Book Club: Šta se čita u kraljevskoj porodici

U susret Svetskog dana knjige sledećeg meseca (23. april), Kejt Midlton podelila je, na online književnom klubu Vojvotkinje od Kornvola (Kamile Parker) , spisak knjiga koje vole da čitaju njena deca: princ Džordž (8), princeza Šarlot (6) i Princ Luis (3). Jedna od omiljenih knjiga malene Šarlot je, zamislite, “Šarlotina mreža” (Charlotte’s Web), E. B. Vajta, divna knjiga o prijateljstvu, odanosti i ljubavi. Kejt je otkrila da je posebno radosna kad ugleda svoje mališane dok čitaju “The Owl Who Was Afraid of the Dark” od Džil Tomlinson, koju je i sama obožavala kad je bila dete.
– Obožavala sam ovu knjigu dok sam bila devojčica i dok slušam svoju decu kad je čitaju, javi mi se mnogo divnih sećanja. Ovo je ugodna priča koja pomaže deci da se suoče sa svojim strahovima i rastu sa samopouzdanjem, uz pomoć drugih, napisala je Vojvotkinja. 


 
Na listi se nalazi i “Stig of the Dump” Klajva Kinga, koju je vojvotkinji čitao tata, Majkl Midlton, kad je bila mala. 
– Kao dete, volela sam da provodim mnogo vremena napolju, praveći šatore, kopajući, otkrivajući i praveći stvari od svega što proonađem. Da li mi je zbog toga tata otkrio ovu knjigu ili je pak ona još više raspirila moju maštu, ne sećam se, ali nikad neću zaboraviti koliko je ova knjiga genijalna i kakve vrednosti propoveda, ispričala je Kejt. 

Tu je i “Feelings” od Libi Valden, o kojoj Kejt kaže sledeće: “Ova mala knjiga na divan način pomaže deci da razumeju i prepoznaju osećanja i emocije, i budi u njima empatiju”, kaže Kejt, na čijoj se listi nalazi i serija knjiga o devojčici, “Katie Morag”, koju je napisala Mairi Hadervik. Kejt je za nju rekla da “nudi zabavne priče za decu svih uzrasta, a dobro je i to što starija deca mogu da čitaju mlađoj. Divno je ilustrovana i o njenom značaju može mnogo da se govori”. 

Tekst: Jelena M. 

Fotografije: Profimedia, Instagram