Kako da sami skinete gel lak

Iskreno, gel lak je nešto najbolje što sam uradila za sebe (u redu, nakon psihoterapije). S obzirom na to da sam jedna od onih osoba kojima je mazanje noktiju izuzetno mrsko jer, em ne umem da ih namažem precizno, em nikada nemam strpljenja da sačekam da se lak dobro osuši, mogućnost da sve to neko uradi umesto mene pravi mi je dar od boga. Šalu na stranu, gel lak omogućava savršen manikir nekoliko nedelja što definitivno štedi vreme ali i sprečava one stresove u poslednjem trenutku kada vidite da vam se lak za nokte (ponovo) iskrzao – kada ne treba.

Ipak, kao i u slučaju standardnog laka za nokte ili pak izlivanja/nadogradnje, s vremena na vreme je neophodno pustiti nokte da “dišu” i potpuno izrastu, novi i zdravi. U redu, izdržaćemo tih nekoliko nedelja bez trajnog manikira, samo da bismo bili sigurni da će nam onaj sledeći dobro stajati, budući da čak i trajanje gel laka zavisi od kvaliteta noktiju.

Uglavnom, ukoliko želite ili prosto morate da zaobiđete salon u potrebi za skidanjem gel laka, dobra vest je da to možete uraditi i sami, kod kuće, i zaista je izuzetno lako. Gel lak sam do sada dva puta skidala sama (prvi put kada je počeo karantin pa nisam bila u mogućnosti da odem u salon, a drugi put kada mi je kozmetičarka zakačila koronu pa nisam mogla da odem kod nje) – prvi put je bilo očajno, ali sam zato drugi put briljirala! Zato, evo nekoliko saveta, iz sasvim ličnog iskustva.

Kao prvo, lako je da sami skinete gel lak jer vi zapravo znate kako se to radi – toliko puta ste to gledali u salonu i zaista nije nikakva filozofija. Najpre je potrebno da turpijom skinete gornji, sjajni sloj laka, odnosno top coat. Ovde će vam biti potrebna nešto oštrija turpija.

Nakon toga, isecite tufere na četvrtine i svaki od njih dobro natopite sredstvom za skidanje gel laka ili, prosto, acetonom (ja sam koristila aceton – takođe dobro radi posao). Na svaki nokat stavite natopljeni tufer i, ukoliko nemate štipaljke za uklanjanje trajnog laka, možete upotrebiti i običnu aluminijumsku foliju. Važno je da tufer sa acetonom ili sredstvom bude čvrsto i potpuno na noktu, odnosno gel laku. Sačekajte petnaestak minuta – to bi trebalo da bude dovoljno vremena da gel lak počne da se rastvara. Naravno, što duže izdržite to će skidanje biti lakše, ali kako je moguće da će vas nokti peći, ipak nemojte previše čekati. 

Kada uklonite foliju i tufere, trebalo bi da vidite da je gel lak već počeo da se odvaja od nokta. Savetujem vam da nabavite instrument za skidanje trajnog laka jer ćete ga na taj način najlakše ukloniti. Nije skup, a i ko zna – možda će vam trebati još koji put (hoće sigurno). Pažljivo “grebite” gel lak sa nokta – iskreno, meni je ovaj momenat izuzetno #ASMR. 

Ukoliko bude bilo potrebe, nežnom turpijom uklonite sitne ostatke gel laka i ispolirajte površinu nokta. Na kraju, kako bi se nokat oporavio od svega što se na njemu nalazilo, nanesite neki od zaštitnih, hranljivih lakova za nokte (ja sam pronašla jedan koji je baš namenjen oporavku noktiju nakon gel laka ili nadogradnje) i redovno ga mažite. Ulje za nokte i zanoktice takođe je preporučljivo. Pošto je moguće da će vam nokti biti nešto slabiji, savetujem vam da ih sasvim skratite i oblikujete kako biste što pre došli do “novih”, zdravih noktića.

Foto: Instagram

Priredila: Ivana Tomić