Fitnes

Kako organizovati dan posta: 5 važnih pravila

Čistimo telo nakon praznika!

Niz prazničnih gozbi sa visokokaloričnim i masnim jelima i desertima predstavlja veliko opterećenje za želudac, koji se nije navikao na takvu ishranu. Pojavljuje se neugodan osećaj težine i otečen trbuh. Najefikasniji način da to rešite je da provedete dan posta.

Pomoći će da očistite organizam od nagomilanih štetnih materija i izgubiti nekoliko kilograma dobijenih tokom proslava. Princip posta se, po pravilu, sastoji u upotrebi jednog ili dva proizvoda i velike količine tečnosti. Ali da ne biste naštetili svom zdravlju, vredno je zapamtiti nekoliko važnih pravila.     

Pripremite se za dan posta unapred. Jedenje godišnje zalihe hrane pre posta je opasan i pogrešan pristup koji će negativno uticati na rezultat. Za jedan dan je bolje izbegavati tešku i masnu hranu i malo smanjiti hranu barem tokom večere, kako telo ne bi osetilo jaku razliku.     

Izaberite pravu opciju za dan posta. Postoji ogroman broj proizvoda koji se obično koriste za "čišćenje": heljda, jabuke, krastavci, kefir i drugo. Najbolje je davati prednost hrani bogatoj proteinima i vlaknima. Odaberite vrstu posta uzimajući u obzir karakteristike vašeg tela, alergije ili hronične bolesti, kao i svoje sklonosti.

Posne dane ne koristite prečesto. Jedan proizvod ne može sadržati celu zalihu vitamina potrebnih organizmu, tako da zloupotreba dana posta može dovesti do zdravstvenih problema i nedostatka vitamina. Dozvoljeno je sprovoditi „post“ najviše dva puta nedeljno, sa pauzom između 2-3 dana.     

Provedite ovaj dan u miru i tišini. Ne nervirajte se i izbegavajte snažne fizičke napore. Telo je teško naviknuti na drastične promene, tako da ne bi trebalo da ga izlažete dodatnom stresu. Budite spremni na neželjene efekte, poput glavobolje i problema sa koncentracijom, posebno ako postite prvi put.  

Izlaz iz posta mora biti gladak. Ne započinjte sledeći dan sa masnom hranom, ograničite se na lagano povrće ili voće - to će pomoći učvršćivanju efekta.

bazaar.ru

Povezane teme

Fitnes

5 namirnica sa visokim sadržajem ugljenih hidrata koje će vam pomoći da izgubite težinu

Kada čvrsto odlučimo da smršamo, pre svega težimo smanjenju ugljenih hidrata u ishrani.

Fitnes

Zašto ne treba jesti avokado

Britanski kafići su izbacili jela od avokada iz svog menija.

Fitnes

Kako konzumiranje jabuka utiče na naš organizam?

Kako najpopularnije voće na svetu utiče na vaše telo?

Parfemi

10 neodoljivih parfema sa notom smokve

Voćne, sveže arome sa primesama smokve usklađene su sa sunčanim septembrom, kada se smokve beru na Mediteranu, u Italiji i Grčkoj. Biramo za vas najlepše mirise sa notama smokava...

Make up

Za strastvene poljupce: Barbara Palvin pokazala karmin koji vizuelno čini usne većim

Poznati supermodel sa licem „anđela“ Barbara Palvin osvojio je stotine svetskih modnih pista, postala muza nekoliko modnih kuća i, kao što je to često slučaj sa lepim manekenkama,...

Make up

Dva saveta za otkrivanje CHANEL Le Rouge Duo Ultra Tenue

Dve formule koje kombinuju sastojke visokih performansi sa bojom, osvetljenošću i dugotrajnošću.

Parfemi

Pet finih i toplih mirisa za jesen

Početak svake nove sezone krije potrebu za promenama.

Parfemi

Lejdi Gaga u reklami za novi miris Valentino - Voce Viva

U julu je postalo poznato da je Lejdi Gaga postala zaštitno lice novog mirisa Valentino Voce Viva, a sada je modna kuća predstavila reklamnu kampanju uz učešće zvezde, posvećenu...

Nega kože

CHANEL - LE LIFT Creme de Nuit

Radimo i pronalazimo trenutke da učinimo stvari koje zaista volimo: želimo sve!

Kosa

Top 3 biljna izvora omega-3 za lepu kosu

Ova ulja sadrže više omega-3 masnih kiselina nego riba.

Make up

Misliš da poznaješ Avon? Razmisli ponovo.

Avon lansira novu brend kampanju: ,,Gledaj me sada”

Nega kože

Koja je razlika između oksigenacije i hidratacije kože?

Da li ste ikada išli na tretman lica kiseonikom ili kupili kremu koja sadrži kiseonik kao glavni sastojak?