekari savetuju da prehladu lečimo đumbirom

GASTRO

Govedina Stroganov sa pireom od celera

Recept francuskog kuvara za ruskog grofa Pavela Stroganova.

GASTRO

Zdrav slatkiš sa samo tri sastojka, gotov je za pet minuta

Potrebne su vam samo urme, a ostale sastojke možete menjati po želji.

GASTRO

Hrskava krilca sa đumbirom

Dajemo vam recept kojim ćete ih u svom domu napraviti podjednako dobro. Aromatična, sočna, hrskava zabava je u najavi.

GASTRO

Sicilijanska kasata

Torta koja je neizostavna na trpezi tokom praznika.

GASTRO

Mafini od spelte, jabuka i nara

Jednostavan recept za neobičnu poslasticu.

GASTRO

Jesenji čizkejk od bundeve

Sezona je bundeve i sve njene prednosti treba iskoristiti