grazia

Saveti stručnjaka

Važnost očuvanja pH vrednosti kože u svakodnevnoj nezi beba i dece

Na rođenju bebe imaju neutralnu pH vrednost kože (ni kiselu ni baznu) koja tokom prve godine života počinje da liči na kožu odraslih i postaje blago kisela. Idealan pH kože kod dece i kod odraslih je onaj pri kome koža zadržava svoju vlažnost, ne suši se i ne gubi više tečnosti, a da bi se sve ovo ostvarilo potrebno je da pH kože ima vrednost između 5 i 6. Neophodno je da se prirodan proces u sazrevanju kože novorođenčeta ne remeti agresivnim sredstvima za negu dečije kože, već da sredstva koja se koriste za negu pomognu prirodan razvoj kože. 

Kolika je normalna pH vrednost kože?

Površina kože je blago kisela a pH vrednost površine kože je normalno između 4.5 i 6. U dubljim slojevima kože, pH ima neutralne vrednosti. 

Mehanizam očuvanja normalne kiselosti kože

Ukoliko je kiselost kože ispod 4.5 ili preko 6 gubi se barijerna funkcija kože i međućelijskih lipida stratuma corneuma što dovodi do većeg gubitka vode iz kože, njenog isušivanja, sklonosti ka alergijama, osipu i ekcemu. 

Promena kiselosti površinskog sloja kože se dešava i nakon pranja različitim preparatima identičnog sastava ali različitih pH vrednosti. 

Uticaj nege kože na kiselost kože - Pranje sapunom narušava normalnu kiselost kože

Sapuni su alkalne soli masnih kiselina dugih lanaca. Oni uvek formiraju solucije u vodenom rastvoru sa pH vrednostima između 8 i 12 i u zdravoj koži alkalni sastav iscrpljuje enzimske procese i dovodi do produženog povećanja pH površine kože. Ovo nije slučaj kada se koristi proizvod syndet sa pH 5.5 za negu kože. 

Uticaj pH vrednosti na dehidraciju kože

Stepen povećanja gubitka tečnosti preko kože zavisi od različitih činilaca - vremena izloženosti vodi, temperaturi vode, pH vrednost preparata koji se koristi za negu kože. Pokazano je da je minimalan gubitak tečnosti preko kože kada se koriste preparati koji imaju kiselost 5.5 slučnu koži. Dehidracija je manje izražena kada se koriste preparati koji imaju pH između 5 i 6 nego oni koji imaju između 7 i 8. 

Preporuka je da se koriste nežni preparati koji čuvaju površinski sloj kože, ne oštećuju ga i pomažu očuvanju prirodne kiselosti kože. Jedan od kvalitetnijih proizvoda za kupanje bez suza je SEBAMED DEČIJA PENA ZA KUPANJE ZA LICE I TELO (Face & Body Wash foam), čiji je pH 5.5. Ova pena je izuzetno blaga i namenjena je nežnoj dečijoj koži. Može se koristiti za pranje svih delova tela od glave do pete. Specijalna formulacija omugućava zaštitu i negu i najosetljivije kože, sprečava isušivanje i štiti od iritacije i upala. Omogućava čišćenje nežne kože beba i dece od rođenja do adolescencije. Pogodna je za korišćenje kod veoma suve kože, kod atopijskog dermatitisa (ekcema) i psorijaze.

Preporuke za negu kože

Osnovni cilj nege dečje kože jeste da ona bude lepa i zdrava. To se postiže uz pravilno održavanje higijene i primenu proizvoda koji su namenjeni nežnoj dečijoj koži. Edukacija roditelja i saveti za adekvatnu negu i održavanje pH vrednosti kože u preporučenim granicama između 5 i 6 je cilj svakog pedijatra. 

Tekst: Dr Milena Nikolić, pedijatar

Fotografije: PROMO

Povezane teme

Trendovi

4 sveže ideje za manikir koje ćemo sigurno isprobati ovog leta

Za prve dane leta biramo žive boje i trendi manikir sa naglaskom na detalje.

Kosa

Smeđa kosa: 5 vrhunskih načina za oživljavanje boje tokom leta

Od proleća sanjamo da leto dočekamo sa potpuno novom bojom i frizurom i konačno je došlo vreme.

Fitnes

Naomi Kembel otkriva na Instagramu tajnu savršenog tela

Naomi Kembel je poznata po svom fit telu i savršeno oblikovanim nogama.

Kosa

Boemske frizure za letnje šetnje

Ukoliko želite da ovog leta budete „dete cveća“ izdvojili smo za vas niz frizura koje ćete lako napraviti i koje su potpuno inspirisane 70-im godinama.

Kosa

4 znaka koji otkrivaju da je vaša kosa oštećena

Često farbanje, stres, vrućina i loša ishrana - faktori koji utiču na zdravlje naše kose su mnogobrojni i donekle neizbežni.

Nega kože

Otkrivamo: zašto kozmetički proizvodi nakon nekog vremena nisu toliko efikasni

Šta se dešava kada osetimo da su naši proizvodi za negu kože magično prestali da funkcionišu?

Fitnes

Super voće: koje vrste treba uvrstiti u ishranu

Pored super hrane, preporučujemo i super voće, jer je naročito leti jedan od naših izbora broj jedan ujutro i uveče.

Fitnes

Intuitivna dijeta: 7 tajni za mršavljenje bez dijete

Zdrava ishrana ne sme biti povezana sa uskraćivanjem omiljene hrane.

Parfemi

12 parfema sa notom jorgovana

Miris jorgovana povezan je sa kasnim prolećem, kada ovaj cvet cveta.

Kosa

Ova nijansa čini da kosa izgleda gušće i bogatije

Da, postoje boje za kosu koje imaju potencijal da transformišu ceo naš izgled.

Fitnes

Prirodni načini za rešavanje nadimanja

Od zelenog čaja do kurkume, postoje specifični sastojci koji čine čuda kada je u pitanju ublažavanje nadimanja.

Trendovi

6 najelegantnijih nijansi za letnji manikir

Elegantan stil ocenjuje se na osnovu detalja, čak i po boji laka koji odaberemo za nokte, koji je poslednji dodir našeg izgleda.

Nega kože

Esencijalno ulje pomorandže: 2 razloga za stalnu upotrebu

Još jedno esencijalno ulje dinamički ulazi u vaš budoar i postaje saveznik u čestim kozmetičkim postupcima.

Fitnes

Koliko kafe treba da popijete da biste izgubili masti sa stomaka?

Čuli ste beskrajne teorije o kafi. Doprinosi dugovečnosti, povećava erotsko raspoloženje, ne dozvoljava vam da spavate i pomaže vam u sagorevanju masti.