Britni Spirs predstavila najskuplje memoare na svetu

Ćudljiva, a u mnogo čemu tragična princeza popa, konačno je spremna da ispriča svoju priču. Dugo očekivani memoari Britni Spirs uskoro stižu u klasične i virtuelne knjižare, a autorka je otkrila da je knjizi dala naslov “Žena u meni.” Spirs je potpisala navodno “rekordni” izdavački ugovor od 11 miliona funti sa Gallery Books. Da, to je mnogo novca. Zato se smatra da je to jedan od „najskupljih izdavačkih poduhvata svih vremena“ prema proceni nekoliko medija. Budući da je bivši američki predsednika Barak Obama 2017. godine obezbedio posao od 65 miliona dolara za pisanje nekoliko knjiga za Penguin, moguće je da će se ovaj rekord vezivati samo za memoare.

Zašto postoji toliko veliko zanimanje da Britni ispriča svoju priču svojim rečima? U novembru 2021, pevačica je konačno oslobođena očevog starateljstva, koje joj je bilo dosuđeno u trenutku kada je njeno psiho-fizičko rastrojstvo dostiglo vrhunac, ali se porodična briga o njoj tokom 13 godina pretvorila u zlatni kavez. Od 2008. godine Džejmi Spirs je upravljao imovinom svoje ćerke, procenjenom na oko 60 miliona dolara. Pošto se izborila da joj sud ukine starateljstvo, Britni konačno može ponovo da donosi odluke u vezi sa svojim finansijama, karijerom i ličnim životom. Priča koju namerava da objavi možda razjasni neke njezine poteze koji već dugo čude njene verne obožavaoce. Društvene mreže prepune su objava koje govore o njezinim čudnim postupcima, a sumnja se i u namere njenog supruga Sema Asgarija, za koga tvrde da u brak nije ušao čista srca.

O čemu govori knjiga Žena u meni?

Memoari beleže burno putovanje pevačice i već se sluti da će biti bestseler. Kako se saznaje, pokrivaju njen uspon do slave devedesetih godina prošlog veka, problematične odnose sa ocem, majkom Lin i sestrom Džejmi Lin, te istorijski sudski slučaj koji joj je, posle dosta borbe, vratio slobodu. Oni koji su imali priliku da bace pogled na rukopis, tvrde da će Britni Spirs iskreno ispričati veoma dirljivu priču o slobodi, slavi, majčinstvu, preživljavanju, veri i nadi. Veruje se da će memoari razjasniti gde je pošlo po zlu, i šta to toliko zamera svojoj sestri.

Dženifer Bergstrom, izdavač Gallery Books, rekla je za magazin People da je Britnino ubedljivo svedočenje na sudu potreslo svet, promenilo zakone i pokazalo njenu inspirativnu snagu i hrabrost. – Ne sumnjam da će njeni memoari imati sličan uticaj – i biće izdavački događaj godine. Ne možemo biti ponosniji što smo joj pomogli da konačno podeli svoju priču – rekla je Bergstrom. ‘

Takođe, postoji nada da će priča Britni Spirs pomoći da se transformiše sistem starateljstva u Americi, koji se odavno i naširoko kritikuje. Memoari se često mešaju sa autobiografijama koje su takođe napisane iz perspektive autora, ali narativ obuhvata ceo njihov život. Iako su subjektivni, memoari se prvenstveno fokusiraju na činjenice. Spirs je na sudu 2021. rekla: „Sve što želim je da mi se vrati moj život.” Sada, sa “Ženom u meni”, globalna zvezda će, verujemo, napraviti značajan korak ka tom cilju.

Tekst: Milica Đorđević

Foto: Profimedia