Uživajte bez griže savesti: Recept za Rafaelo bez šećera

Omiljeni slatkiš mnogih, odavno već ima razne varijante koje viđamo u pekarama i poslastičarnicama, na slavljima kod prijatelja, a neki od nas ga verovatno i sami prave kod kuće. Recept za Rafaelo, srećom, nije dobro skrivana tajna kao onaj za Coca-Colu, pa svi znaju da bi bio dobar, ovaj slatkiš mora da sadrši kokosovo mleko i brašno, mleko u prahu, badem. No, da li je baš tako?

Predstavljamo savršeni recept za Rafaelo, koji od sada možete da pravite i jedete bez griže savesti, jer – ne sadrži šećer. Umesto njega možete koristiti steviju, ali ako vam se ne sviđa ovaj izbor, probajte sušene urme.

Sastojci

120 g krem sira

3 kašike otopljenog kokosovog ulja

3 kašike slatke pavlake

1dl limunovog soka

2 kašike stevije (ili 5-6 urmi)

7-8 kašika kokosa u prahu

Prstohvat soli

200 g badema ili lešnika (po želji)

Priprema

U blenderu pomešajte kokosovo ulje i krem sir, dok ne dobijete glatku masu. U smesu dodajte slatku pavlaku, limunov sok, so, steviju ili urme, očišćene od koštica. U to dodajte 2-3 kašike kokosa u prahu i sve dobro promešajte. Smesu odložite u zamrzivač na pola sata, kako bi očvrsnula. Nakon toga formirajte kuglice dlanovima, oko badema (ili lešnika) i valjajte ih u kokos u prahu. Uživajte!

Tekst: J. M. 

Fotografije: Pexels