11 navika koje oštećuju kosu

Stilizovanje kose može upotpuniti vaš izgled, ali takođe može oštetiti pramenove u zavisnosti od tehnike koju primenjujete. Stavite svoju rutinu nege na test i vidite da li štetite svojoj kosi, a da to niste ni svesni sa ovom listom od 11 uobičajenih  grešaka koje pravimo . Ako prepoznate neke, ništa strašno, nikada nije kasno da primenite zdrav režim nege.

1. Perete kosu prečesto ili nedovoljno

Prečesto pranje kose će dovesti do suve, dosadne kose. Kada preterano peremo, sa kose skinemo sva eterična ulja koja je održavaju zdravom i lepom. Isto važi i za našu kožu . Slično tome, kada retko peremo kosu, možemo doživeti ozbiljne negativne efekte. Nagomilavanje prljavštine, prašine i dodanih ulja u kosi dovešće do začepljenja pora kože glave, što u nekim slučajevima može izazvati gubitak vlasi ili usporavanje rasta kose. Naše vlasište i kosa vredni su iste pažnje kao i lice i telo.

2. Ispiranje vrelom vodom

Iako svi volimo tuširanje toplom vodom nakon dugog dana, naša kosa ne voli. Nažalost, ekstratopla voda ima isti efekat kao vrući alati za stilizovanje kose. Prekomerna toplota i para lako odstranjuju eterična ulja sa vlasišta  i čine ga ranjivim i podložnim dodatnom oštećenju. Specijalisti za kosu preporučuju blago toplu vodu koja će omogućiti folikulima da se otvore i očiste. Međutim, nakon kondicioniranja, ključno je da vodu prebacite na hladnu kako bi se folikuli ponovo zatvorili i izbegao rizik od razvoja uraslih dlačica ili iritacije.

3. Oprezno sa regeneratorom

Prilikom kondicioniranja kose važno je da izbegavate koren kose. Regeneratori, koji su obično gusti i teški, uzrokuju blokadu u porama kože glave. To znači da ćete biti sklona uraslim dlačicama, oštećenim folikulima i višku masnoće. Kosa na vrhu glave je najnovija i samim tim najhidriranija. Kosa bliže vrhovima je starija i suvlja, tako da je neophodno ciljati ta područja tokom kondicioniranja. Dobro pravilo koje treba slediti je da balzam nikada ne bi trebalo da vam izlazi iznad ušiju.

4. Grubo sušenje peškirom

Svi obožavamo onaj osećaj svežine kada se izađe iz tuša, kada vam je kosa vezana, a vi se izležavate u svom omiljenom  bade-mantilu . Međutim, u stvarnosti, sušenje kose peškirom je izuzetno štetno. Grubo kretanje frotirne tkanine kroz kosu dovodi do lomljenja, gubitka kose i oštećenja. Kada je kosa mokra, pramenovi su posebno elastični, što znači da su dovoljno savitljivi da se pokidaju kada se njima pogrešno rukuje. Sledeći put kada se tuširate, pokušajte da koristite pamučnu majicu ili omot za kosu od mikrovlakana. Metoda majice radi izuzetno za ljude sa kovrdžavom kosom. Jednostavno stavite kosu u košulju i zavežite je kao u peškir za kupanje. Međutim, ako imate vremena i strpljenja, isprobajte sušenje na vazduhu i vaša kosa će vam biti zahvalna.

5. Korišćenje pogrešne vrste četke za kosu

Svaki tip kose zahteva drugačiju četku. Većina nas odustaje od istraživanja četki za kosu i uzima najlepšu, ali ako budete promišljeni o tome šta koristite za stilizovanje kose, biće primetna razlika. Ljudi sa kovrdžavom kosom treba da koriste četkicu sa čekinjama od vepra. Ova vrsta četke ne uzrokuje da lokne izgube oblik ili da se kovrdžaju, već ostavlja pramenove vlažnim i glatkim bez nanošenja ikakvog bola. Oni sa ravnom kosom treba da se uzmu četke koja kombinuje čekinje vepra i najlona. Ova vrsta četke je posebno dobra za ljude sa tanjom kosom, jer čekinje neprimetno klize kroz kosu bez iritacije vlasišta ili povlačenja folikula. Konsultujte svog frizera da biste saznali koja četka je najbolja za vas.

6. Zaboravljanje toplotnog štita kada koristite vruće alate

Kada koristite vruće alate na kosi, imperativ je da nanesete dovoljno toplotne zaštite. Bez toga, vaša kosa će izdržati dugotrajna oštećenja i primetnu otupljenost. Visoke temperature automatski uzrokuju cepanje i isušivanje pramenova. Zaštita će napraviti barijeru koja sprečava da toplota ugrozi vlasište. Međutim, nisu svi proizvodi za zaštitu od toplote isti, pa istražite i saznajte koja opcija odgoara vašem tipu kose, da li je to balzam za feniranje, sprej ili nešto drugo.

7. Spavanje na pamučnim jastučnicama

Poznato je da pamučne jastučnice upijaju eterična ulja u kosi koja podstiču hidrataciju. Bez ovih ulja, vaša kosa je sklona lomljenju zbog suvoće i vaša koža može biti pogođena slično. Srećom, ovaj problem se lako rešava. Jednostavno zamenite svoju pamučnu jastučnicu svilenom i probudićete se sa sjajnim pramenovima.

8. Prečesto stilizovanje kose

Zalizana podignuta kosa i konjski rep, mnogi obožavaju, poput poput Bele Hadid, Kendal Džener i Selene Gomez. Međutim, ovakav način stilizovanja dovodi do preteranog lomljenja vlasi i opadanja. Da biste osigurali zdravlje vaše kose, pokušajte da je što ređe vezujete.

9. Zaboravljanje doručka

Doručak sa visokim sadržajem proteina podstiče snažan rast kose i napaja vaše telo hranljivim materijama koje su mu potrebne za početak dana. Jaja i mešano bobičasto voće su dve popularne namirnice za doručak koje olakšavaju rast kose i zdravlje uopšte. Zapamtite da zdravlje kose počinje u kuhinji.

10. Pregrevanje kose

Prekomerna upotreba vrućih alata je najlakši način da oštetite kosu. Toplota doprinosi ispucanim krajevima, lomljenju i isušivanju. Pored upotrebe snažnog sredstva za zaštitu od toplote, stručnjaci za kosu preporučuju da ograničite upotrebu vrućih alata na što manju meru.

11. Češljanje mokre kose (posebno od korena)

Kada je vaša kosa mokra, posebno je podložna lomljenju zbog svoje elastičnosti izazvane tuširanjem. Kao rezultat toga, ključno je sačekati da vam se kosa skoro potpuno osuši pre nego što prođete četkom kroz nju. Alternativno, možete uzeti češalj sa širokim zupcima da raspetljate donju polovinu vlasi, a pritom pazite da izbegnete koren. Češljanje, kada je potpuno mokra kosa, prouzrokovaće intenzivno lomljenje i nepotreban gubitak vlasi.

Tekst: Snežana M. 

Fotografija: Pexels