grazia

Saveti stručnjaka

Spremno dočekajte menopauzu

Zrela koža u periodu perimenopauze i postmenopauze zahteva posebnu negu. Brend Vichy, kreirao je Neovadiol liniju proizvoda, savršenih za ovo životno doba menopauza je period u životu svake žene i zahteva podršku kako bi se prebrodile krize, prihvatile promene i prevazišli potencijalni problemi.

Većina žena prve znake menopauze dočeka nespremno, čak i kada su dobro informisane o tome šta donosi taj period hormonalnog prestrojavanja. Prve promene uglavnom se reflektuju na koži, koja postaje manje elastična, suvlja, ranjivija, te joj je potrebna adekvatna nega. A tu su i drugi problemi o kojima se glasno ne govori. Upravo iz tog razloga, brend Vichy kao lider u oblasti nege zrele kože, koji je više od dve decenije podrška ženama, ovoga puta, osmislio je kampanju pod nazivom #menopositivity. S ciljem da ohrabri žene da o ovoj temi bez ustručavanje pričaju, kao i da  se podigne svest o značaju podrške porodice, naročito partnera. Ideja je da se žena svaka dan oseća udobno i inspirisano u sopstvenoj koži.

U sklopu kampanje, kreirane su i Fejsbuk grupe #NemaPauze u menopauzi, gde žene u ovom razdoblju života mogu da podele svoja iskustva, dobiju savete stručnjaka i jedne drugima budu podrška. Pored toga, na MenoTalks stranici, takođe se otvoreno govori o temi koja je vrlo važna za svaku ženu, a o kojoj se nedovoljno priča. Ovo je odličan način da žene u delikatnom životnom periodu podele svoja iskustva, izraze zabrinutost i bez zazora govore o problemima sa kojima se suočavaju. Pristup temi je holistički, jer jednako je važno da se pored nege kože žene dobro osećaju u svom telu u ovom izrazito osetljivom životnom periodu.

MenoTalks stranica okuplja stručnjake iz različitih oblasti, koje se tiču zdravlja žene, poput dermatologa, ginekologa, nutricionista, a u novoj kampanji stručnom timu su se pridružili i farmaceuti. Jer oni su važna karika za savete koje mogu dati u vezi sa negom kože u menopauzi.

Više od dve decenije, brend Vichy posvećen je nezi kože u zrelom dobu, ovaj put kreirao je kozmetičku liniju Neovadiol, koja će pomoći da se žene lakše nose sa simptomima menopauze na koži.

Hrabro se suočite sa menopauzom, jer to je samo još jedan period u životu tokom koga lepota dobija novi sjaj koji zrači zrelošću i samouverenošću, a u čemu vam bezrezervnu podršku pruža Vichy, s porukom #NemaPauze u menopauzi. 

Snaga žene ogleda se u hrabrom suočavanju sa menopauzom!

SAVETI STRUČNJAKA

Mr. Ph. Jelena Milojković rešava nedoumice s kojima se mnoge žene suočavaju

Koje simptome menopauze žene najčešće ističu?

Najčešći problemi sa kojima se žene susreću su pre svega promene u telesnoj težini, zatim u raspoloženju, depresija, razdražljivost i nesanica, a tu su problemi sa suvoćom kože lica i tela.

Jesu li su žene svesne različitih faza menopauze, perimenopauza i postmenopauza?

Postoje dve faze menopauze. To su perimenopauza i postmenopauza. Perimenopauza se javlja ulaskom u 40. godine i traje do poslednjeg menstrualnog ciklusa, a postmenopauza počinje godinu dana nakon izostanka poslednje menstruacije. Žene najčešće nisu svesne da postoje ove dve faze. Moja uloga kao farmaceuta u apoteci je da im razgraničim probleme koji mogu da se dese u peri i postmenopauzi i da im ukažem na adekvatnu negu kako lica, tela tako i njihovog fizičkog stanja u toku ovih faza.

Da li se menopauza još uvek smatra tabu temom?

Zadivljujuće je koliko sve više žena želi da razgovara sa farmaceutom u apoteci o problemima koji se dešavaju u peri i postmenopauzi. Do pre nekoliko godina to je bila tabu tema.

Kakva su vaša iskustva sa menopauzom?

Kao i kod svake druge žene u ovom životnom periodu, simptomi menopauze nisu ni mene zaobišli. Javljali su se na početku sporadično, pre svega valunzi koji su praćeni znojenjem, promena telesne težine, povremena nesanica i naravno, pre svega, suva koža lica i tela. To su mi bili jasni pokazatelji da se u mom organizmu nešto dešava i da je potrebno da preuzmem neke mere i korake da kvalitet života poboljšam. Uz adekvatnu fizičku aktivnost, ishranu, negu kože i kose uspela sam da probleme koji se javljaju u perimenopauzi i kasnije prevaziđem na najbolji mogući način.

Šta savetujete ženama koje su u menopauzi?

Savetujem da uživate u životu.  Da dišete punim plućima i okrenete se sebi i svojim navikama. Da promenite životne navike, bavite se fizičkom aktivnošću i svaki dan učinite sebi još lepšim i boljim.  Za sve ostalo što vam je potrebno možete uvek doći kod svog farmaceuta u apoteku da dobijete adekvatne savete o nezi, suplementaciji i svemu ostalom što vas brine u vezi ovog najlepšeg životnog doba.

Tekst: Promo

Foto: Promo

Pročitajte još

Povezane teme

Make up

Longer & Stronger: Najbolji proizvodi za jačanje noktiju

Zaboravite na zanoktice, krzanje i listanje.

Nega kože

Šta je zaista rešenje za čvrstoću, elastičnost i uklanjanje bora?

Otkrivamo vam kremu koja regeneriše vašu kožu brže nego što ona pokazuje znakove starenja

Trendovi

Sirena nokti: Novi manikir trend za koji će vas svi pitati

Mermaidcore estetika zavladala je i beauty svetom!

Parfemi

Nesvakidašnje mirisno putovanje u Beogradu: VIP masterclass Paola i Tiziane Terenzi

Šta je layering i može li miris da se pretvori u fine dining?

Nega kože

Shopping trendovi – online kupovina ili kupovina na licu mesta?

Kako veštačka inteligencija, influenseri i nova tehnologija oblikuju način na koji kupujemo

Nega kože

Zašto je Q10 čudotvorni enzim

Izvor mladosti, lepote i energije, čudotvorni koenzim Q10 preporodiće vašu kožu i dati snagu celom organizmu

Make up

Cenovnik lepote

Naše lice je sve češće na na videlu zahvaljujući digitalnoj komunikaciji. Istraživanja potrvrđuju da se lepi ljudi smatraju uspešnijima u poslu. Šta nam onda preostaje nego da svoj...

Nega kože

FOREO: Neizostavni deo života devojaka koje prate modu u Beogradu

Moda je više od samog odevanja - to je način života.

Trendovi

Revolucionarni protinol: Kada nauka pronađe put do mladalačke kože

Sigurno ste i vi sa godinama primetili da se prvi znaci starenja vide na području oko očiju. Stručnjaci imaju objašnjenje.

Nega kože

Kako nedostatak sna utiče na našu kožu

Narušen ritam spavanja i nedovoljna količina sna reflektuje se na kožu, koja gubi sposobnost da se regeneriše i podmlađuje

Kosa

3 prolećne frizure koje će obeležiti sezonu

Ako ih već ne nosite, vreme je da ih svrstate na svoju prolećnu listu noviteta!

Nega kože

Brend inspirisan snagom svemira

FOREO odaje počast nauci i istraživanju svemira putem skin-tech-a