Fitnes

Fitnes za radnim stolom

Deset vežbi istezanja koje možete da uradite za radnim stolom držaće vas u ravnoteži i činiti da se osećate dobro.

Ako pripadate većini savremenih ljudi, velika je šansa da provodite previše vremena za radnim stolom, zakopani u neku blagodet digitalne ere, od ekrana do e-poruka. Društvene mreže ne moramo ni pominjati. Savremeni život se vodi upravo tako, da se većina vremena potroši sedeći.

Radni dan počinjete putovanjem na posao, ulazite u kancelariju i sedate za svoj sto. Sastanci, konferencijski pozivi, čak i malo tračerskih susreta sa kolegama - sve se završava sedeći. Koliko puta vam se dogodilo da i pauzu za ručak koristite za radnim stolom? Pred kraj dana, kada dođete kući, verovatno ne možete dočekati da se ispružite na kauču. Nažalost, dobro je poznato i to da nam sedenje uništava zdravlje: sigurno će nas učiniti debelima, a povećava se rizik za dijabetes i srčana oboljenja, kao i za gubitak snage mišića i kostiju.

Dobra vest je da uz malo više aktivnosti u samoj kancelariji mi zapravo možemo da preokrenemo loše efekte, pa i izgubimo nekoliko kilograma. Postoji bezbroj načina za to, a jedan od njih jesu vežbe na stolici ili istezanje. Ali pre toga obratite pažnju na stolicu. Jedan od najboljih načina da eliminišete bol u leđima i ukočen vrat jeste da budete sigurni da pravilno sedite. Glava je teška, i što se više povija unapred, odnosno nije u pravoj osi sa kičmom, ona postaje još teža. Pobrinite se da vaša stolica bude na pravoj visini. Stopala moraju stajati ravno na podu, a kolena i kukovi pod uglom od 90 stepeni. Držite donji deo leđa pritisnut uz stolicu kako biste održali dobar stav. Takođe, jedan od najvažnijih načina da se izbegne povijanje glave unapred jeste da vam gornja trećina monitora bude iznad nivoa očiju.

Sledećih deset vežbi istezanja koje možete da uradite za radnim stolom držaće vas u ravnoteži i činiti da se osećete dobro. 

1.Gumeni vrat: ispravite se na stolici što više možete i spustite desno uvo prema desnom ramenu (ne morate ga doticati). Držite glavu u tom položaju nekoliko sekundi i ponovite isto za levu stranu.

2. Dosegnite zvezde: isprepletite prste i ruke, povucite ih uvis, što više možete, držeći dlanove okrenute tako da gledaju u plafon.

3. Okrenite se oko sebe: okrenite glavu ulevo i pokušajte da pogledate preko ramena. Ostanite u tom položaju nekoliko sekundi i ponovite pokret udesno.

4. Lutajuća brada: spustite bradu prema grudima i pažljivo, veoma pažljivo i polako okrenite glavu na jednu stranu, pa na drugu.

5. Slegnite ramenima: podignite oba ramena prema ušima, držite ih nekoliko sekundi u tom položaju, pa otpustite. Ponovite nekoliko puta.

6.  Otvorite grudni koš: povucite ruke unazad, pritisnite dlanove jedan uz drugi i sedite u tom položaju 5 do 10 sekundi. Ovu vežbu možete češće ponavljati tokom dana.

7. Mali vojnik: odmaknite se od stola, sedite uspravno i ispružite desnu ruku ka plafonu, što više možete. Podignite levu nogu ispod stola i pokušajte desnom rukom da dotaknete levo stopalo. Ponovite ovu vežbu 8 do 10 puta, a onda pređite na drugu stranu.

8.  Zagrljaj za kolena: savijte koleno desne noge, podignite nogu i uhvatite je sa obe ruke, povlačeći je što bliže grudima. Zadržite nogu u tom položaju 5 do 10 sekundi, a onda ponovite vežbu sa levom nogom.

9.  Ruka preko glave: ispružite desnu ruku, potom je savijte nad glavom i povucite što je moguće više na levu stranu. Nežno je prihvatite drugom rukom i još malo istegnite, zadržavajući se u tom položaju nekoliko sekundi. Ponovite vežbu za drugu ruku.

10. Stisak kolena: ova vežba je izvrsna za gluteus. Priljubite kolena dok sedite i lagano pritiskajte jedno koleno o drugo, i to tako što najpre pritiskate desnim kolenom levo, a onda promenite strane.

Photo: Profimedia

Povezane teme

Parfemi

Mirisi kreirani za ekscentrične ljubavnike – Gucci Guilty Love edicija

Još jedno poglavlje Gucci Guilty priče ima za temu slobodu i sve što ona pruža: Gucci Guilty Love Edition, dva nova mirisa ograničenog izdanja kreirana u čast godišnjice #ForeverGu...

Nega kože

Kreirana da preporodi vaš predeo oko očiju – nova Chanel Le Lift krema

Predeo oka je deo lica koji prvi pokazuje znakove starenja i umora. Tokom godina, dolazi do pojave bora i sitnih linija, tamnih kolutova i oticanja, kao i opuštenih kapaka.Kako bi...

Parfemi

Priča o neverovatnom ljubitelju mirisa i osnivaču Maison Crivelli brenda

Parfemi su dinamično iskustvo. Oni žive svoj život. Menjaju se. Njihova aromatska lica ukazuju se u drugačijim izražajima od osobe do osobe, od kože do kože. Menjaju se i u vremenu...

Nega kože

Kako negovati kožu lica u karantinu

Otkrivamo kako da poboljšate osnovnu negu kože kad ste kod kuće u karantinu.

Make up

DEBORAH MILANO PREDSTAVLJA NOVE AJLAJNER OLOVKE

Dugotrajna boja i laserska preciznost. U najmanju ruku! Da, žene žele još više: najnovije formulacije višestrukih performansi. I zato je Deborah Milano – zahvaljujući nepogrešivom...

Trendovi

Kako ukloniti gel lak kod kuće: izabrali smo za vas najbolje tutorijale

Pokušajmo da ovaj posao odradimo kod kuće. Pronašli smo nekoliko tutorijala koji bi vam mogli biti korisni!

Fitnes

Vitamin D: kako obezbediti telu "vitamin sunca" dok smo u karantinu

Vitamin D proizvodi telo stimulisano izlaganjem sunčevoj svetlosti.

Make up

Retrospektiva obrva: kako se promenio najvažniji element lica

Podsećamo na trnovit put obrva i najčudnije trendove.

Fitnes

Aerobik sa Sindi Kraford: zašto smo se zaljubili u retro treninge

Dok smo u karantinu u potrazi smo za online treninzima koje možemo raditi kod kuće.

Trendovi

Kajli Džener lansira proizvodnju antiseptika za ruke

Brend Kajli Džener, Kylie Cosmetics i proizvođač kozmetike Coty Inc. udružili su se u borbi protiv korona virusa.

Nega kože

Kako brinuti o svom licu da biste očuvali kožu pod zaštitnom maskom

Karantin i korona virus prouzrokovali su nova beauty pravila u ne baš jednostavnim uslovima.

Make up

Filmski bujne: Kako da izvučete maksimum iz svojih trepavica?

Ništa ne može da promeni make-up look kao što to mogu trepavice. Zavodljiv i otvoren pogled ćete dobiti zahvaljujući maskari. Ne morate imati ni trunku šminke, ali sve dok imate ma...

Nega kože

Nežna nega za celo telo sa jednim iznenađujućim efektom

NIVEA Natural Radiance losion za telo ističe prirodnu lepotu kože. Koža je negovana, glatka i ima prirodni sjaj.

Nega kože

Top beauty saveti za opuštajuću kućnu negu

Znate kako naša baka voli da kaže – Ko zna zašto se nešto dešava… Da, i mi sada upravo mislimo tako. Situacija u kojoj smo se našli je krajnje neočekivana za sve nas. Međutim, čar...

Trendovi

Bvlgari je lansirao proizvodnju sredstava za dezinfekciju ruku

Da podrži italijanske vlasti u borbi protiv COVID-19!