grazia

GASTRO

Spoj nespojivog u pripremanju obroka: Da li znate šta je fusion kuhinja?

Sigurno ste čuli ili pročitali izraz fushion kuhinja, a da li ste se zapitali šta to uopšte znači?

Sama reč fushion daje odgovor, odnosno može se naslutiti da je reč o fuziji. Upravo tako, suština je spajanje najrazličitijih namirnica, sa raznih podneblja, kombinacija dijametralno suprotnih ukusa, za šta smo donedavno smatrali nemogućim, odnosno da rezultat toga može biti više nego ukusno jelo u kome se prepliću najrazličitije arome. Ali, potrebno je to umeti, biti kulinarski majstor koji odlično poznaje hranu, ima iskustvo i voli ono što radi.

Koreni fusion kuhinje su drevni, budući da su se ljudi vekovima kretali i razmenjivali kulinarsko nasleđe, ali je sam koncept popularizovan '70-ih godina, kada je nekoliko francuskih kuvara počelo da nudi hranu kombinovanu sa azijskom kuhinjom. Koncept spajanja namirnica, postupaka i metoda pripreme se proširio na Ameriku, azijske i evropske gradove.

Današnji svet je takoreći opsednut hranom, zahvaljujući sveopštem kozumerizmu, gde hrana zauzima značajno visoko mesto, što se može videti i na društvenim mrežama koje su zapljusnute fotografijama raznoraznih specijaliteta. A sve to i zbog toga što ljudi danas mnogo više putuju nego radnije i u prilici su da upoznaju druge kulture, samim tim i isprobaju hranu koja nije deo njihovog podneblja.

Kombinacija dijametralno suprotnih ukusa povešće vas na jedinstveno putovanje čulima. Odlikuje se nedostatkom strogih pravila osim jedinog, a to je da jelo mora biti izuzetno ukusno. Prelazeći konvencionalne geografske, istorijske granice i mešajući kulture, fuzija je sigurna i nesvakidašnja.

Foto: Pexels

Pročitajte još

Povezane teme

GASTRO

Korisni saveti italijanske none: Večera gotova za 10 minuta

Zapratite Nonna Finu, a onda, zahvaljujući njenim savetima, postanite stručnjak za spremanje špageta.

GASTRO

Šta kafa koju pijete govori o vama?

Kapućino vole sanjari, moka je za druželjubive, dok espreso biraju lideri.

GASTRO

Recept dana: Sufle od limuna

Lagan, vazdušast desert savršeno je slatko-limunkasto osveženje tokom vrelih dana.

GASTRO

Zašto je dobro piti čaj tokom vrelih dana?

Kada vam je vruće, topao čaj je sigurno poslednje što vam pada na pamet. Ali, razuverićemo vas.

GASTRO

Ovo je Vasa iz “Vasine torte”

Da li ste znali da ovaj reecpt za jednu od najlepših srpskih torti, počiva iz davne 1908. godine?

GASTRO

Novi Somersby jagoda i limeta - nestvarno dobar ukus, stvarno bez alkohola!

Kako bi svečano predstavio najsvežijeg člana porodice, omiljeni sajder brend, Somersby, održao je nestvarno dobru žurku koju je svojim nastupom ulepšala Sara Jo.

GASTRO

Ferrero samoinicijativno u Srbiji povlači određene Kinder proizvode, proizvedene u Belgiji

Ferrero sarađuje sa nadležnim institucijama kontrole kvaliteta hrane zbog moguće povezanosti sa pojedinim prijavljenim slučajevima salmonele van granica Srbije.

GASTRO

Recept dana: Fileti lososa sa prelivom od humusa i mirođije

Zdrav, lagan ručak koji ćete veoma brzo napraviti, a organizmu pružiti energiju koja ne opterećuje.

GASTRO

Recept dana: Aromatične kuglice od piletine sa sosom iznenađenja

Lagan i veoma zdrav ručak koji ćete brzo spremiti i još brže pojesti, koliko je ukusan.

GASTRO

Recept dana: Punjeni avokado

Lagani, osvežavajući zalogaji, visoke hranljive vrednosti kao stvoreni su kao predjelo ili međuobrok.